Pirinç Çiftçilerin Umudu Oldu - Son Dakika
Yerel

Pirinç Çiftçilerin Umudu Oldu

Pirinç Çiftçilerin Umudu Oldu

Bitlis'in Güroymak ilçesinde bu yıl 5 çiftçinin girişimiyle 25 dönüm yapılan pirinç üretiminde istenilen verim elde edildi.

26.09.2014 11:45  Güncelleme: 11:53

ŞENER TOKTAŞ/ YUNUS OKUR - Güroymak ilçesinde bu yıl 5 çiftçinin girişimiyle yapılan pirinç üretiminde, istenilen verime ulaşıldı.

Çiftçilerce tütün ve şeker pancarına alternatif olarak ilçede bu yıl deneme amaçlı 25 dönüm alanda hamzadere, nembo ve efe türü pirinç ekildi.

Güroymak Kaymakamlığı ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce yürütülen proje kapsamında, önümüzdeki yıl daha fazla alanda pirinç ekimi yapılarak ekonomiye girdi sağlanması planlanıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Sedat Özgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 25 dönüm alanda yaptıkları çeltik üretiminden verim aldıklarını söyledi.

Önümüzdeki yıl ilçeye bağlı sulak alanlardaki köylerde 5 bin dönüm alanda pirinç ekimi yapmayı planladıklarını ifade eden Özgül, şöyle devam etti:

"İlçemizde 60 yıl öncesinde çeltik üretiliyormuş ancak çeltik, sivrisinekleri bünyesinde barındırdığı ve sıtma hastalığına sebebiyet verdiği için insanlar ekimini bırakmış. Çünkü o günün sağlık koşulları, bu hastalıkların tedavisine elvermiyormuş ancak biz tekrar çeltik üretimini başlattık. Daha önceden tütün ekimi yapılıyordu. Tekelin kapatılmasının ardından tütün para etmedi. Ardından şeker pancarı üretimine başlandı. Buna da kota getirilince çiftçiler mağdur oldu. Bu ürünlere alternatif olarak çeltik ektik. Başarılı bir denememiz oldu. Kaymakamımız Çağlayan Kaya, bize bu konuda önder oldu. 5 çiftçiyle 25 dönüm alanda çeltik üretimini başlattık. Pirinçte istenilen verimi alırsak, daha fazla alanda ekim yapacağız. İstediğimiz verimi aldık ve önümüzdeki yıl en az 5 bin dönüm pirinç ekmeyi düşünüyoruz."

Pirinç veriminin, buğday ve baklagillerden daha fazla olduğunu bildiren Özgül, bir dönümden 650 kilogram çeltik almayı planladıklarını belirtti.

Özgül, "Bu çiftçilerimiz açısından karlı bir iş. Deneme amaçlı olarak tohumumuzu Çorum Osmancık ilçesinden aldık. Burada baldonun hamzadere, nembo ve efe gibi çeşitlerini ektik. Çeşitlerde çok büyük bir farklılık yok ancak olgunlaşma sürelerinde gecikme olabiliyor. Çeşitlerden aynı sonuçları aldık diyebiliriz" dedi.

Pirinç üretiminin çiftçilere ekonomik alanda önemli bir gelir sağlayacağını, çeltiğin sulak ve batak alanlarda yetiştirildiğini dile getiren Özgül, bu nedenle Güroymak'ın Özkavak, Değirmen, Kavunlu, Gölbaşı köyleri ile merkezdeki bazı yerlerde suyun fazla olmasından dolayı çeltik üretiminde sıkıntı yaşanmayacağını ve bu alanların verimli olduğunu ifade etti.

Özgül, pirinç ekimine başlamadan önce bütün köyleri dolaşarak, yaklaşık bin kişiyi çeltik konusunda bilgilendirdiklerini kaydederek, önümüzdeki yıl 4 bin dönümde çeltik ekimi için çiftçilerin başvuruda bulunduğunu belirtti.

Çiftçilerden Özkavak köyü muhtarı Tacettin Sulan ise bu yıl deneme amaçlı ektikleri pirinçten verim aldıklarını bildirerek, bundan sonra ilçenin pirinçle anılmasını istediklerini belirtti.

Sulan, "Bunu başardık. Önceden bu arazilerde tütün ve şeker pancarı ekiliyordu ancak tekel kapandığından ve pancara kota getirildiğinden dolayı bu proje geliştirildi. Bu yıl 3 dönümde deneme amaçlı pirinç ektim, önümüzdeki yıl 100 dönüm arazi kiralayarak pirinç ekimi yapmayı planlıyorum" diye konuştu. - Bitlis

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Pirinç Çiftçilerin Umudu Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement