'Sarı Ulak" Zeytin Çeşidine Koruma Çalışması - Son Dakika
Yerel

'Sarı Ulak" Zeytin Çeşidine Koruma Çalışması

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün, Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay çevresinde yaygın olan sarı ulak cinsi zeytinin korunması için yürüttüğü çalışmalarına devam ettiği bildirildi.

26.11.2015 13:47

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün, Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay çevresinde yaygın olan sarı ulak cinsi zeytinin korunması için yürüttüğü çalışmalarına devam ettiği bildirildi.

Proje sorumlusu, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu İşletme ve Üretim Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Cengiz Türkay, gazetecilere yaptığı açıklamada, özellikle Doğu Akdeniz'de sofralık olarak tüketilen sarı ulak zeytin çeşidine vatandaşın ilgisinin her geçen gün arttığını söyledi.

Enstitü bünyesinde zeytin gen kaynakları parselleri oluşturduklarını ifade eden Türkay, zeytin parsellerinde, 23 farklı çeşit ve 16 farklı klon olmak üzere toplam 39 zeytin çeşidinin bulunduğunu belirtti.

Türkay, 16 klonun özellikle Silifke'de üretilen zeytin çeşitlerinden oluştuğuna dikkati çekerek, vatandaşların evinin kenarına ya da bahçesinin çevresine ihtiyacını karşılamak üzere diktiği zeytinin gün geçtikçe arttığını söyledi.

Son 10 yılda zeytin ve zeytinyağına talebin arttığını anlatan Türkay, şöyle devam etti:

"Ülkemizde yaklaşık 100 milyon civarında olan zeytin ağacı varlığımız 167 milyona ulaştı. Bu artış çok sevindirici ancak artış devam ederken bölgesel adaptasyon çalışmaları dikkate alınarak çeşit seçimi yapılması gerekiyor. Yani  kaliteli ve bol verim için o  yörenin kendi ekolojisine uygun çeşitleri dikmek gerekiyor. Doğu Akdeniz bölgesi iklimine en uygun çeşit sofralıkta sarı ulak, yağlıkta ise Silifke yağlık zeytin çeşididir. Doğu Akdeniz'de, yani Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay bölgesinde sofralık olarak sarı ulak çeşidi değerlendiriliyor. Enstitü olarak biz ıslah parselimizde sarı ulak çeşidini verim ve kalite yönünden üst seviyelere çıkartmaya çalışıyoruz. Araştırmada 16 farklı sarı ulak klonu var ve bunlarla ilgili bilimsel çalışma ve denemeler devam ediyor. 2005 yılında başlattığımız 'Sarı ulak zeytin çeşidinde klon seleksiyonu' projesi 2020 yılında sona erecek ve tescil aşamasının ardından yeni zeytin çeşidini ülkemiz zeytinciliğine kazandırmış olacağız."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Sarı Ulak' Zeytin Çeşidine Koruma Çalışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement