ALİ GÜRELİ - Adana'nın deniz kıyısındaki iki ilçesinden biri olan Yumurtalık, tarihi kayıtlara göre 1271 yılında Asya'ya ilk kez buradan ayak basan Venedikli ünlü gezgin Marko Polo avantajını kullanarak turizm ve ticarette kalkınmayı hedefliyor.
Adana'ya 80 kilometre uzaklıktaki eski adı Ayas olan Yumurtalık'ın tarihi, ortaçağa kadar uzanıyor. Bir liman şehri olarak bilinen ilçede eski uygarlıklara ait çeşitli eserlere rastlanıyor. İlçeye girişte ilk bakışta dikkati çeken tarihi eserler arasında, denizin içinde yer alan Kız Kalesi, sahildeki Ayas Kalesi, gözetleme amacıyla yapıldığı sanılan Süleyman Kulesi, kaya mezarlar ve Venedikli ünlü gezgin Marko Polo'nun Asya'da karaya çıkmak için kullandığı bilinen iskele yer alıyor.
Kurucusunun Büyük İskender olduğu iddia edilen ve Hititler döneminde liman ve donanma barınağı olarak kullanılan kentin, Cenevizli ve Venedikli tüccarların en önemli buluşma noktası olduğu, Grek, Roma, Bizans gibi çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yaptığı biliniyor. 1517'de Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılan kentin, ticaret yollarının Afrika'nın güneyinden geçmeye başlamasıyla önemini yitirdiği belirtiliyor.
Tarihi ve kültürel değerleri, temiz ve berrak denizi, ilçe merkezinde bir kilometrelik geniş plajı, turizm bölgesinde ise 5 kilometre uzunluğundaki sahil bandıyla cazip bir tatil merkezi özeliği taşıyan Yumurtalık, son yıllardaki yatırımlar ve planlamalarla Doğu Akdeniz'in parlayan yıldızı olmaya hazırlanıyor.
Yumurtalık Belediye Başkanı Turgut Erişmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SİT alanı konumunda olan ilçeyi canlandırmak amacıyla göreve geldikleri günden bu yana yaklaşık 10 milyon liralık harcama gerçekleştirdiklerini, ekonomik açıdan gerekli yatırım yapılabilmesi için koruma amaçlı imar planı ile turizm ve şehir imar planları hazırladıklarını söyledi.
Yumurtalık'ın en önemli tarihi özelliklerinin başında, tarihi kayıtlara göre ünlü Venedikli gezgin Marko Polo'nun 1271 yılında Asya'ya ilk kez buradan ayak basmış olmasının geldiğini belirten Erişmen, şu bilgileri verdi:
"Marko Polo ismini ilçemizin turizmi için avantaj olarak kullanacağız. Önce Marko Polo'nun karaya çıkmak için kullandığı iskelenin restorasyonunu yapacağız ve ardından sahil şeridinin ön tarafındaki meydanda Polo'nun heykelini dikeceğiz. Belediye olarak özellikle Marko Polo'nun ülkesi olan İtalya'dan ve diğer Avrupa ülkelerinden ilçemize turist gelmesini sağlayacağız. Bunun için de turistik tanıtım atağına geçeceğiz. Bu konuda İtalya'daki derneklerle çalışmalarımız başladı. Amacımız Yumurtalık'ta tarihi dokuyu canlandırıp turizmde hak ettiğimiz yere ulaşabilmek."
Otel yatırımları için altyapı hazır
Erişmen, turizmde iddialı olabilmek için gerekli altyapının önemine dikkati çekerek, bunun için de belediye olarak çalışma yaptıklarını bildirdi.
İlçeyle ilgili turizm planlamasının bittiğini ve ilçenin turizm alanı ilan edildiğini anlatan Erişmen, "İki tane biner yataklı otel için gerekli yerler hazır hale getirildi. Doğalgaz, çevre düzenlemeleri ve yol için de çalışmalar mevcut. Örneğin Ceyhan ve Yumurtalık arasındaki TEM Otoyolu'ndan çıktıktan sonraki karayolunun genişletilmesi ve Hatay'dan ulaşımı sağlayacak yeni bir yolun açılması ile ilgili planlama var. Tüm bunlar yapıldığında amacımıza ulaşacağız. BOTAŞ Ham Petrol Boru Hattı Terminali ile İSKEN Sugözü Enerji Santralı gibi önemli yatırımların bulunduğu ilçeyi cazibe merkkezi haline getireceğiz" diye konuştu. - Adana
Son Dakika › Yerel › Sahil Kenti Yumurtalık 'Marko Polo' ile Kalkınacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?