Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, " Türkiye'nin, cari açık sıkıntısı yaşanan bir ülke olmakla birlikte tarım sektöründe aslanlar gibi 4 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir ülke olduğunu" söyledi.
Çağlayan, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği
(SETBİR) tarafından Hilton Otel'de düzenlenen "SETBİR Sektör Buluşması"nda, tarım sektörünün çok önemli olduğunu söyledi.
Ankara Sanayi Odası Başkanı olduğu ve bakanlık yaptığı dönemlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile çalışma imkanı bulduğunu belirten Çağlayan, Eker'in Türkiye'nin tarım ve hayvancılık konusuna lig atlatmış bir bakan olduğunu bildirdi.
Türkiye ekonomisinin, son 10 yılda tarif edilmeyecek, düşünülemeyecek kadar önemli gelişme, büyüme gösterdiğini dile getiren Çağlayan, 2008'de dünyanın birçok ülkesinde başlayan krizler halen devam ederken, Avrupa ekonomisinin ciddi belirsizlik, kararsızlık içinde gittiği böylesine bir ortamda dimdik, dünyanın büyüme şampiyonu olmuş, ihracatta Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmış Türkiye'nin 2023 hedeflerini gerçekleştirme noktasında tarım, hayvancılık sektörünün öneminin büyük olduğunu kaydetti.
Sektörün gayri safi milli hasılaya geçen yılki katkısının 62 milyar dolar olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Nisan ayında açıklanacak rakamlar. Ben tahmini söylüyorum, en az 70 milyar dolar civarında gayri safi milli hasılaya desteği sağlanacak. Türkiye'nin Allah vergisi olan alt yapıya, fiziki, meteorolojik bütün şartlara sahip olması, ülkeyi, tarım sektöründe dünyanın en önemli merkezlerinden biri yapacak' dedi.
Çağlayan, bugün dünyanın stratejik ürünlerinin petrol ve madenler olarak görülebileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Ama tarım, hayvancılık sektörü ve ürünleri, bana göre dünyanın en öncelikli, önemli stratejik konusu olacak. Bu konudan dolayı Türkiye, tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Bilhassa Ortadoğu'daki zengin ülkelerin Türkiye'ye tarım yatırımı yapma konusunda çok önemli girişimleri ve çabaları var. Türkiye böylesine önemli bir tarım sektörüne sahipken, 2011'de yakalayacağı tarımdaki 70 milyar dolarlık gayri milli hasılasının beşte birini ihraç eder duruma gelmiş. Kim söylüyorsa gelsin rakamlarını kendisine öğretelim. 'Tarım sektöründe dışa bağımlı' diyenlerin hepsi doğruyu söylemiyorlar. Bunu net ifade ediyorum. Bu işin sahibi olan bakan olarak söylüyorum. Tarım ihracatımız, ülke ihracatının yüzde 10'unu geçti. Geçen yıl 14,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirilmiştir. Sektördeki ithalat, 10,9 milyar dolardır. Türkiye, cari açık sıkıntısı yaşanan bir ülke olmakla birlikte tarım sektöründe aslanlar gibi 4 milyar dolar dış ticaret fazlası vermiştir. Sektörü tebrik ediyorum. Bu başarılar daha fazla artacak, gelişecek."
Bakan Çağlayan, sektörün üretiminde, ihracatında bir taraftan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir taraftan da Ekonomi Bakanlığının desteklerinin süreceğini belirterek, "Dükkan sizin, bizim dükkan 24 saat açık Allah'a şükürler olsun. Sizin bütün sorunlarınızda yanınızda olacağız" diye konuştu.
-Türkiye, süt tozu ihracatından gelir elde eden ülke oldu"-
Geçen yıl hayvansal ürünler ihracatında, et ve süt ile ürünleri, su ürünleri, kanatlı hayvanlar dahil olmak üzere Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdığını vurgulayan Çağlayan, ihracat rekorunu kırarken bir önceki yıla göre de bu sektördeki ihracat artışının yüzde 44'ten fazla olduğunu söyledi.
Çağlayan, "Türkiye ihracatı, yüzde 18,2 artarken, et, süt, hayvancılık ihracatının yüzde 44 artmasının son derece üzerinde durulması gereken önemli bir gelişme" olduğunu bildirdi.
SETBİR Başkanı Murat Yörük'ün konuşması sırasında sektör ihracatı için bir milyar dolarlık hedef gösterdiğini anımsatan Çağlayan, şöyle konuştu:
"Bana göre, bu sektöre, bugün yapılan çalışmalar, verilen ve verilecek desteklerle bir milyar doları az buluyorum. Bu sektöre önümüzdeki çok kısa süre içinde bir milyar doları geçmek yakışır. Hesaplarınızı buna göre yapın. Ben süt ürünlerini, süt tozunu, 1965-66'da ilkokulda okurken, Muş'ta, Amerikan Marshall yardımlarıyla tanımıştım. Talep geldiğinde, süt tozu ile ilgili destek çalışması gündeme geldiğinde hiç tereddütsüz SETBİR, Süt Ürünleri Konseyi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla hızla görüşerek gerek o gün baş aşağı giden süt fiyatlarının, üreticinin mağdur olmayacak şekilde karşılanması, gerekse Türkiye için bana göre ekonomik olduğu kadar psikolojik öneme sahip olan, yıllarca ithal süt tozuyla beslenmiş Türkiye'nin, büyüyen Türkiye'nin süt tozu ihracatı yapacak ülke haline gelmesi noktasında düşünmeden altına imzamı attım. Türkiye, süt tozu ihracatını ilk kez yapan, 10 bin tonun üzerinden ihracat gerçekleştiren, 35 milyon dolar, süt tozu ihracatından gelir elde eden ülke oldu."
-"Türkiye'deki sosyal dengeyi sağlayan sektör"-
Desteklerin bu yıl da aynen devem edeceğini dile getiren Çağlayan, "Çünkü bunun karşılığını gördüm. Kuyuya atılan bir para değil. Verilen destekle üreticinin, tüketicinin, ihracatçının yüzünün güldüğü bir hadise" dedi.
Sadece süt ve et ürünleri ihracatının 300 milyon doları geçtiğini vurgulayan Çağlayan, "150 milyon dolara yakın ithalat bedeli vardı. 300 milyon dolar ihracat ve 150 milyon dolar ithalatı kestiğiniz zaman, ödemeler dengesine 450 milyon dolarlık pozitif katkıdan söz ediyoruz. Altı çizilmesi gereken, önemsenmesi gereken nokta bu. Ekonomi Bakanı olarak meseleye böyle bakıyorum. Bu sektörün, ticaret fazlası veren, döviz kazandıran, Türkiye'deki sosyal dengeyi en iyi şekilde sağlayan sektör olduğunu biliyoruz" diye konuştu.
Çağlayan, dün İstanbul Ticaret Üniversitesinde, eski Başbakan Yardımcısı olan rektör Prof. Dr. Nazım Ekren'le Türkiye'de ilk defa yapılan endeksi açıkladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye, ilk defa İtibar Endeksi diye çalışma yapıyor. 12 sektörü incelemeye almışlar. Çok önemli çalışma. Bu çalışmada 8 parametre üzerinden vatandaşa sormuşlar. Beğeni güven, ilişki, memnuniyet, sadakat gibi parametrelerde 12 sektörü değerlendirmişler. Dün yapılan çalışmanın sonuçlara göre Türkiye'de belirlenmiş olan 12 sektör içinde en itibarlı sektör, gıda sektörü çıkmış, gıda sektöründekileri tebrik ediyorum, kendilerine teşekkür ediyorum. Öyle bir itibarı var ki sektörün, 100 üzerinden değerlendirme yapılmış, 12 sektörün itibar ortalamasının 78,3 olduğu yerde, gıda sektörünün itibarı yüzde 87,4 gerçekleşmiş. Bu itibarlı sektör ancak itibarlı insanlarla yapılırdı. Sizleri tekrar tekrar tebrik ediyorum."
- BURSA
Son Dakika › Yerel › Setbir Sektör Buluşması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?