Tokat'ta Şap Hastalığı Şüphesi - Son Dakika
Yerel

Tokat'ta Şap Hastalığı Şüphesi

Tokat'ta büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı şüphesi üzerine hayvan pazarlarının geçici olarak kapatılması kararı alındı.

16.12.2015 13:25

Tokat'ta büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı şüphesi üzerine hayvan pazarlarının geçici olarak kapatılması kararı alındı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'ye bu yıl "Nepal-1" tipi olarak adlandırılan virüsün farklı bir türünün girdiğini söyledi.

Bununla ilgili her sene ilkbahar ve sonbahar döneminde koruyucu aşılama çalışmaları yaptıklarını belirten Yavaş, "Tokat'ta yaklaşık 270-280 bin büyükbaş hayvanımız var. Düzenli olarak her yıl bunlar aşılanıyor. Bu sene Nepal-1 tipi virüsün farklı bir türü ülkemize maalesef giriş yaptı. Turhal ilçesinde kesin olmamakla birlikte bundan şüphelendik. Böyle bir şey varsa yayılmasın diye hemen tedbirimizi aldık" dedi.

Önlem olarak il genelindeki hayvan pazarlarını kapattıklarını bildiren Yavaş, ardından Nepal-1'e karşı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ürettiği aşıyla seri şekilde 50 bin aşılama yaptıklarını, bu çalışmanın devam ettiğini anlattı.

Hayvan pazarlarını kapatarak sirkülasyona engel olduklarını dile getiren Yavaş, şunları kaydetti:

"Henüz hayvan ölüm riski yok. Bu konudaki dedikodular gerçeği yansıtmıyor. Mesela buzağılarda bazen ölümler meydana gelebiliyor. Bunların hepsi şaptan kaynaklanmıyor. Veteriner hekim olanlar ya da hayvan sağlığıyla uğraşanlar bu işi bilir. Buzağı septisemi dediğimiz hastalıklar da var, soğuktan, doğum sonrası hayvanın sağlıklı bakılmamasından kaynaklanan hastalıklar da var. Bu sebeplerden arada ölümler meydana gelebiliyor."

Yavaş, il genelindeki hayvanların tamamen kontrolleri altında olduğunu vurgulayarak, 100 veteriner hekimin sahada çalışma yaptığını ifade etti.

Turhal ilçesindeki bir işletmede ithal hayvanlardan 7-8'inin öldüğünü belirten Yavaş, "Merkezde de birkaç köyümüzde birer ikişer ölümler oldu. Çok sayıda değil. Ölümlerin nedeni ile ilgili araştırmamızı sürdürüyoruz. Zaten altışar aylık dönemlerde şap ve farklı hastalıklarla ilgili mücadele çalışmaları yapıyoruz" diye konuştu.

Yavaş, Samsun ve Denizli gibi yerlerde görülen şap hastalığına ilişkin sorular geldiğini dile getirerek bu hastalığın et ya da sütten geçmediğini, insanlara zararı bulunmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tokat'ta Şap Hastalığı Şüphesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement