Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, merkeze bağlı Ortakent köyündeki çiftçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi.
Merkeze bağlı Ortakent köyüne yapılan ziyarete İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Samet Aşkın, Köy Muhtarı Mehmet Küçük ve çiftçiler katıldı. Tarımsal desteklemeler ve Bakanlığın yapmış olduğu çalışmalar hakkında çiftçilere bilgi vermek için köy ve beldelerde çiftçilerle bir araya geldiklerini belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, köy ziyaretlerine devam edeceklerini söyledi. Kış mevsimini daha verimli değerlendirmek istediklerini ifade eden Çolakoğlu, "Kış mevsimini daha verimli değerlendirmek amacıyla çiftçilerimizle bir araya gelerek sohbet etmek istedik. Bitkisel üretim ve desteklemeleri hakkında yürütmüş olduğumuz çalışmalardan ve sahada üretim esnasında karşılaşılan zorluklara çözüm üretmek amacıyla da bu tür toplantılara ağırlık veriyoruz. Müdürlüğümüzün çalışmaları hakkında hepiniz az da olsa bilgi sahibisiniz. Muş ilinde göreve başladığım bir buçuk yıldan beri yaptığım gözlemlerde genel olarak müdürlüğümüze başvuru yapan çiftçilerimizin büyük bir kısmının ortak sorunu Bakanlığımızca yapılan tarımsal desteklemeler konusunda olmuştur. Oysa biz istiyoruz ki çiftçilerimiz müdürlüğümüze geldiğinde ihtiyaç duyduğu teknik konular hakkında ilgili şube müdürlüğümüzde görevli teknik personellerimizin bilgilerinden faydalanmalarıdır" dedi.
Muş'ta yaklaşık olarak 120 bin hektar gibi büyük bir alanda hububat ekimi yapıldığını kaydeden Çolakoğlu, "Ekmiş olduğumuz düşük verimli tohumlardan dolayı elde ettiğimiz verim ilimiz genelinde sulu tarım alanlarından ortalama 350 kilogram, kuru tarım alanlarında ortalama 220 kilogramdır. Verimli ve bakir topraklara sahip olan ve Türkiye'nin üçüncü büyük ovasında elde edilen bu verimler çok düşüktür. Bizler ancak bir birimiz ile diyalog içerisinde olursak, ilimizin iklim şartlarına uygun verimi yüksek sertifikalı tohum kullanımını yaygınlaştırırsak, uygun zamanda uygun dozda ve uygun metot ile gübre ve ilaçlamalarımızı yaparsak ve müdürlüğümüzün ilimiz için uygun gördüğü münavebe sistemine uyarsak, kuşkusuz hasat sonrası verimimiz çok daha yüksek olacaktır" ifadelerini kullandı.
Köyde bulunan hayvan yetiştiricilerinden de işletmelerinde bulunan yerli anaç sığırların vermiş olduğu süt verimi hakkında bilgi alan Çolakoğlu, işletmelerde bulunan yerli ırkların artık yavaş yavaş yerlerini kombine ırklardan mondofon ve simental ırklara bırakmasını istedi.
Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Çolakoğlu ve ekibi, ardından köyden ayrıldı. - MUŞ
Son Dakika › Yerel › Muş'ta Çiftçi Ziyaretleri Devam Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?