Ödemiş Öykam'da Kültür ve Sanat Esintileri - Son Dakika
Yerel

Ödemiş Öykam'da Kültür ve Sanat Esintileri

Ödemiş Öykam\'da Kültür ve Sanat Esintileri

Ödemiş Belediye tarafından sürdürülen 'Doğanın Uyanışında İlkbahar Kültür ve Sanat Etkinlikleri'nin dördüncüsü cumartesi ve Pazar günü Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi'nde (ÖYKAM) düzenlenen etkinliklerle yapıldı.

27.05.2013 08:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ödemiş Belediye tarafından sürdürülen 'Doğanın Uyanışında İlkbahar Kültür ve Sanat Etkinlikleri'nin dördüncüsü cumartesi ve Pazar günü Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi'nde (ÖYKAM) düzenlenen etkinliklerle yapıldı.

Şükrü Saraçoğlu ve Nurullah Ataç anısına düzenlenen etkinlikler, belediye başkanı Bekir Keskin ve emekli başkonsolos Ülkü Başsoy'un açılış konuşmaları ile başladı. Dil Derneği Genel Başkanı Sevgi Özel de Türk dilinin gelişimi ve bugünkü durumu üzerine bir konuşma yaptı. Dil Derneği İzmir Temsilcisi Yunus Bekir Yurdakul ise konuşma aralarında çeşetli şairlerden Türkçe ile ilgili şiirler okudu.

Ödül töreni öncesi kürsüye gelen emekli arkeolog, ressam Emin Başaranbilek, Recep Başsoy ile ilgili anılarını anlattı.

Türkçe'nin tarihi seyri ile ilgili genel bir değerlendirme yapan Sevgi Özel, Dil Derneği ve Dil Dergisi'nin 12 Eylül 1980 darbesinin ardından büyük yara aldığını belirterek, derneğin ve derginin o yıllardan bu yıllara zorluklarla mücadele ettiğini söyledi. Türk'lerin Allah'a Arapça, sevgilisine Farsça, ailesine de Türkçe hitap ettiğini savunan Özel, "Son yıllarda da İngilizce öne geçmeye başladı. Ne yazık ki dilimizin gidişatı 'hayırlara vesile olmayacak" şeklinde konuştu.

Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu'un Atatürk zamanında kurulduğunu ve İş Bankası'ndan ayrılan bir pay ile özerk bir yapı haline getirildiğini belirten Özel, 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren'in bu yapıyı temelden bozarak, bu iki kurumu devletin bir dairesi haline getirdiğini söyledi. Türkiye'deki tabela adlarının da artık yabancı dillerle dolduğunu belirten Özel, Türkçe'nin savunulması ve gerekli özenin gösterilmesini istedi.

Ödemiş'te ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencileri bir yarışma heyecanı içinde Türkçe üzerine düşünmeye, yazmaya teşvik etmek üzere düzenlenen Dil Derneği Savaş-Recep Başsoy Türkçe'mize Özen Dil-Yazın Ödülü'nün kazananları da cumartesi günü açıklanacak.

Konuşmaların ardından anı türü eserlerin yarıştığı yarışmaya katılanlara ödülleri verildi.

Ortaokullardan 1, liselerden de 15 öğrencinin katıldığı yarışmanın 1'inciliğini 'Bir Dilim Peynir' adlı yazısıyla Hulusi Uçaçelik Anadolu Lisesi (HUAL) öğrencisi Buse Korkut, 2.'liği 'Bir Zamanlar Hasad' adya yazısıyla Prof. Dr. Muzaffer Kula Lisesi öğrencisi Canan Dokur, 3.'lük ödülünü de 'Umut Ağacı' adlı eseri ile HUAL'den Betül Söğüt adlı öğrenci kazandı. 50, Yıl ortaokulundan Ahmet Giden de seçici kurul ödülünü kazandı.

Etkinliklerin ikinci günü olan pazar günü de ise ÖYKAM'dan şiir ve müzik sesleri yankılandı. Kadın şairlerden Betül Tarıman ve Çiğdem Sezer şiirlerini Ödemişlilerle paylaşırken, Hamburg Müzik Akademisi'nden flutist Aslıhan Ant ve arpist Beste Toparlak da konser verdi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ödemiş Öykam'da Kültür ve Sanat Esintileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement