Sporda Başarı ve El Tercihi Konferansı Verildi - Son Dakika
Yerel

Sporda Başarı ve El Tercihi Konferansı Verildi

Sporda Başarı ve El Tercihi Konferansı Verildi

Atatürk Üniversitesi'nde BESYO öğrencileri ile Spor Lisesi öğrencilerine yönelik, Sporda Başarı ve El Becerileri adlı konferans verildi.

21.05.2013 13:23  Güncelleme: 13:26

Atatürk Üniversitesi'nde (AÜ) Beden Eğitimi ve Yüksek Okulu (BESYO) öğrencileri ile Spor Lisesi öğrencilerine yönelik "Sporda Başarı ve El Becerileri" adlı konferans verildi.

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen konferansta BESYO Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Recep Gürsoy, genel olarak dominant sağlak veya solak olmanın etkisinin insanlar üzerinde ki durumunu belirterek, "El tercihi, dominant olarak sağ ve sol elin kullanılmasıdır. Yani, tercih edilen elin günlük aktivitelerde daha etkin ve becerili şekilde kullanılmasıdır.

1970 ve 1980'li yıllarda yapılan bilimsel araştırmayla sağlak ve solak olanların beyin yapısı farklıdır. Solak olan insanların daha zeki olduğuna dair beynimizde

bir kanaat oluşmuştur. Dominant solakları motor becerileri dikkat ve uzaysal fonksiyonlar konusunda daha iyi olduğuna inanılmaktadır. Dolayısıyla solaklar sağlakların dünyasında yaşamaktadırlar. Bir kişinin baskın olarak kullandığı el genetik olarak aileden gelmektedir. Yapılan çalışmaya göre dominant sağlakların sağ kulağı daha iyi işitme yeteneğine sahipken dominant solakların sol kulağı daha iyi işitme yeteneğine sahiptir. Başka bir bilimsel araştırmaya göre ise solakların baseball, boks, tenis, eskrim, futbol gibi birçok spor branşların da daha başarılı oldukları görülmüştür. Orta çağ döneminde solak olan insanlar güvenilmeyen insanlar olarak tanımlanmaktaydı. Bunun yanı sıra pek meşhur kişilerin Leonardo da Vinci, Benjamin Franklin, Muhammed Ali'nin de solak olduğu bilinmektedir.

Yetişkin toplumda yapılan çalışmalarda insanların yüzde 8-15'nin solak olduğu, Türk toplumunda ise yüzde 5 oranındadır. Epilepsi hastalarda, nörolojik bozukluğu olanlarda, down sendromlarında daha fazla solaklık görülmektedir. Sonuç olarak, farklı açılardan bakıldığında solak olan sporcu ve kişilerin sağlak olanlara göre bazı nörolojik, teknik ve taktiksel avantajlara sahip oldukları söylenebilir. Fakat onlar gerek verbal gerekse farklı uygulamalar ile asla sağlak olmaya zorlanmamalıdırlar." diye konuştu. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sporda Başarı ve El Tercihi Konferansı Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement