Türkiye Ekonomisindeki Büyüme - Son Dakika
Yerel

Türkiye Ekonomisindeki Büyüme

Şahin: "Bu yıl ekonomik büyümenin yüzde 3 civarında olması beklelniyor"

28.11.2013 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 3 civarında olmasının beklendiği bildirildi.

Bir holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl cari açığın düşürülmesi için frene basıldığını, dolayısıyla ekonomik büyümenin önceki yıllardaki gibi olmadığını belirtti.

Bu yıl ülke ekonomisindeki büyümenin yüzde 3 civarında olacağını tahmin ettiklerini ifade eden Şahin, bu oranın Avrupa'da ve özellikle de güney Avrupa ülkelerinde eksilerde olacağını dile getirdi.

Kıbrıs, İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerde ekonomik küçülmelerin olduğunu anımsatan Şahin, buralara bakıldığında Türkiye'nin ekonomik durumunun iyi olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Son dönemlerde özellikle Almanya gibi güçlü ülkeler sayesinde Avrupa'nın yavaş yavaş ekonomik krizden çıktığını ifade eden Şahin, "Avrupa'da işlerin kötü gitmesi, bizim ihracatı da vurdu. Çünkü, bizim ana pazarımız Avrupa Birliği pazarı. İhracatımız bu nedenle ciddi olarak artamadı. Olumsuz yönden bakılırsa bu da söylenebilir. Ülkede, cari açık biraz daraltıldı. İthalatımız da devam ediyor" dedi.

Türkiye'de, işsizliğin biraz yukarıya doğru tırmandığını ileri süren Şahin, ancak yıl içinde 500 bin civarında bir istihdam sağlandığını ve bunu da olumlu olarak görmek gerektiğini söyledi.

Şahin, Türkiye'nin ihracat pazarı olan güney komşularında sorun olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bilindiği gibi Mısır'da bir devrim oldu ve ülke istikrarsızlaştı. Netice itibariyle orayla olan ticaretimiz biraz daraldı. Suriye malum, oraya yaptığımız ihraçlar yok oldu. Diğer taraftan, Suriye'deki istikrarsızlık, bizim sınır şehirlerimize de yansıdı. Göreceli olarak bakıldığında iyi bir yıl geçirdik diyebiliriz ama eski büyümeleri ve istihdam artışını yakalayamadık. Bu şartlarda, mevcut durumdan da memnun kalmamız lazım." - Tekirdağ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye Ekonomisindeki Büyüme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement