Muğla Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Nuri Ceyhan, "Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir" dedi.
Ceyhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeniyle oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermeleri, gerektiğini söyledi.
Sıcaklık ve nem artışına bağlı vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını ifade eden Ceyhan, sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabileceğini dile getirdi.
Suyun yaşam çin önemli olduğunu ve vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Ceyhan, günde ortalama 12-14 su bardağı su içmeye, Ramazan ayında sıvı ihtiyacını karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze sularını sık sık tüketmeye özen gösterilmesini istedi.
Sıcak havalarda aşırı beden hareketi yapılması durumunda vücuttan su ve tuz kaybının da artacağına değinen Ceyhan, bu gibi durumlarda da tuzlu ayran içilmesini önerdi.
Ceyhan, şöyle konuştu:
"Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması yada sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 15-16 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır."
"İftarda hızlı yemeyin"
Ceyhan, Ramazan ayında sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif kahvaltı yapılması, çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğünün tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
Sahurda ağır yemek ve unlu gıdalardan uzak durulmasının önemine işaret eden Ceyhan, gün içinde aşırı acıkma problemi olanların kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesinin uygun olacağını ifade etti.
Ramazan'da iftar sofralarında çeşitliliğin de arttığını ifade eden Ceyhan, şunları söyledi:
"İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar." - Muğla
Son Dakika › Yerel › Ramazan Ayında Beslenme Önerileri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?