Ödemiş'in Birgi Köyü'ne Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü'nden Ödül - Son Dakika
Yerel

Ödemiş'in Birgi Köyü'ne Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü'nden Ödül

Ödemiş\'in Birgi Köyü\'ne Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü\'nden Ödül

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından belirlenen ‘UNWTO 2022 En İyi Turizm Köyleri’ listesindeki en iyi 32 turizm köyünden biri seçilen Ödemiş’in Birgi köyü, Suudi Arabistan’da düzenlenen törenle ödülünü aldı.

13.03.2023 15:14  Güncelleme: 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından belirlenen 'UNWTO 2022 En İyi Turizm Köyleri' listesindeki en iyi 32 turizm köyünden biri seçilen Ödemiş'in Birgi köyü, Suudi Arabistan'da düzenlenen törenle ödülünü aldı.

UNESCO Dünya Mirası adayı Birgi köyü, Ödemiş Belediyesi tarafından 28 Haziran 2022 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunulan 'En İyi Turizm Köyü Birgi' projesi ile Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün 2022 yılı yarışmasında bir kez daha vitrine çıktı. 57 ülkeden 130 başvurunun yapıldığı yarışmada dünyanın en iyi 32 turizm köyünden biri olarak seçilen Birgi, Suudi Arabistan'ın AlUla kenti Eski Şehir bölgesinde düzenlenen törenle ödülüne kavuştu.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) organizasyonuyla Suudi Arabistan Birleşik Krallığı'nın ev sahipliğinde yapılan törende Birgi için Ödemiş Belediyesi adına Ödemiş Belediye Meclisi üyesi Sema Bilgi ve Etüd Proje Müdürlüğü personeli Hatice Köksal katıldı. Bilgi ve Köksal, Türkiye Cumhuriyeti Riyad Büyükelçisi Fatih Ulusoy ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Zurab Pololikaşvili ile birlikte 'En İyi Turizm Köyü' ödülünü Suudi Arabistan Birleşik Krallığı Turizm Bakanı Ahmed Al Khateeb'in elinden aldı. Sahneye Türk Bayrağı ile gelen Türk heyeti, Suudi Arabistan Birleşik Krallığı Turizm Bakanı Ahmed Al Khateeb'e deprem bölgesine olan yardımları için teşekkür etti.

'UNWTO En İyi Turizm Köyleri 2022 Töreni'nin yanı sıra kurulan stantlarda da dünyanın dört bir yanından organizasyona katılan sektör temsilcilerine, Birgi'nin tanıtımı yapıldı. Stantta Birgi'nin simgelerinden ipek de yer aldı.

Frig ve Lidya uygarlıkları, Pers ve Bergama krallıkları, Roma ve Bizans İmparatorluğu, Aydınoğulları Beyliği ve Osmanlı döneminin izlerini bugüne taşıyan Birgi'de tarihi ve doğal dokunun korunması, tanıtılması ve turizme kazandırılması için adımlar atmaya devam ettiklerini belirten Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, şunları söyledi:

"Gururluyuz. UNESCO Dünya Mirası yolculuğunu sürdürdüğümüz Birgi'miz bir kez daha vitrine çıktı. Ülkemizi temsil ettiğimiz UNWTO En İyi Turizm Köyleri 2022 Töreni'nde ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandırmanın gururunu yaşadık. Ülkece yaşadığımız zor ve acı zamanlarda bir nebze de olsa moral veren bu ödül bize ayrıca bir sorumluluk da verdi. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün UNWTO 2022 En İyi Turizm Köyleri Listesi yarışması için Ödemiş Belediyesi Etüt ve Proje Müdürlüğü'müzce İngilizce olarak hazırlanan projemizi geçtiğimiz haziran ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunmuştuk. Yarışmaya katılmasına değer görülen projemiz, 9 farklı kriter üzerinden yapılan değerlendirme neticesinde dünyada ilk 32'ye girdi. Tarihe adını Aydınoğulları Beyliği'nin başkenti olarak kazımış Birgi'nin açıkhava müzesini andıran tarihi atmosferi, doğal güzellikleri ve inanç turizmiyle geleceğe emin adımlarla ilerlemesi için tüm kurumlarımızla iş birliği içerisindeyiz.

"UNESCO DÜNYA MİRASI YOLCULUĞUMUZ SÜRÜYOR"

Birgi'nin 1990'lı yıllarla birlikte ön plana çıkmasını sağlayan korumacılık çalışmalarına katkı sunan Kültür ve Turizm Bakanlığı'mıza, ÇEKÜL Vakfı Başkanı'mız Prof. Dr. Metin Sözen'e, geçtiğimiz aylarda yitirdiğimiz ÇEKÜL Vakfı'nın Batı Anadolu Koordinatörü Emin Başaranbilek'e, ÇEKÜL gönüllülerimize, kamu-yerel-sivil-özel birlikteliği ile örnek çalışmalara imza atarak Birgi'nin marka haline gelmesini sağlamış geçmiş dönem başkanlarımıza çok teşekkür ediyoruz.

Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü tarafından verilen 'En İyi Turizm Köyü' unvanı Birgi'nin UNESCO Dünya Mirası süreci yolculuğunda dev bir adım oldu. Birgi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne adaylığı sürecinde daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ödemiş Belediyesi arasında Alan Yönetimi Protokolü imzalanmıştı. Alan yönetimi başkanının da atanması ile bu sürecin de somut adımlarla ilerleyeceğine Bakanlığımızın da destekleri ve yerel yönetimlerle iş birliği ile Birgi'nin bu büyük hedefe ulaşacağına yürekten inanıyorum. Birgi'ye ve Ödemiş'e büyük gurur yaşatan bu başarılı projenin hazırlanmasında emeği geçen çalışma arkadaşlarımı, ülkemizi, ilçemizi ve belediyemizi temsil eden Meclis üyemiz Sema Bilgi ile çalışma arkadaşımız Hatice Köksal'ı tebrik ediyorum."

9 KRİTER ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRME YAPILDI

Kültürel ve doğal kaynaklar, kültürel değerlerin korunması ve tanıtılması, ekonomik sürdürülebilirlik, sosyal sürdürülebilirlik, çevresel sürdürülebilirlik, turizmin gelişimi ile değer zincirinin entegrasyonu, altyapı ve erişilebilirlik, sağlık, emniyet ve güvenlikten oluşan dokuz kriter üzerinden değerlendirmelerin yapıldığı Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün 2022 yılı yarışmasına 57 ülkeden 130 başvuru yapıldı. Yarışmanın sonuçları, 20 Aralık 2022 tarihinde Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün resmi web sitesinden ilan edildi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Ödemiş'in Birgi Köyü'ne Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü'nden Ödül - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement