Alanya'da Müze Müdürlüğü, 5 yıldızlı bir otelin birinci ve üçüncü derecede sit alanlarındaki kısmi işgallerinin durdurulması için suç duyurusunda bulundu.
Alanya Müze Müdürlüğü, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa aykırı çalışma yaptıkları tespit edilen beş yıldızlı bir otel hakkında işgalin durdurulması için Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu ile Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Otelin denize dolgu yaparak iskele oluşturduğu, sahilde de bazı yapılar yaptığı, inşaatın belediye ekiplerince 3 kez mühürlenmesine rağmen çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.
Alanya Kaymakamı Hasan Tanrıseven, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kaymakamlık bünyesinde kurulan Kıyı Denetim Komisyonu ile sit alanlarında yasal olmayan yollardan çalışma yapanların belirlendiğini, bu yerler hakkında gerekli tedbirin alınacağını söyledi.
Kıyı ve denize doğru yapılan yapılar ile ilgili denetimleri devam ettirdiklerini anlatan Tanrıseven, "Son 2 ayda yaptığımız denetimlerde 89 otel, 9 site ve 14 işletme olmak üzere 112 yer hakkında yasal işlem yapıldı. Denetimlerde 96 otele de 470 bin lira idari para cezası uygulandı" dedi.
Suç unsuru taşıyan işletmelerle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını, bazılarının yıkımı için de belediye yazı yazdıklarını bildiren Tanrıseven, sit alanındaki yapılaşma ile ilgili 7 yer hakkında Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu ile Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.
Sahilleri korumayı, kaçak yapıların önüne geçmeyi amaçladıklarını vurgulayan Tanrıseven, "Yapımı devam eden yapıların mühürlenmesi için de belediyeye yazı yazdık. İnşaat yasağına uymayan yerlerle ilgili sahilde jandarma, denizde liman başkanlığı çalışmalar yapıyor. İşlemlerin tamamlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de İmar Kanunu ve Kıyı Kanunu ile ilgili mevzuatlar çerçevesinde sit alanında yapılar oluşturan otellerle ilgili idari para cezası ve yıkım kararları alındığını söyledi.
Bu kapsamda bir otelle ilgili 3 kez yapı durdurma tutanağı düzenlendiğini ve yapının mühürlendiğini anlatan Yücel, "Savcılığa mühür fekki ve imar kirliliği konusunda suç duyurusunda bulunularak yasal işlemler yapıldı. Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüşen beldelerden gelen yıkım kararlarının bütüncül olarak uygulanması için ihale kapsamına alınarak yıkılması için çalışmalarımız devam ediyor. Turizm sezonunun tamamlanmasından sonra gerekli işlemler ivedilikle uygulanacak" diye konuştu.
Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) Başkanı Şerefnur Kayhan da Türkler Mahallesi'nde Fığla mevkisinde birinci ve üçüncü derece arkeolojik sit alanında yer yer işgallerin olduğu bilgisine ulaştıklarını ifade etti.
MÖ 300'lü yıllara ait tarihi yapıların bulunduğu bölgenin yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu öne süren Kayhan, ilçede çok sayıda otel işletmecisinin denize dolgu malzemesi dökerek iskele oluşturduğunu iddia etti.
Bir otelin birinci ve üçüncü derece sit alanlarında kısmi işgali bulunduğunu ileri süren Kayhan, şunları söyledi:
"Birinci derece sit alanına hiçbir şey yapılması mümkün değil. Üçüncü derecede sit alanında ise betonlaşma olmadan günübirlik tesis yapabilirsiniz, yani taşınabilir olması gerekir. Kıyıda ilk 50 metreye hiçbir şey yapılamaz. Sonraki 50 metreye günübirlik tesisler yapabiliyorsunuz ama burada yapılan hiçbir şey taşınır değil. Bildiğim kadarıyla söz konusu yapılar için yıkım kararı alındı ama hiç yapılmaması gerekirdi."
Son Dakika › Yerel › Otelin Sit Alanında Yapılaşmaya Gittiği İddiası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?