Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) pedagojik formasyonu kaldırmasının çok büyük bir sıkıntı yaratacağını söyledi. Aydın, eğitim sisteminin artık her gün değişen yaz-boz tahtasından kurtarılması gerektiğini belirtti.
YÖK'ün, özellikle fen-edebiyat fakültelerinde okuyan ve öğretmen olma hayalleri kuran öğrencileri etkileyecek pedagojik formasyonu kaldıran kararını değerlendiren MEÜ Rektörü Prof. Dr. Aydın, pedagojik formasyonun YÖK tarafından düzenlenen bir program olduğunu anımsattı. Bu program çerçevesinde MEÜ olarak Fen- Edebiyat Fakültesi mezunlarına ve okuyan öğrencilere formasyon eğitimi verdiklerini aktaran Aydın, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim fakülteleri ile birlikte yaptığı toplantılar sonucunda, Türkiye'nin öğretmen ihtiyacı ve eldeki birikim çerçevesinde öğretmen fazlası olduğu sonucuna varıldığını, bu çerçevede de formasyon eğitimlerinin artık verilmemesine, Eğitim Fakültesi'nin bazı programlarında da ikinci öğretimin olmamasına karar verildiğini anlattı. YÖK'te alınan kararla, MEÜ'de şu anda formasyon eğitimi alan öğrencilerin bu eğitimi tamamlayacakları bilgisini veren Aydın, "Eskiden fen-edebiyat veya fen ve edebiyat fakültelerinden mezun olanlar öğretmenlik yapabiliyordu. Onların öğretmen olabilme şansları ellerinden alındı ve yüksek lisans programına eşdeğer bir program sonucunda tekrar öğretmen olabilmelerine olanak sağlandı. Pedagojik formasyona eşdeğer bir programdı o. Onu da kaldırdılar sonra ve pedagojik formasyon haline getirdiler. Şimdi bunu da kaldırdılar. Tabi fen ve edebiyat fakültelerinden veya fen-edebiyat fakültelerinden mezun olacaklar şimdi ne yapacaklar? Çok büyük bir sıkıntı olacak. Bunu görenler, ileri görüşlü olan aileler çocuklarını o tarafa yönlendirmediler veya çocuklar kendileri bu kararı verdiler" dedi.
"ARTIK ÖĞRENCİLER BU BÖLÜMLERİ TERCİH ETMEYECEK"
Fizik, kimya, biyoloji temel bilimler olmasına rağmen buralara gelen öğrenci sayılarında azalma gördüklerine işaret eden Prof. Aydın, artık öğrencilerin, YÖK kararı sonucu fen-edebiyat bölümlerini de tercih etmeyeceklerinin altını çizdi. Bazı bölümlerin kapanmayla karşı karşıya kaldıklarına da dikkat çeken Rektör Aydın, "Biz 20 yıllık bir birikime sahibiz ve son derece güçlü bölümlerden biri bizim Fen-Edebiyat Fakültesi. Bu fakültenin en kötü bölümde bile yardımcı doçent, doçent ve profesörlerden oluşan en az 10 öğretim üyemiz var. Böyle güçlü bir kadroya sahibiz. Ama öğrenci alınmazsa ne olacak? O zaman yüksek lisans düzeyinde bilim uzmanlığı veya doktora düzeyinde eğitimlerle götürebileceğiz" diye konuştu.
İş sahibi olmanın şimdi artık iş aslanın midesinde olduğunu vurgulayan Aydın, şöyle devam etti: "Dolayısıyla çok sıkıntılı. Ne yapılabilir? Devletin genel politikası çerçevesinde, bize sunulan programlar içinde sadece uygulamak kalıyor. Biz uygulamada son derece başarılıyız, 500 öğrenci almıştık formasyon için. Oldukça iyi bir rakam bu, Türkiye genelinde üst düzeyde bir rakam. Güzel gidiyordu, bize de ekonomik olarak faydası oluyordu, özel bütçemizi güçlendiriyordu, şimdi o da kesilecek. O bizim için önemli değil, vardı şimdi yok ama o çocuklar ne olacak? Çok zor."
"ÖĞRETMEN OLMA BECERİSİNİ VERİYORSUN AMA GÖREVLENDİREMİYORSUN"
Atanamayan öğretmenler sorununa da değinen Aydın, öğretmen kuraları çekildiğini ve bir sürü çocuğun dışarıda kaldığını dile getirerek, "O çocuklar ne olacak? Bir de o tarafından bakmak lazım. Öğretmenlik becerisini kazananlara öğretmen olma yetkisi veriyorsun ama görevlendiremiyorsun. O da çok kötü. Hala ne doğru dürüst dersliği ne de öğretmen kadrosu olan okullar var. Bu yeni düzenlemeyle bunların önüne geçeceklerini söylüyorlar" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE'DE İŞVEREN MAALESEF HALA DEVLET"
Türkiye'de işverenin hala devlet olduğuna vurgu yapan Prof. Aydın, mesleki eğitimin önemi üzerinde durdu. Üniversitenin bir üst eğitim olduğuna işaret eden Aydın, her üniversite mezununa iş bulmanın zorluğundan yakınarak, şunları söyledi: "Ama her üniversite mezununa da iş nerede bulunacak? İşin bir de bu yönü var. Üniversite kendi birikimlerini, yeteneklerini geliştirmek için bir üst eğitimidir. Ben idealini söylüyorum. Mesleki eğitimlere çok önem verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Meslek liselerinin daha nitelikli hale getirilip dolaylı olarak da bizim meslek yüksekokullarımız ona paralel daha nitelikli hale gelebilir. Böylelikle Türkiye'nin çok ihtiyacı olan ara eleman sıkıntısı giderilebilir. Eğitim sistemimizin artık böyle durmadan her gün değişen bir yaz-boz tahtasından kurtarıp dingin bir hale getirilmesi gerektiğine inanıyoruz." - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Rektör Aydın, YÖK Kararını Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?