Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Dalaman işletmesindeki restorasyonu tamamlanan tarihi bina, Bursa'nın Karacabey ilçesindeki hippoterapi merkezinin açılışına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in sinevizyon bağlantısıyla açıldı.
Restorasyonu tamamlanan binanın açılışına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Muğla Valisi Amir Çiçek, Tarım İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Karayama ve davetliler katıldı.
Tunç, TİGEM gibi işletmelerin atalarının emaneti olduğunu söyledi.
Atalarının buraları örnek çiftlikler olarak kurmak suretiyle yüz yıllarca yaşattığına değinen Tunç, "Toprağın ve üretimin değerini çok iyi bilmiş, neredeyse bakir bir toprak ile tarım arazisi teslim etmişler. Sayın Bakanımızın deyimiyle 'Toprak milletlerin en değerli kalıcı servetleridir. Bu servetin şimdilik emanetçisi biziz. Koruma ve devretme görevi bizimdir' Bunun için elimizden ne geliyorsa yapacağız" dedi.
Tunç, bilinenin aksine Türkiye'nin tarım arazisi zengini bir ülke olmadığını, 24 milyon hektar civarında tarım toprakları bulunduğunu kaydetti.
Başta erozyon olmak üzere amaç dışı kullanım ve imar uygulamalarıyla kalite ve miktar itibarıyla her gün tarım arazilerinin azaldığını vurgulayan Tunç, şöyle devam etti:
"Bu konuda bakanlığımıza, mülki ve mali idarelerimize çok büyük görevler düşmektedir. Tarım toprağı büyüklüğü itibarıyla dünyanın 19. büyük ülkesiyiz. Tarımsal hasıla itibarıyla ise 7. büyük ülkeyiz. Avrupa'nın ise en büyük tarımsal hasılasına sahip ülkesiyiz. Sahip olduğumuz 14,6 milyon hektarlık mera alanlarımızı en verimli şekilde kullanmak üzere tedbirlerimizi arttırarak devam ettirmekteyiz."
Su zengini bir ülke değiliz
Mevcut büyüme hızı, su tüketim alışkanlıklarının değişmesi, imar uygulamaları etkisiyle su kaynaklarının tehdit altında olduğuna işaret eden Tunç, "Ülkemiz ne yazık ki su zengini bir ülke değil. Bakanlık olarak suyun kontrollü bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla yüzde 50 hibe desteği ve sıfır faizli kredilerle bunu yönetmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Tunç, sektörün 2013'te 61 milyar liralık tarımsal hasıla ürettiğini bildirerek, "2013 yılında 17,7 milyar dolarlık ihracatımız gerçekleşti. Yaklaşık 192 ülkeye ihracatımız halen devam etmektedir. 2023 hedefimiz olan 150 milyar dolarlık tarımsal hasıla ve 40 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak için çok çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.
Muğla Valisi Amir Çiçek ise Türkiye'de tarımın yaşatılması, teknolojiyle buluşturulması ve en iyi şekilde işletilmesi konusunda hükümet, bürokratlar ve üniversitelerin büyük gayret içerisinde olduğunu ifade etti.
Muğla ekonomisine bakıldığında girdilerin sadece turizmden değil, tarımdan da geldiğini anlatan Çiçek, şunları söyledi:
"Muğla bu yönden zengin bir ildir. Muğla'da turizm, tarım, tarih ve kültür gibi unsurlardan girdiler mevcuttur. Özellikle önümüzdeki yıllarda ve 2023'te Muğla'nın gelişimindeki Türkiye'mizin gelişim endekslerine baktığımızda Muğla'nın da tarımının o endekslere çıkarmamız için tüm gayretimizle çalışma içerisindeyiz."
Çiçek, Restorasyonu tamamlanan tarihi binanın da Türkiye'nin kültürel mirasları arasında olduğunu belirtti.
Tarım İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Karayama ise TİGEM'in geçmişinin, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk yıllarına dayandığını, hara ve inekhanelerle devlet üretme çiftliklerinin ise 1984'te bir araya getirilmesiyle kurulduğunu dile getirdi.
Dalaman TİGEM arazisinde bulunan tarihi binanın, Tanzimat sonrası mimari özelikleri taşıdığı için kültür varlığı niteliğinde olduğunu ve tescil edildiğini belirten Karayama, "2010'dan sonra ihale işlemleri gerçekleştirilen binanın 2012'de de restorasyon işlemi tamamlandı. TİGEM bünyesindeki işletmelerde bulunan tarihi eserlere sahip yapıların restore edilmiş olmasını önemsiyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından tarihi binanın açılışı gerçekleşti. Ardından protokol üyeri ve vatandaşlar binayı gezdi. - Muğla
Son Dakika › Yerel › Restorasyonu Biten Tarihi Mekanların Açılış Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?