Ömer Sarı/Ömer Yıldız - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde, Türk yemeklerin vazgeçilmez sebzesi Taşköprü sarımsağında, verim kaybına neden olan virüsün temizlenmesi için proje yürütülüyor.
ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Büyükalaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sarımsağın Türkiye'de ve dünya mutfağında birçok yemekte yoğun olarak kullanılan bir sebze türü olduğunu söyledi.
Son zamanlarda da tıbbi değerinin de anlaşılması nedeniyle sarımsağın öneminin daha da arttığını vurgulayan Büyükalaca, Türkiye'de sarımsağın yoğun olarak Kastamonu'nun Taşköprü İlçesi'nde yetiştirildiğini kaydetti.
Taşköprü'de yetiştirilen sarımsakta son yıllarda önemli zarar ve verim kayıplarına neden olan virüs hastalıkları görülmeye başlandığını vurgulayan Büyükalaca, virüsün bölgedeki sarımsak üretimini tehdit eder hale geldiğini vurguladı.
Sarımsak yetiştiriciliği için uygun olan Taşköprü'ye, virüsten arındırılmış sarımsak yetiştiriciliğinin tekrar kazandırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Büyükalaca, "Bu amaçla, tarımın öncelikli konularını kapsayan biyoteknolojik metotların geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik "Kastamonu Taşköprü Sarımsağının Virüsten Arındırılması ve Kitlesel Üretimi" konulu proje hazırladık. Projemizi, ÇÜ Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yürütülmek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne 2011 yılında sunduk. Söz konusu proje desteklenmeye uygun görüldü" dedi.
Proje çalışmalarına 2011 yılı yaz aylarında başlandığını vurgulayan Prof. Dr. Büyükalaca, şöyle devam etti:
"Projede temel hedef bölge için temiz anaç materyallerinin sağlanmasıdır. Temiz tohumluk materyalin oluşturulabilmesi için uygun olan yöntemler tespit edilerek, bu yöntemlerle tüm yetiştiricilik bölgeleri için sarımsak üretilmesini sağlayacağız. Bu yöntemlerin bölgede anlatılması, tanıtılması, bölge halkının bilinçlendirilmesine yönelik hedeflerimiz var. Hazırladığımız proje ile hastalıklı olan üretim alanlarının temizlenmesinin yanı sıra yöntemin sürdürülebilir hale getirilmesi de sağlanacak. Bu yolla ülkemiz için önemli bir sebze türü olan sarımsakta virüs hastalıkları nedeniyle oluşan verim kaybının önüne geçilerek bölge ve ülke ekonomisine de büyük katkı sağlanacak."
-Bilgisayar kontrollü modern seralarda çalışma yapılıyor-
ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Salih Kafkas ise araştırma merkezinde kurulan moleküler genetik ve doku kültürü laboratuvarları ile bilgisayar kontrollü modern alıştırma seraları kullanılarak sarımsak yetiştirildiğini kaydetti.
Prof. Dr. Kafkas, Kastamonu'dan getirdikleri sarımsağa virüs testi uyguladıklarını belirterek, "Sarımsakların hastalıklı olup olmadıklarını araştırıyoruz. Eğer virüs varsa, hangi tip virüslerin olduğunu belirliyoruz. Merkezimizde, hastalıklı olan sarımsakların, virüsten temizlenmesini sağlıyoruz. Sarımsakları, doku kültüründe büyüterek, uygun çoğaltma ortamını oluşturuyoruz. Tekrar virüs testleri yapılarak bitkinin arındırılıp arındırılamadığını belirliyor, virüsten arındırılan bitkilerin doku kültürü teknikleri ile çoğaltılmasını amaçlıyoruz. Tüm bu işlemlerden sonra da yöre çiftçisine virüsten temizlenmiş, verim kaybı olmayan anaçları göndereceğiz" diye konuştu.
- ADANA
Son Dakika › Yerel › Sarımsaktaki Virüsü Temizlemek İçin Proje - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?