"Orta Asya Kültüründen Yansımalar" Konferansı - Son Dakika
Yerel

"Orta Asya Kültüründen Yansımalar" Konferansı

"Orta Asya Kültüründen Yansımalar" Konferansı

Osmanlı Sosyal ve İktisat Tarihi uzmanı Prof. Dr. Şahin: "Dünyanın neresine giderseniz gidin, yoğurt yoğurttur.

23.12.2013 17:25

Osmanlı Sosyal ve İktisat Tarihi uzmanı Prof. Dr. İlhan Şahin, yoğurdun Türkler dünyaya yayılan bir kültür olduğunu belirtti.

Edirne Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Şahin, Edirne Valiliğince Devecihan Kültür Merkezinde düzenlenen "Orta Asya Kültüründen Yansımalar" konferansında, Orhun Kitabeleri'nin bir siyasetname özelliği taşıdığını belirtti.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Gençliğe Hitabe"yi yazarken kitabelerden ilham aldığını savunan Şahin, şunları kaydetti:

"Türklerin yaşadığı Orta Asya kültürlerin dil üzerinde büyük etkisi var. Dil toplumlar arasında ortak kültürün yansıması bakımından oldukça önemlidir. Mesela bir coğrafya veya bir milletle özdeşleşmiş bazı markalar vardır. Dünyanın neresine giderseniz gidin yoğurt yoğurttur. Yoğurt da Türklerden dünyaya yayılan bir kültürdür."

Şahin, Türkiye'nin, Orta Asya'daki Türk devletleri ile çok güçlü bir bağı olduğunu, dil ve kültür ortaklığı bulunduğunu vurguladı. Son bir yılda arada bir boşluk oluştuğunu aktaran Şahin, şöyle devam etti:

"Bu coğrafyada iklim sert olduğu gibi konuşmalarda keskin ve serttir. Bizdeki, ana orada ene, baba, atadır. Türkiye Türkçe'si ile Orta Asya Türkçe'si arasında farklılıklar olsa da aslında aynı dili konuşuyoruz, aynı kültürü paylaşıyoruz, farklılığın sebebi de bölgenin uzun yıllar Rus işgali altında olmasından kaynaklanmaktadır."

Ortak nokta destanlar ve yazıtlar

Şahin, Orta Asya kültürü ile Türkiye Türkleri arasındaki ortak noktanın destanlar ve yazıtlar olduğunu söyledi.

Manas Destanı'nın Türklere ait olduğunu ifade eden Şahin, şu bilgileri verdi:

"Bizimle beraber, Özbekler, Türkmenler, Kırgızlar ve daha bir çok Türk boyu Manas Destanı'na sahip çıkar ve benimser. Aynı zamanda Orhun Yazıtları da bizim Türk toplumu olarak ortak değerimizdir, kültürümüzdür. Aslında destanlar ve Orhun Abideleri bizim bir ve aynı millet olduğumuzun aynı kültürün insanları olduğumuzun göstergesidir."

Edirne Valisi Hasan Duruer, konferansın ardından Şahin'e teşekkür plaketi verdi. Şahin de, Duruer'e Kırgızistan kalpağı hediye etti.

Konferansa, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, İl Gençlik ve Spor Müdürü Serhat Ocak, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Orta Asya Kültüründen Yansımalar' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement