TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Romanların bulundukları yerlerde rahat bir şekilde, toplumun saygın bir ferdi olarak yaşamaları gerektiğine işaret ederek, "Sizlerin hiçbir nefret söylemine maruz kalmadan yaşaması için elimizden geleni yapacağız" dedi.
Üstün, aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir Roman dernek başkanlarının da bulunduğu bazı illerin Roman dernek başkanlarını kabul etti.
İzmir Romanlar Dernek Başkanı Abdullah Cıstır, Manisa'nın Selendi İlçesi ve Bursa'nın İznik İlçesi'nde Romanlara yapılan saldırıları kınadığını söyledi. Romanlara yönelik eylemlerin toplu saldırıya dönüştüğünü iddia eden Cıstır, sorunlarına çözüm bulmak amacıyla yaklaşık 3 gündür Ankara'da toplantı yaptıklarını belirtti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Romanlardan özür dilemesine ilişkin sözlerinin, kamu kurumlarında yeterince anlaşılamadığını belirten Cıstır, "Romanlara yönelik eylemlerin nefret suçuna dönüştüğünü ve otoritenin, hukukun bizi yalnız bıraktığını görüyoruz" dedi.
Cıstır, Romanlara yönelik eylemleri içeren tespit ve şikayetlerin yer aldığı dosyayı Üstün'e sundu.
Marmara Bölgesi Roman Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sinan Karaca Öztürk ise Selendi ve İznik'te Romanlara yönelik olaylara karışan kişilerin isimlerinin bilinmesine rağmen yakalanmadıklarını öne sürdü. Bu kişilerin yakalanarak bir an önce cezalandırılması gerektiğini ifade eden Öztürk, "Biz bugüne kadar değil devlete başkaldırmak, kaş dahi kaldırmadık. Ama bizim de devletten beklediğimiz, sadece söylemde değil, eylemde de Romanların yanında olunması" dedi.
Başkan Üstün de Romanların ziyaretlerinin, Başbakan Erdoğan'ın demokratikleşme paketini açıkladığı güne denk gelmesinin anlamlı olduğunu söyledi.
Türkiye'de yaşayan 76 millyonun hepsinin eşit ve aynı haklara sahip olduğunu ifade eden Üstün, Romanlar için bugüne kadar birçok çalışma yapıldığını, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Roman çalıştayı düzenlendiğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın başkanlığında, Milli Eğitim Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın katıldığı izleme komisyonu kurulduğunu kaydeden Üstün, "Nasıl herkes eşit bir eğitim hakkından istifade ediyorsa, Roman vatandaşlarımız, kardeşlerimiz ve çocukları da aynı şekilde bütün devlet okullarından parasız bir şekilde yararlanmalı. Artık Roman vatandaşlarımız çalışma hayatının nimetlerinden eşit bir biçimde yararlanmalı. Romanların yaşadıkları yerlerin daha iyi olması ve daha iyi şartlarda yaşamaları lazım" dedi.
Üstün, 76 milyon insanın eşit olduğunu belirterek, "İnsanları dininden, inancından dolayı ayıran insanlara en ağır cezalar verileceğini Sayın Başbakan söyledi" şeklinde konuştu. Romanlara yönelik İznik olaylarını yakından takip ettiğini dile getiren Üstün, "Olay münferit bir olaydan çıktı. Ancak olayın sonraki aşamalarında İznik'te yaşayan herkes olaya sağduyu ile yaklaştı. Daha büyük olayların çıkmamasının nedeni oradaki insanların sağduyu ile olaya yaklaşmasıdır" dedi.
Romanların bulundukları yerlerde rahat bir şekilde, toplumun saygın bir ferdi olarak yaşamaları gerektiğine işaret eden Üstün, "Sizlerin hiçbir nefret söylemine maruz kalmadan yaşaması için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. - Sakarya
Son Dakika › Yerel › Romanlar Meclis'te - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?