Geçtiğimiz günlerde yapımı tamamlanarak Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından resmi açılışı gerçekleştirilen Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜDAM) faaliyetlerine hız verdi. Türkiye'nin en büyük Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi olan 3800 metrekarelik kapalı alana sahip binada, bilimsel çalışmalarda kullanılacak hayvanların üretilmesi, bu çalışmalar için gerekli altyapının sağlanması ve bu konuda eğitimin verilmesi amaçlanıyor.
Merkez, Selçuk Üniversitesi ve diğer araştırma kurumlarından araştırmacıların laboratuar hayvanları üzerinde yapacakları bilimsel çalışmalar için uluslararası standartlara uygun, modern planı ve yüksek teknolojiye sahip donanımı ile Tıp, Veteriner, Diş Hekimliği gibi alanlar başta olmak üzere araştırmacılara önemli bir altyapı imkanı sunacak.
MODERN VE TAM DONANIMLI
Merkezde yürütülen faaliyetler hakkında bilgi veren Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nilsel Okudan, "Binamızın 1. katında idari bölüm, 2. katında laboratuar ve ameliyathaneler, 3. katında hayvan üretim ve bakım üniteleri bulunuyor. Müdür, 2 müdür yardımcısı, 1 sorumlu veteriner hekim, 1 bina ve idari işler sorumlusu,1 teknik sorumlu ile 6 yardımcı personel göreve başlamıştır. Binamızda 1 toplantı salonu, 1 seminer salonu, 3 eğitim laboratuarı, 3 adet ameliyathane, 15 adet hayvan bakım ve üretim odası, 1 tane de karantina odası yer almaktadır. Merkezimizde yapılacak deneysel çalışmalar için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından çalışma izni alındı. SÜDAM bünyesinde hayvan refah birimi kuruldu, Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu ve Yönergesi oluşturuldu. Gerekli onayı alarak faaliyetlere başlamış bulunmaktayız. Merkezimizde fare, kobay, tavşan ve rat üretilmektedir. Ayrıca merkezimizde deneysel çalışmaların yanı sıra laboratuar hayvanlarının kullanımıyla ilgili de periyodik eğitimler vermeyi planlamaktayız" dedi.
"ÖNEMLİ BİR EKSİK GİDERİLDİ"
Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurulmasıyla deneysel araştırmalar noktasında önemli bir eksikliğin giderildiğini ifade eden Prof. Dr. Nilsel Okudan, "Bu merkez üniversitemiz araştırmacılarına, talep doğduğu takdirde kurum dışından araştırmacılara hizmet vermeyi hedeflemektedir. Burada araştırmalarda sıklıkla kullanılan deney hayvanlarının üretileceği, barınacağı, bilimsel amaçlar doğrultusunda kullanılacağı modern ve donanımlı bir alt yapıya sahip bir merkez oluşturuldu. Merkezimiz sadece Konya'ya değil bölgedeki birçok üniversite ve araştırma merkezine bilimsel çalışma anlamında destek verebilecek konumdadır. Bu merkez sayesinde artık öğretim üyelerimiz diğer üniversitelerdeki merkezlere gitmek zorunda kalmayacak ve araştırmalarını burada yürütelebilecek" diye konuştu.
"HEDEF BİLİMSEL ÇALIŞMALARI ARTTIRMAK"
Merkezin sağlıkla ilgili her türlü bilimsel, teknik araştırma ve uygulamalar için deney hayvanı sağlamak, cerrahi alt yapı oluşturmak ve operasyon öncesi ve sonrası deney hayvanının sağlığını ve bakımını üstlenmek misyonuna sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Okudan, "Bu merkezle bilimsel çalışma ve yayınları olabildiğince artırmak ve üniversitemizi bilimsel alanda daha üst sıralara çıkartmak hedefleniyor. Her türlü donanıma sahip bu merkezin hayırlı olmasını diliyorum ve güzel çalışmalarla adından söz ettireceğine inanıyorum. Bu vesile ile merkezin kurulmasına verdiği teşvik ve destekten dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Hakkı Gökbel'e ayrıca teşekkür ediyorum" dedi. - KONYA
Son Dakika › Yerel › SÜDAM Faaliyetlerine Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?