TUNCAY BEKAR - Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nın kapsamlı restorasyon ve rölöve çalışması için Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan projelerin tamamlanmak üzere olduğu bildirildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Altındere Vadisi'nde Karadağ'ın eteğine kayalar oyularak inşa edilmiş Sümala Manastırı'nın dünyanın en önemli kültür miraslarından biri olduğunu belirtti. Son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeken manastırı geçen yıl 300 bin kişinin ziyaret ettiğini dile getiren Kansız, bu yıl rakamın 600 bini bulacağının tahmin edildiğini söyledi.
Ziyaretçi sayısının artmasında Ortodoks Hristiyanlara yılda bir kez ayin izni verilmesinin ve yolların yapılmasının etkili olduğunu ifade eden Kansız, daha önce de restore edilen yapının yeniden ele alınarak kapsamlı restorasyon için Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinesinde projeler hazırlandığını anlattı.
Kansız, projelerin bitme aşamasına geldiğine işaret ederek, "Yapının çevre ve iç düzenlemesi, freskler, diğer tarihi unsurlar ile restoresyon yapılması gereken mekanlara ait projelerin çizimi bitme aşamasında. Projeler, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nca onaylandıktan sonra yapım aşamasına geçilecek. Bu işlem sonrası Sümela Manastırı'nın ziyarete kapalı birkaç alanı da ziyarete açılacak. Sümela Manastırı dünyada ziyaret edilmesi gereken en önemli yerlerden biri" dedi.
Projelerin onaylanmasının ardından ihaleye çıkacaklarını belirten Kansız, restorasyonda sadece fresklerle ilgili değil, yapısal eksiklikler, çatı ve sağlamlaştırma gibi tüm yapının gözden geçirileceğini dile getirdi.
Kansız, restorasyonun UNESCO tarafından değil Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılacağını vurgulayarak, "Bitme aşamasındaki projelerimizde Sümela ile ilgili ne ararsanız var. Özellikle kapalı alanların ziyarete açılması için çalışmalar yapacağız. Para sıkıntımız da yok, paramız hazır. 4-5 milyon lira paramız var. Paramız Kültür ve Turizm Bakanlığından gönderildi ve İl Özel İdaresi'nde bloke vaziyette. Projeler onaylandıktan sonra ihaleye çıkacağız. Proje bittikten sonra asıl maliyet de ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.
Ziyaretçiler memnun
Hollanda'dan tatil için geldiği Trabzon'da Sümala Manastırı'nı da gezen Hüseyin Güller (47) ise "3 gündür Karadeniz'deyim, buranın güzelliklerine hayran oldum ve kesinlikle bir kez daha geleceğim" dedi.
Daha önce Vatikan dahil bir çok yeri gezdiğini anlatan Güller, "Ciddi yerler gezdim, Vatikan'ı da gezdim. Sümela, Vatikan kadar büyük, Roma kadar zengin olmayan bir yer ama bence buranın zenginliği oralarla kıyaslanacak değerde. Buraya 5 milyon liralık bütçe ayrılmışsa üzülürüm, 10 katı kadar harcama yapılsa bile az. Çünkü burası ciddi bir miras, buranın çok daha fazla koruma altına alınması gerekir. Bu miras kaybolmamalı, bu miras için savaş verilmeli" diye konuştu.
Güller, Sümala'daki çalışan sayısının ve giriş ücretlerinin artırılması gerektiğini ifade ederek, "Girişlerde ücretler artırılmalı ve bu gelirlerle buraya bir katkı sağlanmalı. Vatikana girmek 40 avrodan aşağı değil. Orada bu parayı veriyorsak burada 10 veya 20 avro verebiliriz" dedi.
Sümela'nın ayine açılmasının da olumlu bir gelişmi olduğunu söyleyen Güller, "Buranın ayine açılması kesinlikle doğal, bundan daha güzel bir şey olamaz. O insanlara bu özgürlük verilmeli ama zaman olarak kısıtlamalar olabilir, çünkü burası herkese açık bir yer olmalı. Sümela artık tüm insanların mirasıdır, tek bir dini inancın mirası değildir" diye konuştu.
İstanbul'dan tatil için Sümala'ya gelen Murat Günel ise Sümela'daki restorasyon ile tarihi dokunun korunacağını ifade ederek, "Bakanlık bu yönde bir adım attıysa çok güzel bir şey yapmıştır" ifadesini kullandı.
Nevşehirli Hüseyin Gülmez de 12 yıldır yurt dışında yaşadığını, Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunu, Sümala'da ayine izin verilmesinin olumlu olduğunu dile getirdi.
Herkesin görüşüne saygı duymak gerektiğini belirten Gülmez, "Yurt dışında camilerimiz var. Burada da aynı hoşgörü olması lazım. Türkiye'de tabiki demokratik gelişmeler var, bunu baltalamaya çalışanlar var ama inşallah düzelecektir" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sümala Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra ilk kez 15 Ağustos 2010 tarihinde, Ortodoks Hristiyanlar'ın yılda bir kez ayin yapmasına izin vermişti. - Trabzon
Son Dakika › Yerel › Sümela Manastırı'nda Kapsamlı Restorasyon Yapılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?