Nazilli'de Nevruz Coşkusu - Son Dakika
Yerel

Nazilli'de Nevruz Coşkusu

Nazilli\'de Nevruz Coşkusu

Nazilli Belediyesi, baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı'nı düzenlediği 3.Uluslararası Nevruz Bayramı ile kutladı.6 ülkeden halk oyunları ekiplerinin de katıldığı nevruz kutlamaları olaysız geçerken, düzenlenen etkinlik renkli görüntülere...

21.03.2013 18:01

Nazilli Belediyesi, baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı'nı düzenlediği 3. Uluslararası Nevruz Bayramı ile kutladı. 6 ülkeden halk oyunları ekiplerinin de katıldığı nevruz kutlamaları olaysız geçerken, düzenlenen etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

Nazilli Belediyesi Hizmet Binası önünde düzenlenen Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur'un da katıldığı Nevruz kutlamalarında demir döverek ateşin üzerinden atlayan Kaymakam Okur, şenlikleri baharın ve kardeşliğin coşkusu olarak nitelendirdi.

Çarşamba günü makam ziyaretleri ve kortej yürüyüşü ile başlatılan şenliklerin 2. gününde büyük coşku yaşandı. Belediye meydanında gerçekleştirilen etkinlikler Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur başta olmak üzere Belediye Başkanı Haluk Alıcık, İsabeyli Belediye Başkanı B.Kuvvet Erim, Kosava Gilan Belediye Başkanı Çemal Mustafa, KKTC Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Seydi Salman, İlçe Emniyet Müdürü İlyas Karpınar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Ercan, İlçe Müftü Vekili Ahmet Aksu, İlçe Sağlık Müdürü Fikri Özçetin, Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hakan Derici, AK Parti Nazilli İlçe Başkanı Tacettin Pirinç, MHP Nazilli İlçe Başkanı K.Engin Özcan, Belediye Meclis Üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, daire amirleri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlik nevruz ateşi yakılması ve protokol üyelerinin üzerinden atlaması, demir dövülmesi, saksı içerisinde buğday filizlerinin dağıtılması ve yumurta tokuşturmayla başlatıldı. Mehter takımının gösterisi, yerli ve yabancı ülke ekiplerinin halk oyunu gösterileri ile akşam saatlerine kadar süren 2. gün etkinlikleri büyük ilgi gördü.

Baharın gelişini simgeleyen, doğanın uyanışını gösteren ve sıcaklığın toprakla buluşmaya başladığına işaret eden Nevruz Bayramı'nı heyecan içinde kutlamanın sevincini yaşadıklarını ifade eden Belediye Başkanı Haluk Alıcık; "Türk milleti Nevruz'la birlikte yeni ve umut dolu günlerin geleceğine inanmış ve bu çok önemli kültürel gerçeği bugüne kadar korumuş ve yaşatmıştır. Bu kutlu bayram; asırlardan beridir bereketin, beklentilerin, huzurun ve mutluluğun başlangıcı olarak kabul edilmiş çağımıza kadar ulaşmıştır. Türk milletinin hem ata hem de ana yurdunda baharın müjdecisi olarak ayrıcalıklı bir yeri bulunan nevruz bayramı; her zaman kardeşliğin, neşenin, hoşgörünün de kaynağı olmuştur. Balkanlardan Sibirya bozkırlarına kadar uzanan büyük bir coğrafyada kutlanan bayramın, geçmişle bugün arasında önemli bir kültürel köprü olduğu şüphesizdir. 1990 yılında bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetleri'nde meydana gelen olaylar, doğumlar ve ölümler. Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan ile Rusya Federasyonu bünyesindeki Tataristan Ergenekon/Nevruz Bayramı'nı 'Milli Bayram' olarak ilan etmişlerdir. Bu günün coşkuyla kutlanmasına büyük önem vermektedirler. Türk kültüründen kaynaklanan Ergenekon/Nevruz bayramı, her yönüyle Türk gelenek ve görenekleriyle zenginleşmiş ananevi ve temeli beş bin yıllık Türk tarihine dayalı milli bir bayramdır" dedi.

Nevruz'un Türk musikisinin en eski mürekkep makamlarından biri olduğunu savunan Alıcık; " Türkiye'de de 1991 yılında Türk Dünyası ile birlikte ortak bir gün olarak resmi tatil olmaksızın bayram ilan edilmiştir. Ergenekon'dan demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş, hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturarak Ortak Kültür Ocağı'nda binlerce ruhu ısıtacaktır. Avrasya'nın, Türk deminin Nevruz toyu kutlu olsun, Nevruz gülleri geleceğe umutlar taşısın. Nevruz barıştır, Nevruz kardeşliktir, Nevruz doğanın uyanışı, baharın gelişidir. Yakılan ateşler etrafında tutulan eller, gülen yüzler, sıklaşan saflar, uzaklaştırılan ihtilaflar, doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine aynı heves ve hedef ile bir araya gelen gönüller bu coğrafyayı vatan yapmış ve sonsuza kadar bağımsız yaşama idealini herkese ilan etmiştir. Kış mevsiminin arkasından bahara kapı aralayan bu 'yeni günün', barışın ve kardeşliğin habercisi olmasını temenni ediyor, son yurdumuz Anadolu'da tam bağımsız bir halde, birlik ve beraberlik içerisinde sonsuza kadar var olmayı Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum" dedi.

"NEVRUZUN DİLİ HER YERDE AYNIDIR"

Uzun bir kıştan sonra, insanın doğayla bütünleşmesini en güzel biçimde simgeleyen bir Nevruz Bayramıyla birlikte, baharı karşılamanın mutluluğu içinde olduğunu belirten Kaymakam Okur da, "Her yıl Mart ayının 21'inci gününde, Asya'dan Avrupa'ya; Anadolu'da, Orta Asya'da, Kafkaslar 'da ve Orta Doğu'da birçok toplumda kendi adet, inanç ve göreneklerine göre kutlanan Nevruz, doğanın yeniden dirilişi, canlanışı, havaların ısınmasının habercisidir. Tarihi çok eskilere dayanan Nevruz, insanlığın ortak kültür değerlerinden biridir. Bu bağlamda, geniş bir coğrafyada yaşama sevincinin her defasında yeniden hissedildiği günler olarak kutlanan Nevruz, insan hakları, kültürel farklılıklara saygı, demokrasi gibi kavramların damgasını vurduğu çağımızda paylaşıma, dostluğa, kardeşliğe, barışa uzanan bir köprü olarak değerlendirilmesi gerekir. Zira her ülkede farklı şekillerde kutlansa da Nevruzun dili her yerde aynıdır; dostluk, sevgi, barış ve yaşama sevincidir. Ortak kültür birliğimizin simgelerinden biri olarak, bu değerimize sahip çıkmak, özüne uygun olarak yaşamak ve gelecek kuşaklara aktarmak gerekir" şeklinde konuştu.

YABANCI EKİPLER BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Konuşmaların ardından Kaymakam Okur ve Başkan Alıcık ile protokol üyeleri tarafından yakılan Nevruz ateşinin ardından İlçe Müftü Vekili Ahmet Aksu tarafından Nevruz Duası yaptırıldı. Nevruz ateşinin üstünden Kaymakam Okur ve Başkan Alıcık ile protokol üyeleri tek tek atlamasının ardından demir dövüldü. Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Kaymakam Mehmet Okur'a Nevruz Sepeti takdim etti. Protokol üyeleri tek tek yumurta tokuşturması ise ilginç görüntülere sahne oldu. Nazilli Belediyesi'nin kardeş şehri Kosava Gilan Belediye Başkanı Çemal Mustafa ve heyeti de nevruz kutlamaları için Nazilli'ye gelirken, etkinliklere katılmaya özen göstermesi dikkat çekti. Kutlama programı dahilinde Nazilli Mehteran Ekibi ile yurt dışından gelen KKTC, Bulgaristan, Ukrayna, Kazakistan, Macaristan ve Ahıska Türkleri ile Nazilli Belediyesi Büyük ve Küçük halk oyunları ekiplerinin gösterileri ile sona erdi.

Nazilli'de Çarşamba günü başlayan 3. Uluslararası Nevruz Bayramı etkinlikleri kapsamında 22 Mart 2013 Cuma günü ise 09: 00'da Yabancı ekiplerin Fen Lisesi'ne ziyaretleri ve gösterileri ile başlayacak program 13: 30'da Yabancı ekiplerin Zafer Ortaokulu'na ziyareti ve gösterisi ile devam edecek. Nevruz bayramı etkinlikleri ise saat 20: 30'da Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda Azerbaycan ve Ahıska Türkleri Gecesi ile Nevruz kutlamalarını sona erdirecek. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Nazilli'de Nevruz Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement