ÖYKAM, Her Geçen Gün Büyüyor - Son Dakika
Yerel

ÖYKAM, Her Geçen Gün Büyüyor

ÖYKAM, Her Geçen Gün Büyüyor

Ödemiş İlköğretim Okulu depolarında bulunan Ödemiş Lisesi'nin evrakları, özenli ve yoğun bir çalışmanın ardından ÖYKAM'da araştırmacı ve ilgililerin hizmetine sunuldu.

23.08.2012 16:22  Güncelleme: 16:39

Ödemiş İlköğretim Okulu depolarında bulunan Ödemiş Lisesi'nin ilk yıllarına ait evraklar, özenli ve yoğun bir çalışmanın ardından Ödemiş Yıldız Kent Müzesi ve Arşivi'nde (ÖYKAM) araştırmacı ve ilgililerin hizmetine sunuldu.

ÖYKAM çalışanları tarafından yaklaşık 20 gün süren çalışmalar sonucunda depolarda bulunan evraklar arasındaki arşivlik değer taşıyan belgeler özenle ayrılarak, tozdan arındırılıp ilaçlandı. Yıpranmış olanlar ise tamir edildikten sonra tasnif edildi.

Ödemiş'in erken Cumhuriyet döneminden 1980'li yıllara uzanan eğitim geçmişine ışık tutan evraklar, ÖYKAM'da

"A. ODE-LIS" başlıklı fona yerleştirildi. 344 adet klasör, defter ve zarftan oluşan evraklarla ilgili katalog, ÖYKAM Kütüphane salonundaki araştırmacı bilgisayarlarının ana sayfasında da PDF formatında

bulunuyor.

ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Engin Berber, "Ödemiş Lisesi'nde okumuş öğrenciler, görev yapmış öğretmen, memur ve hizmetlilerle ilgili birçok belge ve evraklar arasında; tasdiknameler, maaş ve ücret defterleri, öğretmenlerin not defterleri, öğrencilerin kanaat notları dosyaları, öğretmen dosyaları, Ödemiş Lisesi ve Öğrencilerini Koruma Derneği Karar Defteri ve üye kayıt fişleri, öğrenci velilerine ait dilekçe dosyaları, öğretmen-memur devam-devamsızlık çizelgeleri, ayrılan öğretmen dosyaları, gelir-gider defterleri, ücretli derse giren öğretmenlerin dosyaları, Ödemiş Lisesi Kantini belgeleri, Ödemiş Lisesi talebe-veli defterleri, mektep ziyaretçi defterleri, bordro defterleri, Ödemiş Lisesi öğrencilerine ait albüm, rapor ve izinler, Ödemiş Lisesi'nin eczanelerle yazışma evrakı, sınıf öğretmen kurulları tutanakları, emeklilik dosyaları, yetiştirme kursları belgeleri, özel günler ve etkinlikler klasörleri, öğretmen-memur sicil defterleri ve stajyer öğretmenlere ait belgeler bulunmaktadır" şeklinde bilgi verdi.

Öte yandan Ödemiş'in yakın geçmişine ışık tutacak önemli bir kaynak daha Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi koleksiyonuna katıldı. Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin'in araştırmaları sonucunda, İstanbul'daki Beyazıt Devlet Kütüphanesi koleksiyonundan dijital ortama aktarılan Ödemiş gazetesi, ÖYKAM'da matbu ve ciltlenmiş olarak okuyucu ve araştırmacıların hizmetine sunuluyor.

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, ilk sayısı 12 Aralık 1947'de çıkan, Demokrat Parti'nin 1950 Genel Seçimleri'ni kazanması üzerine yayımını durduran Ödemiş gazetesinin 20 kişinin biraraya gelerek kurulduğunu ve 'Ödemiş Gazetesi Şirketi' tarafından yayınlandığını belirtti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel ÖYKAM, Her Geçen Gün Büyüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement