Akıllı Kentler Platformu Başkanı Şekip Karakaya, Şekip Karakaya, envanterize edilmeyen kentlerin iyi yönetilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, "Şirketler kentleri değil, kentler şirketleri büyütür" dedi.
SAMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Akıllı Kentler Platformu Başkanı Şekip Karakaya, bu yıl 4.'sü Adana'da düzenlenen Ulusal Pazarlama İletişimi Kongresi'nde, 'Şehirler Akılla Büyür, Dönüşür' başlıklı bir konuşma yaptı. Karakaya, şehirleri şirketlerin değil, şirketleri şehirlerin büyüttüğünü savunarak, "Şirketler şehirleri büyütemez. Şehir yoksa şirket yoktur.
Şehirler şirketleri büyütür. Adana niye şirket büyütemiyor? İstanbul niye çok şirket büyütüyor?
Çünkü İstanbul'un altyapısı, iletişim olanakları, sermayesi, eğitimli insan gücü, ulaşımda sunduğu olanaklar ve çok sayıda daha neden şirketleri büyütüyor. Büyük şirketlerin hepsi Kapitalist sistem içinde evrenseldir. Parayı nerede kazanıyorsa, üretimi nerede rahat yapabiliyorsa onun peşinden koşar. 'Ben buralıyım, bu şehirde devam edeyim, şehri büyüteyim' dediğimde gerçeklikle örtüşmez, yok böyle bir şey. Şirketler şehirleri büyütemez. Şehirler şirketleri büyütür ve onları kalıcı yapar" diye konuştu.
Şehirlerin akılla gelişip, dönüşeceğini belirten Karakaya, "Dünyanın en akıllı kenti son yıllarda yapılan araştırmalara göre Viyana'dır. Viyana bilgiyle yönetiliyor. İnsan Geri dönüşlerine göre hareket ediliyor. Türkiye'nin holding gibi yönetilmesi gereken şehirleri var. Envanter tutulmayan holding olmayacağı gibi, envanterize edilmeyen şehirlerin de iyi yönetilmesi mümkün değil. Türkiye'de kentlerle ilgili atılacak ilk adım kentleri envanterize etmektir. Bir kentle ilgili a'dan z'ye envanter yoksa, envanter eksikse bir belediye başkanının o kenti yönetmesi mümkün değildir" şeklinde konuştu.
"YENİ YASA, CAN KURTARMA YASASIDIR"
İletişim, bilişim, pazarlama gibi kavramların hepsinin şehir varsa büyüyüp gelişebilecek kavramlar olduğuna dikkat çeken Karakaya, kentsel dönüşüm konusuna da değindi. Van'da yaşanan depremin ardından, Türkiye'de Cumhuriyet tarihinin en önemli yasalarından birinin çıkarıldığını anlatan Karakaya, "Türkiye'de kentsel dönüşüm gerçekleştirilmesi, depremlerde yaşanan acıların tekrar etmemesi ve canların yıkılan binaların altında kalmaması için 400 milyon avroluk kaynak ayrıldı. Bu bir can kurtarma yasasıdır" şeklinde konuştu.
Karakaya konuşmasının son bölümünde Adana'da kentsel dönüşüm gereken alanlarından birinin fotoğraflarını paylaştı ve akıllı bir dönüşümle buraların ne hale gelebileceğini slayt gösterisiyle aktardı.
(SZP-AKL-Y9
27.04.2013 10: 52: 50
TSI
NNNN - ADANA
Son Dakika › Yerel › 'Şirketler Şehirleri Büyütemez' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?