Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beril Dedeoğu, " Türkiye, Esed'den talep gelse bugün konuşur. Türkiye'nin Suriye'ye küs olması söz konusu değildir" dedi.
Uludağ Üniversitesi Rektörlük Binası'nda Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü Üniversite Paneller Serisi kapsamında düzenlenen, "Bölgesel gelişmeler Işığında Türk Dış Politikası ve Kamu Diplomasisi" konulu panelin,
"Türkiye'nin Ortadoğu Politikası ve Arap Baharı" başlıklı oturumunda konuşan Dedeoğlu, Türkiye'nin özellikle Ortadoğu'ya yönelik dış politikasının olumlu olup olmadığının kısa vadede anlaşılamayacağını söyledi.
Türkiye'nin son dönemde bölgeye yönelik daha önce görülmemiş farklı yöntemler denediğini ifade eden Dedeoğlu, birinin hükümetler ve diğer resmi makamlar aracılığıyla yapılan görüşmelerle oluşturulan politikalar olduğunu vurgulayarak, "Diğeri ise direkt halkı muhatap alan politika. Hatta Türkiye, halka yönelik politikada küçük etnik ve diğer grupları da muhatap olarak görüyor" diye konuştu.
Dedeoğlu, Türkiye'nin ilişkilerinde evrensel değerleri de ön plana çıkardığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Yani Türkiye kendi halkı için istediği demokrasi ve insan hakları gibi evrensel kuralları başka ülkeler için de istediğini açıkça ortaya koyuyor. Türkiye'nin Suriye'ye yönelik politikasında da açıkça bunu görüyoruz. Suriye konusunda ısrarla Birleşmiş Milletler'in göreve çağıran Türkiye, bunu 'mülteciler var ve insanlar ölüyor' diyerek yapıyor. Türkiye, Esed'den talep gelse bugün konuşur. Türkiye'nin Suriye'ye küs olması söz konusu değil.
Star Gazetesi Yazarı Nasuhi Güngör de Türkiye'nin Ortadoğu coğrafyasında çok önemsendiğini belirtti.
Suriye'deki kargaşanın çok çabuk geliştiğini dile getiren Güngör, "Sanki bir el devreye girdi ve adeta Suriye'ye erken doğum yaptırdı" derken, geleceğin Türkiye'sinin bugünden çok daha iyi olacağına inandığına inandığını kaydetti.
Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı ise Ortadoğu'da Türkiye'ye bakışın çeşitli kesimlere göre değiştiğini bildirdi.
Entellektüel kesim ile halkın bakışı arasında ciddi farklar olduğunu anlatan Arı, "Ancak son dönemde Türkiye'ye bakışta her kesimden olumlu bakışın ciddi anlamda arttığını gözlemliyoruz" dedi.
- BURSA
Son Dakika › Yerel › 'Türk Dış Politikası ve Kamu Diplomasisi' Uü'de Tartışıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?