Tarihi "Saklı Konak"Ta Bakır Müzesi - Son Dakika
Yerel

Tarihi "Saklı Konak"Ta Bakır Müzesi

Sevil Çelik - Gazeteci-yazar Ali Atalar'ın, yıllardır hobi olarak biriktirdiği bakır eserleri kültür ve turizme kazandırmak için kurduğu müzeyi ziyaret edenler, hem Osmanlı döneminden kalma bakır eserleri hem de tarihi bir "Antep evi"ni görme...

14.04.2012 08:40

Sevil Çelik - Gazeteci-yazar Ali Atalar'ın, yıllardır hobi olarak biriktirdiği bakır eserleri kültür ve turizme kazandırmak için kurduğu müzeyi ziyaret edenler, hem Osmanlı döneminden kalma bakır eserleri hem de tarihi bir "Antep evi"ni görme imkanı buluyor.

Yaklaşık 32 yıldır hobi olarak bakır eserleri toplayan Atalar, eserleri kalıcı bir şekilde sergilemek için aldığı tarihi "Antep evi"ni restore ederek müzeye dönüştürdü. Geçen yıl "Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi" adı altında hizmete açılan müze, kente gelen yerli ve yabancı turistlerce ziyaret ediliyor.

Müzenin sahibi Atalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, topladığı bakır eserlerin insanlarla paylaşıldığı zaman bir anlamının olacağını düşündüğünü ifade etti.

Bu çerçevede bakır eserleri tarihi bir doku içinde sergilemeyi planladığını ve bir "Antep evi"ni satın alarak restore ettirdiğini aktaran Atalar, "Burası 12 odalı bir konak. Müzeye gelenler bakır eserlerin yanı sıra 1800'lerin sonlarında yapılan bu tarihi evi de gezme imkanına sahip oluyor" diye konuştu.

Açtığı ve " Türkiye'de bir ilk" olduğunu ifade ettiği müzede üzerinde sahibinin ismi ya da yapan kişinin mührünün bulunduğu eserlerin yer aldığını belirten Atalar, açıldığından bu yana müzeye pek çok kişinin bakır eserler getirdiğini, bu eserler arasından seçim yaparak uygun olanları sergilediklerini anlattı.

Atalar, şunları kaydetti:

"Bakırcılık dendiğinde ilk adı geçen kent Gaziantep. Bu nedenle kentte böyle bir müze olması gerekiyordu. Burası kazanç amaçlı bir yer değil. Gaziantep, gelecekte kültür turizmi açısından merkez olabilecek bir il. Hobi olarak başladım ama bu biraz hobiyi aştı. Müze ve bu gibi şeylerde, çok kıyaslanamaz ama okul ya da çeşme gibi kalıcı bir eser bırakıyorsunuz. Yarın biz olmayacağız ve burası müze olarak kalacak. Burası Gaziantep'in kültür ve turizmine katkı sağlayan bir mekan."

Mayıs ayında müzenin akşam saatlerinde de gezilebileceğini bildiren Atalar,

"Böylelikle kente akşam saatlerinde gelen turistler de burayı ziyaret edebilecek. Müzemiz 23.00'a kadar açık kalacak" dedi.

-"Sadece bakır eserler değil"

Atalar, müzede sadece bakır eserlerin değil Cumhuriyet dönemi ilk yıllarından kalma radyo, dikiş makinesi ve mobilyaların da sergilendiğini ifade etti.

Müzede ayrıca Osmanlı dönemi ve Gaziantep'in savunmasında kullanılan silah, kılıç, kama gibi aletlerin de bulunduğunu belirten Atalar, bakır eserlerden farklı olan bu ürünlerin ayrı odalarda meraklıların ilgisine sunulduğunu bildirdi. Atalar, müzede sergilenen bakır eserlere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Belli dönemlerde bakır pahalı ve insanların evlerinde az kullanılan bir ürün olmuş. Evlerde 4 tane tabak, bir kazan, küp falan varmış. Az ve değerli olduğu için bu ürünlerin üzerine sahiplerinin isimleri yazılırmış. Yapan kişi de bir usta olduğu için mührünü vururmuş. Müzedeki eserlerin üzerinde bulunan kişi isimleri ve mühürlerin hikayesi bu. Bakır alınırken o dönemde kim yapmış diyerek mührüne bakılırmış. Şu anda yine bakır hayatımızın pek çok alanında kullanılıyor."

Atalar, müzede tabak, kazan, ibrikler, çatal, kaşık, hamamlarda kullanılan kil leğeni, taraklık kabı, hamam tası, süzek gibi birçok bakır ürün bulunduğunu belirtti.

Müzeye gelenlerin "hayat" olarak adlandırılan bahçede dinlenerek keyifli zaman geçirebildiğini ifade eden Atalar, müzenin bir odasını hediyelik eşya bölümü olarak düzenlediklerini kaydetti.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarihi 'Saklı Konak'Ta Bakır Müzesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement