Sıhhiye 1915 Zaferin Ab-ı Hayat Neferleri Töreni - Son Dakika
Yerel

Sıhhiye 1915 Zaferin Ab-ı Hayat Neferleri Töreni

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Tıp hekimlerinin 14 Mart Tıp Bayramını bayram olarak ilan etmesinin ruhunda Çanakkale ruhu yatmaktadır" dedi.

14.03.2015 14:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Tıp hekimlerinin 14 Mart Tıp Bayramını bayram olarak ilan etmesinin ruhunda Çanakkale ruhu yatmaktadır" dedi.

Müezzinoğlu, Çanakkale'de bir otelde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla bakanlığı tarafından düzenlenen "Sıhhiye 1915 Zaferin Ab-ı Hayat Neferleri" başlıklı törende yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi'nin bundan 100 yıl önce yaşanmış kahramanlık, fedakarlık ve bir sabır destanı olduğunu söyledi.

Bu zaferin, milli şuur, vatana aidiyet duygusu ve vatan için çalışma aşkının bir tezahürü olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Milletimizin birlik ve beraberlik içinde vatanın ve medeniyet coğrafyamızın her yerinden gelen insanlarımızın tek bir amaç, soy, mezhep, din farkı gözetmeksizin bu milletin bir ferdi olduğunu bu ülke için aynı ulvi niyetleri taşıdığını gösterdiği muhteşem bir gündür 18 Mart 1915" diye konuştu.

Müezzinoğlu, Çanakkale Savaşları'nın Azerbaycan, Afganistan, Arabistan, Suriye, Irak, Gürcistan, Mısır, Filistin, Libya, Lübnan, Makedonya, Yunanistan, Arnavutluk ve Bulgaristan gibi 36 ülkenin yüzlerce şehrinden gelenlerin yekvücut bir kardeşlik destanı olduğunu dile getirdi.

Çanakkale'de büyük destan yazıldığını vurgulayan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Bu kadar farklı kültürlerden gelen, farklı dini anlayışlara sahip, farklı bakış açısındaki insanların nasıl yekvücut olduğunu anlatmak, devletimiz iç ve dış siyasetinin, stratejik bakışını belirleyecek nesillerin geliştirilmesi için de gereklidir. Bugün de bu ruha yoğun bir şekilde ihtiyaç duymaktayız. Çanakkale destanı, milletimizin üzerinde oynanan her türlü ayrıştırıcı oyuna bugün bile cevaptır. Çanakkale, askeri yapılanma, siyaset stratejisi, eğitim, sağlık, milletler arası hukuk gibi çok sayıda birbirinden farklı konularda çok önemli bilgileri edinebileceğiniz başlı başına bir okuldur, bir destandır. Atalarımız, Orhan Gazi döneminde Çanakkale Boğazı'nda 1352 yılında Gelibolu'daki Çimpe Kalesi'ni fethederek Avrupa'daki ciddi ilk askeri üssümüzü kurmuştur. Yani Çanakkale Boğazı'ndan Avrupa'ya geçen, Avrupa'da 450 yıl kalan Osmanlı, yine aynı yerde Avrupa'dan sökülüp atılmak istenmiş, dünya tarihinden silinme planları yapılmış."

Sıhhiye sınıfının savaşlardaki kahramanlıkları

Bakan Müezzinoğlu, Türk milletinin savaş meydanlarındaki başarısında, ordudaki sıhhiye sınıfının büyük fedakarlıklarının dikkat çekici olduğunu anlattı.

Sıhhiye sınıfının Birinci Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşları'nın oransal bakımdan en çok zayiat veren ordu sınıfı olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Rakamlar net olmamakla birlikte Çanakkale Savaşları'nda en az 120 bin yaralı ve hastaya hizmet verildiği görülmektedir. Her gün cepheden yaklaşık bin, bin 500 yaralı gelmekte... Kuyu temizliği sağlıklı yapılamıyordu, su temini önemli bir sorundu ancak bütün bunlara rağmen Çanakkale'de diğer cephelerde ağır kayıplara neden olan salgın hastalıklar, alınan önlemler neticesinde fazla yayılamamıştır. Tüm zor şartlarda sağlık ekiplerinin mücadelesi büyük önem arz etmektedir. Görülmektedir ki her türlü sıkıntı ve yokluğa rağmen Osmanlı Devleti kültürü, milletimizin de bu devlet anlayışına organize olmasıyla yılmayan bir mücadelenin verilmesini sağlamış ve milletimizi Allah'ın yardımıyla muzaffer kılmıştır."

Müezzinoğlu, Çanakkale'de yetişmiş insan gücünün de önemli ölçüde kaybedildiğini ancak milli mücadele ruhuyla bunun tekrar kazandırıldığını belirtti.

Tıp Bayramını dünyada ilk kez Türk hekimlerinin kutladığını anımsatan Müezzinoğlu, "Tıp hekimlerinin 14 Mart Tıp Bayramını bayram olarak ilan etmesinin ruhunda Çanakkale ruhu yatmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sıhhiye 1915 Zaferin Ab-ı Hayat Neferleri Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement