Sivas'ta 2012 Yılında Hayvancılıkla İlgili Projeler Hayata Geçirilecek - Son Dakika
Yerel

Sivas'ta 2012 Yılında Hayvancılıkla İlgili Projeler Hayata Geçirilecek

Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, 2012 yılında hayvancılıkla ilgili projelere öncelik vereceklerini ve bu projeleri uygulamaya geçireceklerini söyledi.

18.01.2012 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, 2012 yılında hayvancılıkla ilgili projelere öncelik vereceklerini ve bu projeleri uygulamaya geçireceklerini söyledi.

Aslan, düzenlediği basın toplantısında, İl Müdürlüğü'nün 2012-2017 yılları arasında gerçekleştirmeyi hedeflediği projeler hakkında bilgi vererek, "Bölgemiz hayvancılık bölgesi geniş mera alanlarına sahibiz. Bu nedenle ilk gerçekleştireceğimiz projeler hayvancıkla ilgili projeler. Bunları daha öncelikli tutuyoruz. Özellikle küçükbaş hayvancılık için uygun mera alanlarımız bulunuyor" dedi.

Mart ayında "Süt toplama ağı" projesini hayata geçireceklerini belirten Aslan, Sivas Erzincan Kalkınma Projesi kaynakları ile başlanan projede il özel idaresi ve genel bütçe kaynakları da kullanılarak 2 kamyon satın alındığını ifade etti. Kurulu kapasitesi 35 ton olan süt toplama merkezinin kapasitesinin 68 tona çıkarılmasının hedeflendiğini kaydeden Aslan, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile birlikte yürütülen bu proje ile düzenli süt toplanması, üreticinin sütünü değerinde satması ve tüm ilçeleri kapsayacak şekilde süt toplama ağının genişletilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Daha yüksek verimli ve kaliteli sürü elde edilebilmesi için "Ödünç Koç Projesi"ni 2012 yılında uygulamaya başlayacaklarının altını çizen Aslan, şunları söyledi:

"Sivas ili Kangal ilçesi köylerinde uygulanan Halk Elinde Islah Projesi sonucu elde edilen damızlık koç adaylarından 5-6 aylık 200 baş seçilerek, Sivas'ta sürü bozukluğu olan merkez, Yıldızeli, Şarkışla, Gemerek, Hafik, Zara bölgelerine 5 yıl süreyle vererek daha yüksek verimli ve kaliteli sürü elde etmeyi amaçlıyoruz. Projenin toplam bütçesi 282 bin 152 TL. Bunun 200 bin TL'si özel idareden, 82 bin 152 TL'si ise kurum bütçesinden karşılanacak."

2012 yılında yem bitkilerinin ıslah edilerek üretimini gerçekleştirecek projeyi de uygulamaya geçireceklerini belirten Aslan, meraların ekonomik kullanım ömürlerini uzatmak, Türkiye'nin yem bitkileri tohumluğu konusunda dışa bağımlılığını azaltmak ve sonlandırmak amacı ile müdürlük olarak doğadan yabani formda bulunan kılçıksız brom, otlak ayrığı, gazal boynuzu, nohut geveni gibi yem bitkileri toplanarak seleksiyon ve hat geliştirme çalışmalarını yaptıklarını vurguladı.

Gelinen noktada gazal boynuzu, otlak ayrığı ve kılçıksız brom buğdaygil gibi yem bitkilerinde hat geliştirme faaliyetlerinin tamamlandığı bilgisini veren Aslan, çiftçi şartlarında üretilerek çoğaltma faaliyetlerine başlandığını ve müdürlük adına tescil işlemleri aşamasına gelindiğini ifade etti.

Güvenilir gıda temini ve tüketiminin sağlanması amacıyla genç gıda denetçileri projesi geliştirdiklerini ifade eden Aslan, şöyle devam etti:

"Bu proje ile amacımız geleceğimiz olan çocuklarımızın kişisel temizlik ve hijyen konularında bilgilendirilerek; güvenilir gıda temini ve tüketiminin sağlanması, toplumsal bilincin oluşturulmasına katkıda bulunulması, sağlıklı genç nesil ile geleceğimizin teminat altına alınması ve başta okul kantinleri ile okul çevresindeki gıda üretim ve satış yerleri olmak üzere güvenilir, kaliteli gıda maddesi üretim, satış ve tüketiminin temini için okul çocuklarının 'genç gıda denetçisi' olarak eğitilmesidir. Proje kapsamında 6. sınıfta eğitim gören öğrencilere eğitim verilecek."

-Balık üretimi-

Sivas'ta üretilen su ürünleriyle ilgili de bilgi veren Aslan, Sivas'ta yılda yaklaşık 5 bin 200 ton alabalık üretimi gerçekleştirildiğini ve bunun tamamına Et ve Balık Kurumu'nun talip olduğunu bildirdi. Et Balık Kurumu'nun bir heyetinin geçen hafta Sivas'a geldiğini hatırlatan Aslan şu bilgileri verdi:

"Üretmiş olduğumuz alabalıklara talipler. Verebilir miyiz onu bilmiyorum. Çünkü Sivas'ta yetiştirdiğimiz alabalık diğer illere göre daha kaliteli. Bu iklim faktörü ve su kalitesinin ortaya koyduğu bir şey. Diğer illere göre daha kaliteli ve 12 ay boyunca stabil olarak su ürünleri yetiştirilebiliyor. Diğer illerde özellikle yazın su sıcaklığı arttığı için alabalık yetiştiriciliğinde büyük sıkıntı yaşanıyor. Sivas'ta böyle bir sorunda yok. Et Balık Kurumu'nun Sivas'ta balık alma çalışmaları var. Sincan kombinasında balıkla ilgili tesisleri devreye girmiş durumda. 5 bin 200 ton civarında ilimizde üretilen alabalık var. Et Balık Kurumu şu an ön incelemelerini yapıyor. Tesislerini kurdular Sivas'ta üretilen balığın tamamını alabilecek kapasitedeler. Ama bizim hedefimiz diğer illere göre daha yüksek fiyata satmak. Sivas'ta yetiştirilen balık daha lezzetli. Bundan dolayı da diğer illere göre tercih edilen bir balık."

- SİVAS

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sivas'ta 2012 Yılında Hayvancılıkla İlgili Projeler Hayata Geçirilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement