Muş İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Fatih Ebiloğlu, organ bağışına dikkat çekmek amacıyla yazılı bir açıklama yaptı.
Hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organın bağışlanabileceğine dikkat çeken Ebiloğlu, "18 yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırt edebilme yeteneğine sahip herkes, organlarını bağışlayarak kronik organ yetmezliği olan birçok hastaya yaşama şansı verebilir. Organ bulunamadığında bu hastalar için ne yazık ki tek sonuç ölümdür. Böbrek hastalarının diyaliz makinesi sayesinde yaşamaları mümkünse de bu yaşam, makineye bağlı olduğundan tahmin edilebileceğinden çok daha zordur. Bu durumdaki hastalarda yaşam süresi belirgin ölçüde kısalır, yaşanılan ömrün ise hayat kalitesi her geçen süreyle azalır. Bu şekilde süren bir hayat; yakınınızın gözlerinizin önünde erimesi ve elinizden hiçbir şey gelmemesi kadar acı bir tecrübe mümkün değildir. Çaresizlik en büyük yüktür. Öbür taraftan, organ nakli yapıldığında hastalar içimizden herhangi birisi kadar sağlıklı bir konuma gelirler ve hayat kaliteleri dramatik bir şekilde yükselir. Yaşama sevincine tekrar sahip olmanın ışığını organ bağışı yapılan bir hastanın ve yakınlarının gözlerinde görebilirsiniz. Ülkemizde yanlış bilgiler organ bağışının yaygınlaşmasının önündeki en büyük engeldir. Organ bağışı kartına sahip birinin kaçırılacağı ya da vazgeçemeyeceği tarzındaki yanlış fikirlerin doğrularıyla değiştirilmesi için yapılacak bilgilendirme çalışmaları buradaki en önemli adımdır" dedi.
Bireyler tarafından organ bağışı yapılsa bile her ölümden sonra organ naklinin mümkün olmadığını kaydeden Ebiloğlu, "Evde ya da yolda vefat eden bir kimsenin bağış kartı ve ailesinin rızası olsa dahi organları alınamaz. Yalnızca hastane yoğun bakım ortamında tıbben ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir. Halk arasında bu durum bitkisel hayattaki bir hastanın ailesi tarafından fişinin çekilmesi olarak bilinir yani hayatta kalmasının tek nedeni yoğun bakım ünitesinde bağlı olduğu makineler olan bir hastanın bu makinelerden ayrılma işleminin gerçekleştirilmesidir. Sıkça duyduğumuz deprem ve felaketlerden sonra cesetlerin organlarının alınması ya da bu belge nedeniyle kaçırılarak zorla organlarının alınıp kullanılması gibi durumlar söz konusu değildir" şeklinde konuştu.
18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkesin bağış yapabileceğini hatırlatan İl Sağlık Müdürü Ebiloğlu, "Organ bağışı yapabileceğiniz yerler; İl Sağlık Müdürlüğü, hastaneler, organ nakli yapan merkezlere, organ nakli ve bağışı için çalışan gönüllü kuruluşlardır. Bu kuruluşlara başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olabilirsiniz. 18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir. Organ bağışı kartının bir bölümünde bağışlamak istediğiniz organlarla ilgili seçenekler mevcuttur, bu bölümde işaretlediğiniz organlarınız dışında her hangi bir organınızın alınması söz konusu değildir. Ancak bağış yapmaya karar vermenize rağmen organlarınız mutlaka alınacaktır diye bir kaide yoktur. Kişi organ bağışı yapmış olabilir fakat evde ve ya yolda ya da kaza yerinde ölümü gerçekleşmiş ise organları alınamaz. Daha öncede belirttiğim gibi ancak hastane ortamında tıbben ölümü gerçekleşmiş kişilerin organları alınabilir. Ayrıca organ bağışı kartı sahibi olsanız dahi, istediğiniz anda ailenize bildirerek ve bağış kartınızı yırtarak, fikrinizden vazgeçebilirsiniz. Ek olarak, hiçbir zaman bağış kartı tek başına yeterli değildir. Ailenizin ya da yakınlarınızın rızası olmadan organlarınız alınamaz. Bu sebeple bağış yaptığınız andan itibaren bu kararınızı ailenizle paylaşmanız gerekmektedir, organ bağışı bir nevi mirastır" ifadelerini kullandı. - MUŞ
Son Dakika › Yerel › Sağlık Müdürlüğü'nden Organ Bağışı Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?