Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürü Osman Koyuncu, çocuk ve bebeklerin büyüme hızının durmasının ya hastalık yada iyi beslenemediğinin göstergesi olduğunu kaydetti.
15 Nisan "Büyümenin İzlenmesi Günü" nedeniyle açıklama yapan Osman Koyuncu, çocuk sağlığı, sağlıklı beslenme, büyüme ve gelişme konularında önemli uyarılarda bulundu. Çocuk ve bebeklerde büyüme hızının durmasının hastalık yada iyi beslenemediğinin habercisi olduğunu vurgulayan Koyuncu, "Çocuğun sağlık ve beslenme durumunu anlamanın en iyi yolu onun büyümesini ölçmektir. Bebeğin iyi beslendiğinin en iyi göstergesi standartlara uygun büyüme ve gelişmesidir. Yeni doğan bebek iyi büyüyorsa 'yeterli ve dengeli besleniyor' demektir. İyi büyümeyen bebeğin ya bir hastalığı vardır, ya da iyi beslenemiyordur" dedi.
Büyüme ve gelişmenin tanımını da yapan Koyuncu şöyle devam etti;
"Büyüme ve gelişme genellikle bir arada kullanılan kelimelerdir. Büyüme, vücut hacmi ve kütlesinin artması anlamını taşımakta ve boy, ağırlık, baş çevresi gibi vücut ölçümleriyle belirlenmektedir. Bu ölçümler, sağlıklı çocuklar ölçülerek hazırlanmış standart büyüme eğrileri ile karşılaştırılması ile yapılır. Normalden sapmalar erken tespit edilerek gerekli önlemlerin alınmasını sağlar. Gelişme ise hücre ve dokuların yapı ve bileşimindeki değişiklikler sonucunda meydana gelen olgunlaşmaya denir. Büyüme ve gelişme anne karnında başlar ve ergenlik dönemi sonuna kadar devam eder. İnsan gelişimi, yaşam sürecinin belli kesimlerinde oluşan, birbirini takip eden, bir sıra içindeki değişiklikler zinciridir."
Sağlık Bakanlığı'nın "Erken Çocukluk Gelişimi ve Büyümenin İzlenmesi Programı" yürüttüğünü hatırlatan Koyuncu, programın amacını ise şöyle anlattı;
"Amaç, sağlam, hasta çocuk ayrımı yapmadan tüm çocukların hangi ortamlarda, nasıl bir beslenme uygulanarak büyüdüklerini, kilolarını, boylarını ölçerek sağlıklı bir gelişim gösterip göstermediklerinin saptanması ve erken tanı konularak girişimlerde bulunulmasıdır. Çocukların boy ve ağırlık ölçümlerinin, büyüme ve gelişmenin, beslenme durumunun belirlenmesinde önemli birer ölçüm olduğu, özellikle protein-enerji malnütrisyonunun erken tanısında en fazla kullanılan ölçümlerin başında geldiği bilinmektedir."
Bebeğin gelişimi ve büyümesi oranlarını da anlatan Koyuncu, " İlk yıl içinde bebeğin ağırlığı 3 katına ulaşır, boyu yaklaşık 25 cm. uzar, baş çevresi 10 cm. artar. Büyüme üzerinde ırk, cinsiyet, çevre şartları, ekonomik gelişmişlik etkilidir. Bir çocuğun büyümesinin sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilmesi için o toplumun normal büyüme değerlerinin bilinmesi gerekir. Bu nedenle standart büyüme eğrileri her toplumun kendi ölçüm değerlerine göre hazırlanmalıdır. Ülkemizde de hazırlanmış çizelgeler bulunmaktadır. Çocukların ölçümleri standart çizelgelerin alt ve üst sınırları arasında kalıyorsa normal kabul edilir. Boy ve kilo olarak alt sınırın altında kalanlar daha sıklıkla gözlemlenmeli ve gerekirse ileri tetkikler yapılmalıdır. Üst sınırın üzerinde olanlar şişmanlık (obezite) yönünden değerlendirilir. Düzenli büyüyen çocuk, izlediği büyüme çizgisinden saparsa bunun da değerlendirilmesi gerekir" diye konuştu.
Aile Hekimliği uygulaması ile birlikte aile hekimleri ve aile sağlığı personelinin tüm bebekleri doğdukları günden itibaren düzenli aralıklarla izlediğini belirten Koyuncu, sağlık personellerimizin yanında tüm anne ve babaların da bilinçli olarak çocuklarının büyüme ve gelişmelerini yakından takip etmesi gerektiğini ifade etti. Koyuncu, çocuk büyüme ve gelişiminde ailelerin, aile hekimlerinden gerekli detaylı bilgi alabileceğini de ifade etti. - ŞANLIURFA
Son Dakika › Yerel › Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürü Osman Koyuncu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?