Pat Patın İhracatı İçin İlk Girişim - Son Dakika
Yerel

Pat Patın İhracatı İçin İlk Girişim

Mustafa Güngör/Canan Tükelay - Afyonkarahisar'ın Çobanlar ilçesinde 30 yıldır 1 ile 5 ton yük taşıma kapasitesine sahip olan ve daha çok çiftçiler tarafından tercih edilen "pat pat" adlı araçların üretimini...

13.01.2012 11:40

Mustafa Güngör/Canan Tükelay - Afyonkarahisar'ın Çobanlar ilçesinde 30 yıldır 1 ile 5 ton yük taşıma kapasitesine sahip olan ve daha çok çiftçiler tarafından tercih edilen "pat pat" adlı araçların üretimini gerçekleştiren bir firma ihracat için ilk adımı atarak Sudan ve Afganistan'a birer numune gönderdi.

Üretici Sefa Alaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 30 yıldır Çobanlar'da pat pat imalatı yapıldığını, ülke geneline bu araçların satışını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Pat pat üretimi için ilçe merkezinde ortak kullanım atölyeleri bulunduğunu anlatan Alaka, "Çobanlar esnafının işbirliğiyle kurulan ve ortak kullanıma açık olan pat pat imalathanemiz var. Burada her türlü montaj ve parta üretimi gerçekleştirebiliyoruz. Türkiye'nin her bölgesine satışını yaptığımız pat patlara özellikle Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgesinden yoğun talep var" dedi.

Alaka, gümrük sorununun aşılması durumunda istenilen kapasitede, boyutta ve güçteki bu araçları yapabileceklerini belirterek, şunları söyledi:

"Pat patların fiyatları 6 bin ile 16 bin lira arasında değişiyor. Pat patların kapasiteleri ve genel amaçları fiyatı belirleyen en önemli faktör. Yük taşıma kapasiteleri 1 ile 5 ton arasında. Vatandaşların talepleri doğrultusunda özel üretim de gerçekleştirebiliyoruz. Saman taşımak başta olmak üzere her türlü tarım işinde kullanılabiliyor. Traktörün olmadığı ya da yetersiz kaldığı zamanlarda pat pat vatandaşlarımızın bir numaralı yardımcısı haline geldi."

- "İhracat yapmak istiyoruz"-

Ürettikleri araçları yurtdışına ihraç etmek istediklerine de değinen Alaka, bunun için girişimlerde bulunduklarını bildirdi.

Alaka, bu aracı daha çok gelişmemiş ülkelere ihraç edebileceklerini düşündüklerini ifade ederek, "Afganistan'a ve Sudan'a birer numune pat pat gönderdik ve tanıtımını yaptık. Bunda bazı sıkıntılarla karşılaştık. Gümrükte sıkıntı çektiğimiz için devamı gelmedi. Yurtdışında yeterince reklam da yapamadık. Pat patın kapasitesini biliyoruz ancak gelişmemiş ülkelere satabileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

Alaka, hemen hemen her evde en az bir pat patın bulunduğu Çobanlar'da 3 binin üzerindeki kişinin bu aracın sahibi olduğunu bildiklerini sözlerine ekledi.

Çobanlar Belediye Başkanı Salih Alaka da ilçedeki girişimcilerin pat patın patentini almak istediklerini söyledi.

Pat patın öncelikle karayollarına çıkacak araçlar listesine girmesi gerektiğini belirten Alaka, bu aracın, imalatının iyileştirilmesi, belirli standartlara kavuşturulmasının yanı sıra üniversitelerin de desteğiyle ihracatının gerçekleştirilebileceğini bildirdi.

- AFYONKARAHİSAR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Pat Patın İhracatı İçin İlk Girişim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement