Nöbet karşıtı tedavilere yanıt vermeyen hastalara dünyanın sayılı sağlık merkezinde uygulanan ve yağ oranı yüksek beslenme biçimini içeren ketojenik diyet, dirençli epilepsi hastası 5 yaşındaki Sudenaz'ı da sağlığına kavuşturdu.
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Orkide Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, absans olarak bilinen dirençli epilepsi hastası Sudenaz Şimşek'i ailesinin hastaneye getirdiğini ve ilaç tedavisi uygulandığını anlattı.
Sudenaz'ın ilaç tedavisine cevap vermediğini söyleyen Güzel, yapılan konsültasyonlarla çocuğa ketojenik diyet uygulamaya karar verdiklerini belirtti.
Vücudun enerji kaynağı olarak glikoz değil, yağ parçalanmasıyla oluşan keton cisimciklerini kullanmasını içeren diyetin Sudenaz'da işe yaradığını dile getiren Güzel, "Çocuğun yaşına, fiziksel durumuna uygun olarak alması gereken gıdaların tümünü matematiksel olarak hesapladık. Bir yumurtanın sarısının ve beyazının dahi ölçülmesiyle oluşan bu meşakkatli diyetle kandaki keton seviyesini yükselttik. Keton seviyesinin yükselmesi ile nöbet engelleyici antikolüzan etki elde ettik. Vücudun savunma mekanizmalarını aktive ettik" dedi.
Diyette zeytinyağı kullanıldı
ABD'deki John Hopkins dahil dünyada sadece 50 merkezde uygulanan diyetin çok ince matematiksel hesaplara dayandığını ifade eden Güzel, karbonhidratların azaltılması yöntemiyle oluşturulan diyette margarin yerine zeytinyağının mucizevi özelliğinden faydalandıklarını açıkladı.
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Türkiye'de ve yakın coğrafyadaki ülkelerde ketojenik diyet uygulayan tek merkez olduğuna dikkati çeken Orkide Güzel, Kazakistan ve Arnavutluk'tan ailelerin epilepsi hastası çocukları için Türkiye'ye geldiğini söyledi.
Epilepsi nöbetlerini durdurarak çocukların fiziksel ve zihinsel gelişim sürecine katkıda bulunduklarını belirten Güzel, Sudenaz gibi 50 çocuğun tedavisini sürdürdüklerini ifade etti.
Ketojenik diyetin 1920'li yıllarda bulunduğunu ancak ilaç endüstrisinin gelişmesiyle rafa kalktığını, 1980'li yıllarda ise yönetmen John Abraham'ın oğlunun hastalanması üzerine yeniden gündeme geldiğini söyleyen Güzel, ketojenik diyetin kanser, Alzheimer ve Parkinson tedavisinde de kullanılabileceğini sözlerine ekledi.
Sudenaz'ın annesi çok mutlu
Sudenaz'ın annesi Seva Şimşek, kızının hasta olduğunu ilk aylarında anladıklarını ancak başvurdukları hastanedeki doktorların kesin teşhis koyamadığını dile getirdi.
Epilepsi teşhisi konulduğunda ise Sudenaz'ı hastaneye yatırdıklarını söyleyen Şimşek, bu defa kızının ilaçlara, tedaviye cevap vermediğini, nöbetlerin sürdüğünü anlattı.
Dr. Orkide Güzel ile başladıkları ketojenik diyetin daha önce adını bile bilmediğine işaret eden Seva Şimşek, "Sürekli nöbet geçiren kızıma hiçbir tedavi fayda etmemişti. Doktorun öğrettiği biçimde ve ölçüde yaptığım yemeklerle kızım sağlıklı bir çocuk haline geldi. Ona yemek yapmak bana hiç zor gelmedi. Şimdi sağlığına kavuştuğu için çok mutluyum" dedi. - İzmir
Son Dakika › Yerel › Sudenaz'ı 'Ketojenik Diyet' Yaşama Döndürdü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?