Avrupa Birliği aday ve potansiyel aday ülkelere yönelik olarak Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma bileşeni (IPARD) programının etkin şekilde uygulanması amacıyla Avrupa birliği Genişleme Genel Müdürlüğü'ne bağlı Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) tarafından, 'Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasının Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar ve Avrupa Birliği Uyumu' konulu bölgesel toplantı Erzincan ili Konak Mazlum oteli toplantı salonunda yapıldı.
Erzincan ve Giresun illerinin ortaklaşa yürüttüğü çalıştaya Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Naci Gün, Erzincan Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Metin Bektaş, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü personeli IPARD sorumlusu Gıda Mühendisi Hüdayi Ercoşkun, Avrupa Birliği TAIEX'den Gıda Mühendisi uzman Szilagyi Peter Istvan, Erzincan ve Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğü personelleri katıldı.
Çalıştayın aşılış konuşmasını yapan Erzincan Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Kurumu il koordinatörü Metin Bektaş, hayvancılık ürünlerinin işlenip pazarlanması, meyvelerin işlenip pazarlanması gibi hususların hem Erzincan ili için hem de ülkemiz için son derece önemli konular olduğunu söyledi. Tarımsal ve hayvansal ürünlerin genel itibari ile endüstriyel ölçekler olduğunu ifade eden Bektaş, hayvansal ürünlerin üretimi üzerinde daha fazla durulması gerektiğini ve buna paralel olarak aile işletmeciliğinden ziyade orta ve büyük ölçekli işletmelere önem verilmesi gerektiğini söyledi.
Avrupa Birliği ve ülkemiz açısından olmazsa olmazlarının olduğunu belirten Bektaş, bunlardan ilkinin ve en önemlisinin kalite olduğunu, sonrasında hijyen,veteriner hizmetleri, gıda güvenliği, hayvan ıslahı ve çevre koruması geldiğini belirtti.
Çalıştayda konuşan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Naci Gün Erzincan'ın tarımsal yönden avantajlarına değindi. Gün konuşmasında "Erzincan ili birçok açıdan yatırımcılar için büyük potansiyel beslemektedir. Yatırımcıları ilimize teşvik edecek nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz. "İlimizin ekolojik koşullarının tarımsal üretim için uygun oluşu ve mikro klima alanları varlığı, Karayolu, Havayolu ve Demiryolu ağlarının varlığı, Akarsu zengini olan Erzincan'ın tarımsal sulama ve balıkçılık için çok uygun oluşu, İlimizde 25 adet su ürünleri işletmesi bulunması ve bu işletmelerin toplam 5265,6 ton üretim kapasitesine sahip olması, Komşu il sayısının fazla olması, Özellikle Et ve süt kurumuna ait kanatlı kesimhanenin kurulması, Tavukçuluk konusunda büyük çapta yatırımlar yapılmasına sebep olacaktır, Yine küçük baş hayvancılığın il genelinde yapılabiliyor olması, Büyük baş hayvancılıkta entegre tesislerinin mevcut olması ve çayır mera alanların genişliği, Tulum peyniri, Erzincan balı, kuru fasulye ve cimin üzümü gibi ülke genelinde tanınmış ürünlerin bulunması, Çiftçilerimizin yenilikleri benimsemedeki üstünlükleri gibi nedenlerle ilimiz yatırımcılar açısından büyük potansiyele sahip bulunmaktadır. Biz gerek Erzincanda gerekse il dışında bulunan yatırımcıların kendilerine destek verilmesi halinde Erzincan'da tarım sektörüne yatırım yapacaklarına inanıyoruz. Bu amaçla ülkemizdeki bütün yatırımcıları ilimize yatırım yapmaya davet ediyorum. Tarımsal ürünlerin işlenmesine yönelik olarak düzenlenen çalıştayın bu açıdan son derece yararlı olacağına dair inancımız tamdır. Erzincan tarım sektörü elindeki avantajları son derece iyi değerlendirmeli ve gerek ulusal gerekse uluslar arası pazarlarda rekabet gücünü artırmalıdır" dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz ise tarımsal üretim kadar, üretilen ürünlerin işlenmesi ve pazarlanmasının da önem taşıdığına vurgu yaptı. Vali Yardımcısı Türköz konuşmasında "Erzincan ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomidir. Ekonominin lokomotifini tarım ve tarıma dayalı sektörler oluşturmaktadır. Binlerce insanımızın istihdam edildiği sektör ilimiz açısından büyük önem arz etmektedir. Gerek bitkisel gerekse hayvansal üretim noktasında ürün yelpazesi olarak bölgenin diğer illerine göre çeşitlilik arz eden Erzincan, üretim noktasında herhangi bir sıkıntı yaşamamasına rağmen, üretilen ürünlerin işlenmesi ve pazara arz edilmesi noktasında sıkıntılar yaşamaktadır. Unutulmamalıdır ki, üretmek kadar, ürettiğini pazarlamak ve rekabet gücünüzü artırmak da son derece önemlidir. Erzincan olarak üretme noktasında herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Coğrafi yapı, toprak şartları, su imkanları açısından sahip olduğumuz avantajlar, üretim noktasında bizlere yarımcı olmaktadır. Ancak Erzincan üretilen tarımsal ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması ve pazarlanması noktasında büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Ürettiğini satamayan üretici ve yetiştiricilerimizin cesareti kırılmaktadır. Bu durumda Erzincan, ürettiğini pazarlayabilme noktasında desteğe ihtiyaç duymaktadır. Erzincan, Kafkasya ve Rusya ile Ortadoğu pazarlarına son derece yakın olmasına rağmen tarımsal ürünlerin işlenemeyişi yüzünde henüz ihracaat kapılarını aralayamamış ve üreticilerimiz emeklerinin karşılıklarını alma noktasında sıkıntılar yaşamıştır. Umuyorum ki, tarımsal ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması ve pazarlanması noktasındaki sıkıntıların giderilmesi, yatırımcılara bu alanda destek verilmesi halinde, sektör Erzincan ekonomisinin lokomotifi olmayı sürdürecek ve bu da beraberinde hem istihdamı sağlayacak hem de terkedilen tarım arazilerinin tekrar ekonomiye kazandırılmasını sağlayacaktır" diye konuştu.
Çalıştayın açılış bölümünün son konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Temsilcisi Gıda Mühendisi Hüdayi Ercoşkun ise 3 gün sürecek olan çalıştay hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Çalıştayda 3 gün boyunca tarım ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması noktasında çalışmalar yapılacağı belirtildi. - ERZİNCAN
Son Dakika › Yerel › Tarım Ürünlerinin İşlenmesi Çalıştayı Erzincan'da Yapılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?