Tısiad Başkanı Nevaf Kılıç: "İhracatta Irak İlk Sırada Yer Alabilir" - Son Dakika
Yerel

Tısiad Başkanı Nevaf Kılıç: "İhracatta Irak İlk Sırada Yer Alabilir"

(TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Irak'ın ihracatta ilk sırada yer alabileceğini söyledi.

16.12.2012 13:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği

(TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Irak'ın ihracatta ilk sırada yer alabileceğini söyledi.

Irak'a geçmek için Silopi'ye gelen Başkan Kılıç yönetimindeki TISİAD heyeti, Silopi Grand Otel'de ilçe yöneticileriyle bir araya geldi. Şırnak Vali Yardımcısı ve Habur Mülki İdare Amiri Turgay İlhan burada yaptığı konuşmada, Habur Sınır Kapısı'ndan günde yaklaşık 4 bin 500 aracın giriş ve çıkış yaptığını söyledi.

Sürücülerin yaşadığı sıkıntının giderilmesi için 5 bin kapasiteli oluşturulan TIR parkındaki altyapı çalışmalarının sürdüğünü ifade eden İlhan şöyle dedi:

"TIR parkının çalışma modelini değiştirerek, bekleme sürelerini düşürdük. Irak'a geçmek için gelen araçların gümrük işlemleri geldikleri illerde yapılmadığı için Habur Sınır Kapısı'nda yoğunluk oluyor. Herkes kendi ilinde gümrük işlemini yaparsa yoğunluk azalır. Irak sadece bir pazar değil, transit açısından da önemlidir. İşadamlarının geçişlerini kolaylaştırmaya yönelik de önemli çalışmalara imza attık. 2017'de Silopi'de çevre yolu bitmiş, havaalanı tamamlanmış, tren yolu ve OSB'si olan bambaşka bir şehir olacak. 7 gün 24 saat çalışarak, iş adamlarına en iyi şekilde hizmet verme gayretindeyiz. Bizi istediğiniz zaman arayabilirsiniz, yeter ki ihracat yapın."

Nevaf Kılıç ise, kısa bir süre önce Irak ile ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri gerçekleştirmek için yola çıkan TISİAD'ın kısa sürede önemli başarılara imza attığını söyledi.

Çeşitli sektörlerden 85 üyelerinin olduğunu belirten Kılıç, şöyle konuştu:

"Irak ile ticaretin gelişmesi için ticaret yapılan illerin sayısını ülke geneline yaymayı hedefliyoruz. Almanya'dan sonra Irak'a ihracat 2. sırada. Almanya'yı geçmek istiyoruz. Bunun için avantajlarımız var. Bunlar kültürel, akrabalık ve komşuluk ilişkileri gibi avantajlardır. İhracatta Irak ilk sırada yer alabilir. İş dünyasının Irak pazarına ilgisi büyük, çünkü Irak büyük ve bakir bir pazardır. Öte yandan, Türkiye'nin bu pazara yönelik sahip olduğu gerek coğrafi avantajlar, gerekse de kardeşlik bağları bizi bir adım öne çıkarmaktadır. Biz de bu gezi ile avantajlarımızı kullanarak, Irak'ta iki ülke için güzel işlere imza atmak istiyoruz."

Etkinlikte TISİAD yöneticileri tarafından, Vali Yardımcısı İlhan, Silopi Kaymakamı Suat Demirci, İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hasan Eken ve Şırnak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Heşar Haşimoğlu'na plaket verildi.

Daha sonra TISİAD üyeleri, Habur Sınır Kapısı üzerinden Irak'a hareket ettiler.

Muhabir: Mehmet Demirhan/Özgür Ayaydın

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu - ŞIRNAK

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tısiad Başkanı Nevaf Kılıç: 'İhracatta Irak İlk Sırada Yer Alabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement