Sağlık İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan Sağlık Akademi Projesi kapsamında FTR Uzmanı Cavit Meclisi, MAKÜ BESYO öğrencileri ile bir araya geldi.
"Uzun Yaşam Hastalıkların Engellenmesi, Kontrolü için Egzersiz ve Fiziksel Aktivite" konulu konferansa
Burdur Sağlık Müdürü Uzmanı Dr. Sırrı Şenbayram, Sağlık Müdür yardımcıları, Sağlık Akademi öğrencileri ve MAKÜ BESYO öğrencileri katıldı. Rektörlük konferans salonunda gerçekleşen eğitimde FTR Uzmanı Cavit Meclisi, "Uzun Yaşam Hastalıkların Engellenmesi, Kontrolü için Egzersiz ve Fiziksel Aktivite" konulu ders verdi.
Uzun yaşam için egzersiz ve fiziksel aktivitenin önemini anlatan FTR Uzmanı Meclisi, "Son 30 yıldır yapılmış araştırmalardan biliyoruz ki, kalp sağlığını daha üst düzeye götürecek ve ilerletecek girişimlerin tümü yaşam beklentisini uzatır. Tersinden düşünecek olursak, kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyecek etkenler yaşam süresini de kısaltacaktır. Bu etkenler yaşam tarzından kaynaklanır ve yıllar boyunca etkilerinin birbiri üstüne birikmesi ile damar sağlığını bozarlar. Bundan dolayı, kişilerin hayatlarının hangi döneminde olursa olsun, yaşam tarzındaki olumlu değişiklikler hastalık gelişimini engeller ve geçirilmiş kalp damar hastalığının tekrarını da engelleyerek hayatlarını uzatır" dedi.
Kalp damar hastalılarının önlenmesi amacıyla kilo verilmesi gerektiğini belirten Meclisi, kolesterol ve onun alt birimlerinin düzeylerinin ayarlanması, sıvı yağlar ve omega-3 yağ asitlerinin kullanılması ve düzenli egzersiz yapılmasının önemini vurguladı.Tütün kullanımının bırakılması, aktif bir yaşam tarzının alışkanlık haline getirilmesinin önemine değinen Meclisi şunları kaydetti:
"Risk faktörlerinin etkisi birbirinden bağımsızdır. Mesela, toplam kolesterol düzeyi 200'ün üstünde olmasına rağmen HDL'nin 50'nin üstünde olması ya da düzenli egzersiz yapılması ile kalp damar hastalığına yakalanma riski bir miktar azaltılabilir. Uzun yaşamın direkt olarak ilgili olduğu özelliklerden biri de kalp akciğer sisteminin oksijen kullanma kapasitesidir. Buna aerobik kapasite denir. Direkt olarak aerobik egzersizlerin yapılması ile artırılabilir. Bu egzersizler nabız ve solunumu yeterli süre hızlandıran egzersizlerdir. Düzenli yapılması sonucunda kalbin oksijen ihtiyacı, nabız sayısı ve kandaki adrenalin-noradrenalin düzeyi inerek, damarlar gevşeyerek ve tansiyonu düşerek azalır. Böylece, kalp akciğer sistemi daha az çalışarak dokulara daha çok oksijen göndermeyi başaracaktır. Bu özelliklerin kazanılması ile, kalp hastalığı geçirmiş kişilerin kalp kası yükü azalarak kalp sağlığı korunmuş ve kalp damar olaylarının tekrarı engellenmiş olur."
Düzenli egzersiz yapmanın kalp damar, diyabet, inme, yüksek tansiyon, osteoporoz, bel ağrısı ve bazı kanser türlerinin gelişme riskini azalttığını ifade eden Meclisi, "Yapılan araştırmaların sonucu, Amerikan Kalp Birliği ve Amerikan Spor Hekimliği Koleji'nin son önerileri günde en az 30 dakikalık egzersizin yaşam süresini uzattığıdır. Bu 30 dakika günün değişik saatlerinde yapılan 3 ayrı 10'ar dakikalık egzersizden de oluşabilir. Önemli olan nabzın dakikada 120 atım veya üstünde olmasıdır. Gün içinde 10 dakikalık hızlı yürüyüşler, merdiven çıkma, hızlı bahçe ve ev işi ve alışveriş torbalarını taşımak gibi aktiviteler zorlayıcı bir biçimde yapılırsa nabzı 120 atıma yükseltir. Eğer kişi egzersiz için bir alet kullanmak istiyorsa, yürüme bandı ve bisiklet evde ya da spor salonunda kullanılabilir" şeklinde konuştu. - BURDUR
Son Dakika › Yerel › Sağlık Akademi'de Sağlıklı Yaşam Önerileri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?