Silifke Toplum Sağlık Merkezi Kanser Birim Sorumlusu Dr. Elif Çuban tarafından Silifke İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Silifke Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliğinde görevli 70 polis memuruna, "Sigara ve Akciğer Kanseri" konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Çuban, sigara tüketimindeki artışa bağlı olarak akciğer kanserinin en sık görülen kanser türü olduğunu söyledi.
Sigaranın içinde bilinen yaklaşık 1400 adet katkı maddesi olduğuna dikkati çeken Dr. Elif Çuban, "Sigarada nikotin esas bağımlılık yapan maddedir. Katkı maddelerinin bir kısmı sigara üreticileri tarafından meslek sırrı denilerek gizlenmektedir" dedi.
Bunların genel olarak nikotin bağımlılığını ve biyoyararlanımını artırıcı, nefes açıcı etkiler meydana getirdiğini kaydeden Çuban, "Ayrıca bağımlılık yapıcı aroma ve koku vericilerdir de sigaranın içinde mevcuttur" diye konuştu.
Sigara içmenin zaman içinde kişide "kuvvetli psikolojik, zayıf fiziksel bağımlılık oluşturduğunu" anlatan Dr. Çuban, sigara miktarı arttıkça fiziksel bağımlılığın ön plana geçtiğini anımsattı. "Neden sigara içiliyor sorusuna gelince bunun kısaca cevabı; alışkanlık ya da öğrenilmiş davranış, bilinçaltında yatan ve rasyonalize edilemeyen isteklerin dışa vurumu, düşük benlik kontrollü kişilik yapısına sahip bireylerin heyecan ve yenilik arayışıdır" diyen Dr. Çuban, şöyle devam etti:
" Türkiye, dünyada sigara içiminin Endonezya'dan sonra en fazla arttığı ikinci ülke. Yetişkin nüfusunun yüzde 51'nin sigara içtiği tahmin edilmektedir. Önümüzdeki yıllarda 35-69 yaş arasında bulunan insanların ölümlerinin yüzde 30'nun sigaraya bağlı olacağı hesaplanmıştır. Günümüzde sigaradan her 10 saniyede bir kişinin öldüğü saptanmıştır. Gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimi sürekli artarken, ABD gibi gelişmiş ülkelerde dikkat çekici bir şekilde gerilemektedir."
Sigaranın vazgeçilebilir bir alışkanlık olduğunu, alınan önlemler ve eğitim programları sonucu, Amerika'da 36, Fransa'da 8 milyon ve İsviçre'de 1 milyon kişinin sigarayı bıraktığını vurgulayan Dr. Elif Çuban, tam anlamı ile korunulabilir olan bu salgını tersine çevirmenin bütün ülkelerde halk sağlığı ve politika liderlerinin birinci önceliği olması gerektiğini belirtti.
Sigara içiminin artmasıyla birlikte akciğer kanserinin tüm dünyadaki kanser olgularının yüzde 12,8'inden sorumlu olduğunu kaydeden Dr. Elif Çuban, şu saptamaları dile getirdi:
"Akciğer kanseri gelişiminden yüzde 94 sigara sorumludur, sigara içenlerde risk içmeyenlerden 24-36 kat daha fazladır. Pasif sigara içiminde risk yüzde 3,5'tur. Sigara içen kadınlarda akciğer kanseri gelişme riskinin erkeklere göre daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Kadınlarda sigara içmenin yaygınlaşmasıyla akciğer kanseri görülme sıklığı giderek artmaktadır. Akciğer kanseri 2001 yılında bir milyondan fazla kişinin ölümüne neden olmuştur. Toplumumuzun büyük kısmını kapsayan yüksek sigara tüketimi göz önüne alındığında, günümüzde ve gerekli önlemler alınmazsa yakın gelecekte bir akciğer kanseri salgını ile karşı karşıya olduğumuzu söylemek yanlış olmaz."
Akciğer kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Dr. Elif Çuban, "Bilinen risk faktörleri elimine edildiğinde yüzde 85-100 oranında gelişiminin engellenebileceği tahmin edilmektedir. Bu konuda en önemli basamak, sigara kullanımını en aza indirecek hatta tümüyle ortadan kaldırabilecek önlemlerin öncelikle alınmasıdır" uyarısını yaptı.
Dr. Çuban, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Polis Memurlarına 'Sigara ve Akciğer Kanseri' Anlatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?