Romatoloji Uzmanı Dr. Pınar Talu Ocakçı Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Romatoloji Uzmanı Dr. Pınar Talu Ocakçı Açıklaması

Medical Park İzmir Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr.

13.01.2012 16:00

Medical Park İzmir Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Pınar Talu Ocakçı, romatizmal bir hastalık çeşidi olan Sjögren hastalığından şikayetçi olanların romatologlara başvurması gerektiğini bildirdi.

Dr. Ocakçı, yaptığı açıklamada, şeker hastalığını çağrıştıran ağız kuruluğu gibi basit belirtileri nedeniyle genellikle anlaşılamayan Sjögren sendromunun, yaygın vücut ağrısıyla kendini gösteren yapısı nedeniyle yaşam kalitesini düşürdüğünü belirtti.

Basit tetkiklerle tanısı konabilen Sjögren sendromunun, ömür boyu süren bir hastalık olmasına rağmen öneminin anlaşılmadığını işaret eden Dr. Ocakçı, şunları kaydetti:

"Sjögren sendromu, toplumun yaklaşık yüzde 1'inde görülüyor. Sjögren sendromu, tüm vücutta yaygın ağrı, yorgunluk hissi, güçsüzlük, ağız kuruluğu, bu nedenle konuşmada zorlanma, tükürük azlığından kaynaklı ağız kokusu ve dişlerde çürüme, ciltte kuruluk, gözlerde yanma-batma, ses kısıklığı, kuru öksürük gibi belirtiler gösteriyor. Ancak insanlar bu belirtilerle genellikle şeker hastası olduklarını düşünüyorlar. Sendromun zaman zaman tükürük bezinde şişmeler yaratabiliyor. Söz konusu belirtiler 3 aydan fazla sürüyorsa mutlaka romatoloğa başvurulmalı. Sjögren sendromu ömür boyu süren bir hastalık. Yaşam kalitesini düşüren sendromda, zaman zaman ölümler de görülebiliyor. Nedeni ise hastalığa eşlik edebilen vaskülit denilen damar iltihabı. Bu nedenle uzun süreli eklem ağrılarını ve diğer belirtileri ciddiye almak gerekiyor."

Yüzde 90 kadınlarda ve 20-55 yaş aralığında daha sık görülen Sjögren hastalığının, romatoloji uzmanının isteyeceği kan tahlilleri ve gözyaşı ölçümü tetkikleriyle teşhis edilebildiği, tedavi ile hastanın konforlu bir hayat sürmesinin sağlandığı bildirildi.

- İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Romatoloji Uzmanı Dr. Pınar Talu Ocakçı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement