İlkadım Kaymakamlığı tarafından düzenlenen "İlkadım İlçesi Muhtarları Eğitimi Programı" Vali Hüseyin Aksoy'un katılımı ile gerçekleştirildi.
İlkadım Kaymakamlığı toplantı salonunda düzenlenen programa İlkadım ilçesinde görev yapan muhtarlar katıldı. 30 Mart 2014 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimlerinde İlkadım ilçesinden seçilen mahalle muhtarlarına konularında uzman olan kurum müdürleri tarafından muhtarların yönetim, genel güvenlik, nüfus hizmetleri, sosyal yardım, afet hizmetleri ve yerelde yürütülen yatırım ve projeler konu başlıkları altında eğitimler verildi.
Eğitim programı öncesi açılış konuşmasını yapan İlkadım Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, "Bu seçimlerde 7 bayan muhtarımız seçildi. Kendilerine de başarılar diliyorum. 30 Mart Mahalli İdareler seçiminden sonra ülkemizde yeni bir yönetim biçimi ile karşı karşıyayız. İşte bu yeni yönetim biçiminin il temsilcileri kamu görevlileri ile düzenlemiş olduğumuz bu programda buluşuyorlar. Bütün muhtarlarımız mahalle muhtarları oldular. Muhtarlarımız görevleri ile ilgili bir eğitim programı düzenledik" dedi.
Önceden köy olarak hizmet veren muhtarların yeni düzenleme ile mahalle haline geldiklerini belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "30 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilen yerel yönetimler seçiminde sizler mahallelerinizde seçilmiş muhtar olarak vatandaş tarafından görevlendirildiniz. Ben öncelikle yeni seçilen, yeniden seçilen bütün muhtarlarımızı yürekten kutluyorum. 30 Mart yerel yönetim seçimlerinden sonra ülkemizde yeni bir yönetim yapısı ortaya konuldu. Bu haliyle Büyükşehir Belediyeleri ilin mülki sınırlarının tamamına hizmet götüren birer yerel yönetim birimi haline getirildi. Daha önceleri köy olarak hizmet veren muhtarlıklarımız bu yeni düzenlemeyle mahalle haline geldi. Samsun'da yerel seçimler öncesinde 937 köyümüz vardı. Beldeler kapandı ve her belde bir mahalle haline dönüştürülerek seçimlere o şekilde girdi" diye konuştu.
"SAMSUN GENELİNDE KÖYÜMÜZ YOK"
Seçimler sonrasında Samsun genelinde var olan önceki 937 köy ile birlikte mahalle sayısının bin 233'e arttığını ifade eden Vali Aksoy, "Artık Samsun ilimizin genelinde köyümüz yok. Bin 233 mahallemiz var. Bir Büyükşehir Belediyemizle birlikte 17 ilçe belediyemiz var. Yerel yönetim olarak halka en yakın hizmetleri ilk aşamada sunacak olan, onların sorunlarını ilk önce tespit edecek olan siz muhtarlarımızsınız. Önceden köy tüzel kişiliği vardı ve artık mahalle muhtarlıklarını dönüştürüldü. Köy muhtarlıkları ile mahalle muhtarlıkları arasında görev tanımlaması anlamında bazı farklılıklar var. Özellikle yeni seçilmiş olan muhtar arkadaşlarımızın mevzuat konusunda bilgi sahibi olmaları ve yapacakları işi bilerek daha iyi yapabilmeleri bakımından bu eğitim oldukça önemlidir" şeklinde konuştu.
İl Özel İdaresi'nin görev sorumluluk alanında yer alan birçok hizmetinde Büyükşehir Belediye ve SASKİ'ye geçtiğini belirten Vali Aksoy şöyle konuştu: "Büyükşehir Belediyemiz artık bu hizmetleri yürütecektir. Muhtarlarımızın kendi sorumluluk alanlarında tespit ettikleri sorunları ilgili birimlere iletmeleri bizim için önemlidir. 300 bini aşan nüfusuyla İlkadım ilçemiz Samsun'un en büyük ilçesi ve Türkiye'nin de büyük ilçeleri arasında yer almaktadır. Bu anlamda buradaki emniyet ve asayiş hizmetleri bizim için büyük önem taşımaktadır. Halkın huzur ve güven içerisinde hayatını sürdürmeleri ve herhangi bir olumsuzlukla karşı karşıya kalmamaları adına yeni çalışmaları ve yeni düzenlemeleri hep birlikte önümüzdeki dönemde ortaya koyacağız. Bu gün bazı kurum müdürlerimiz, konusunda uzman olan arkadaşlarımız sizlere belirli kanunlarla ve mevzuatla ilgili bir bilgilendirme yapacaklar. Bilerek görev yapmak yanlış yapmamak adına oldukça önemlidir. Ben özellikle aday olma cesaretini gösterip ve bunu da başaran bayan muhtarlarımızı kutluyorum. İlkadım ilçemizdeki bayan muhtarlarımızın sayısı 5'den 7'ye çıkmıştır. Bu tablo Türkiye'de istediğimiz, özlediğimiz bir tablodur. Bu tablonun sayısının artarak devam etmesini istiyoruz. Çünkü kadınlarımızın yer aldığı noktalarda hizmetler ve çalışmalarda çok daha farklı gelişmeleri beraberinde getirmektedir. Bu bakımdan kadınlarımızın her alanda olduğu gibi seçimle gelinen noktalarda da karar organlarında da yer almalarından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu cesareti gösteren kadınlarımızı kutluyorum. Muhtar olarak seçilmiş olduğunuz bölgenizdeki, mahallenizdeki fakir ve yardıma muhtaç olanlar varsa bunları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bildirmeniz gerekmektedir. Çünkü bu Vakıf fakir ve yardıma muhtaç olan vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için kurulmuştur."
Konuşmaların ardından 30 Mart 2014 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimlerinde İlkadım ilçesinden seçilen mahalle muhtarlarına konularında uzman olan kurum müdürlerimiz tarafından belirli kanunlarla ve mevzuatla ilgili eğitim programı verildi. - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › Muhtarlar Eğitim Programı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?