Suriyeli Gönüllüler "Ateş Altında" Aşı Yapıyor - Son Dakika
Yerel

Suriyeli Gönüllüler "Ateş Altında" Aşı Yapıyor

Suriyeli Gönüllüler "Ateş Altında" Aşı Yapıyor

Suriyeli sağlık çalışanları ile gönüllülerden oluşan ekip, bombardıman altında bulunan ve keskin nişancıların olduğu bölgelerde çocukları aşılamaya çalışıyor Halep sağlık yöneticisi Derviş: "Bir yere ulaşmak için kısa mesafeler olmasına rağmen bölge bombardıman altında olduğu için yolu uzatmayı tercih ediyoruz" Halep Ana Sağlık Hizmetleri Müdürü Nayrabi: "Ekiplerimizin güvenliği kampanyanın devamı demek.

27.03.2014 11:42

ZERİN ÖZDİLEK - Suriyeli sağlık çalışanları ile gönüllülerden oluşan ekip, bombardıman altında bulunan ve keskin nişancıların olduğu bölgelerde çocukları aşılamaya çalışıyor.

Suriye'deki iç savaş ve sağlıksız yaşam koşulları, ülkede uzun yıllar görülmeyen başta çocuk felci olmak üzere birçok bulaşıcı hastalığın yeniden ortaya çıkmasına neden oldu.

Bunun üzerine Suriyeli sağlık çalışanları, avukat ve mühendis ile çeşitli meslek kuruluşlarından oluşan yaklaşık 8 bin 500 gönüllü, artan sağlık sorunları nedeniyle harekete geçti. Türk Kızılayı, Sağlık Bakanlığı ve Suriye Yardım Eşgüdüm Birimi (ACU) de bu çalışmalara destek verdi. Sağlık çalışanları ve gönüllülerden oluşan ekip, varil bombaları ve keskin nişancıların gölgesinde, evleri tek tek gezerek çocuklara ulaştı. Kimi zaman çatışma arasında kalan gönüller ise aşı uygulamasındaki yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Evleri tek tek gezdiler

Halep sağlık yöneticisi doktor Abdulrazzak Derviş, Suriyeli çocukların hayatını kurtarmak için zor şartlar altında çalışma yürüttüklerini söyledi. İç savaşın yanı sıra birtakım güçlüklerle karşılaştıklarını dile getiren Derviş, buna rağmen yılmadan mücadele ettiklerini ifade etti.

Ulaştıkları kimi ailelerin zorluk çıkardığını belirten Derviş, şöyle konuştu:

"En büyük sıkıntımız ulaşım ve iletişim. Bir yere ulaşmak için kısa mesafeler olmasına rağmen bölge bombardıman altında olduğu için yolu uzatmayı tercih ediyoruz. Bu da bizim için zaman kaybı. Tabi bazı bölgelerde de ekiplerimiz arasında iletişim kopukluğu oluyor. Bu da ciddi bir sıkıntı. Aileler de korktukları için 'neden aşı yapmak istediğimizi' soruyor. Biz de bunu için Suriye'de eğitim düzenledik. Evleri tek tek gezerek neden geldiğimizi ve niye aşı yaptığımızı anlattık."

Keskin nişancıların gölgesinde

Eğitimlerin ailelere güven verdiğini vurgulayan Derviş, en büyük tehlikeyi de rejimin kontrolü altındaki bölgelerde yaşadıklarını anlattı.

Kısa bir süre önce gönüllülerden ikisinin varil bombaları nedeniyle şehit olduğunu ifade eden Derviş, "Diğer bir sıkıntımız da keskin nişancılar. Birçok ekibimiz keskin nişancıların hedefi oldu. Arkadaşlarımızı takip ediyorlar. Ama Allah'a şükür bazı sıyrıklar dışında önemli bir şey yaşanmadı" diye konuştu.

Sabahın erken saatlerinde bulundukları ilçe ve il sağlık merkezlerinde toplanan her ekibin başında bir yönetici olduğuna belirten Derviş, sorumlu kişilerin de gerektiği noktalarda ekibe destek verdiğine kaydetti.

Bombardıman altında çalışıyorlar

Halep Ana Sağlık Hizmetleri Müdürü doktor Hasan Nayrabi de ekiplerin güvenliğinin önemli olduğunu, çalışmaları da buna göre yönlendirdiklerini söyledi.

Bazı gönüllülerin çocuklara aşı yapmak için bombardıman bitmeden bölgeye girmeye çalıştığını ifade eden Nayrabi, "Ekiplerimizin güvenliği kampanyanın devamı demek. O yüzden bombardıman veya çatışma durduktan sonra girmeyi tercih ediyoruz. Ama bazı ekiplerimiz kendilerini tehlikeye atıyor. Bazıları yaralanıyor. Bu da o bölgelere aşının gitmesini geciktiriyor" dedi.

Aşı yapılan bölgelerdeki evlerin kapısına Dünya Sağlık Örgütü'nün bazı sembollerini koyduklarını vurgulayan Nayrabi, aşı uygulanan çocukların da tırnaklarını iki hafta boyunca çıkmayan boya ile boyadıklarını belirtti.

- "Biz yapmazsak kim yapacak"

Ailelerin sağlıksız koşullarda yaşadığına dikkati çeken Nayrabi, "Bazı evlerin duvarı, çatısı yok. Bazılarının ise oturacak yerleri olmuyor. Başka yerlerden göç etmiş aileler de var" diye konuştu.

Yaptıklarını, zor koşullara rağmen "mukaddes bir görev" olarak nitelendiren Nayrabi, şöyle devam etti:

"Vakayı ilk duyduğumuzda 'biz yapmazsak kim yapacak' diye düşündük. Suriyelilere Suriyelilerden başka kimsenin yardım edemeyeceğine inanarak bu görevi üstlendik. Biz aşı çalışmasını başladığımızda bazı taraflar 'bunu biz yapıyoruz' demişlerdi. Ama Deyru'z Zor'da tespit edilen vakalar bunun yanlış olduğunu gösterdi."

Üç tur halinde gerçekleştirilen kampanyada yüzde 90 üzeri başarı sağlandığına işaret eden Nayrabi, rejimin kontrolü altındaki bölgelerde de yüzde 90 başarı hedeflediklerini kaydetti.

Nayrabi, Suriye halkına destek olan ve aşı konusunda da yardımını esirgemeyen Türk halkı ve yetkililerine de teşekkür etti.

Bu arada Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı ve ACU işbirliğinde Suriye'de 0-59 aylık çocuklara yönelik üç tur gerçekleştirilen çocuk felci aşı kampanyasında 4 milyon 63 bin 50 çocuğa ulaşıldı. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Suriyeli Gönüllüler 'Ateş Altında' Aşı Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement