Van'da hasat mevsiminin gelmesiyle birlikte biçtikleri ekinleri 35 dereceyi bulan sıcakta patoza vuran çiftçiler, bu yöntemin yemden tasarruf etmek için en uygun yol olduğunu belirtiyor.
Havaların mevsim normalleri üzerinde seyrettiği Van'da, geçimini hayvancılık ve tarımla sağlayan vatandaşlar ekinlerin biçilmesiyle zorlu ve yoğun bir çalışma temposu içine girdi.
Tarımla uğraşan vatandaşlar bölgedeki çiftliklerin yem ihtiyacını karşılamak için biçtikleri ot ve buğdayı patoz işleminden geçirdikten sonra saman olarak satışa sunuyor.
Geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşların bir kısmı kendi arazisinden faydalanırken, bir kısmı ise tarımla uğraşan vatandaşlardan satın aldıkları samanlarla hayvanlarının kış mevsiminde yem ihtiyacını karşılıyor.
Hayvancılık yapan vatandaşlar, patoz işlemiyle samana dönüştürülen otların besin değerinin düştüğünü, ancak mecburen yemden tasarruf etmek için patoza verdiklerini dile getirdi.
Sıcak havada hayvanlarına kış için stok yapıyorlar
Kış mevsimi süresince hayvanların yem ihtiyacını karşılamak için samanlıklara doldurulan samanlar, yazın sıcak günlerinde tozlu ve zorlu bir işlemden geçiriliyor.
Gevaş ilçesinin Akdamar beldesinde 20 yıldır hayvancılık yaparak ailesinin geçimini sağlayan Servet Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldede geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşların genelde yemden tasarruf etmek için biçilen ekinleri patoza vurduklarını dile getirdi.
Bu yıl, ot ve samanın bol, fiyatının da uygun olduğunu, ancak hayvan fiyatlarının düştüğünü ifade eden Şeker, şöyle devam etti:
"Bölgede son iki yıldır hayvancılıkta ciddi anlamda çöküş söz konusu. Kasaplarda et fiyatları yüksek ancak hayvanı biz sattığımızda para etmiyor. Benim tanıdığım hiçbir çiftçi hayatından memnun değil. Neden derseniz vatandaşın ot ve saman elde etmek için ettiği masraf neredeyse hayvanın fiyatına geliyor. Ama yine de tarımla uğraşmaktansa hayvancılık bize göre daha iyi. Bu yıl yem fiyatları düştüğü için zarar etmiyoruz ama kar da etmiyoruz. Başa baş gidiyoruz."
Ahırlarının derme çatma yapılar olduğunu, bu nedenle de verilecek otun ziyan olmasını önlemek için patoz işlemiyle samana dönüştürdükleri anlatan Sait Ertaş ise, ekim, biçim, toplama, patoza vurma, eve götürme işlemlerini de göz önünde bulundurulduğunda giderin gelirden daha fazla olduğunu kaydetti. - Van
Son Dakika › Yerel › Sıcak Havada Çiftçinin Patoz Mesaisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?