Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından AB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle 1 milyon 720 bin metrekarelik alanda kurulan Konya Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında "Konya Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında Katı Atıkların Bertaraf Edilerek Elektrik Enerjisi Elde Edilmesi İçin Gerekli Tesislerin Kurulması ve Sahanın İşletilmesi" işi 42 yıllığına ihale edildi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Şubat ayı toplantısında Konya'nın en büyük çevre yatırımı olan yeni katı atık depolama, ayrıştırma, bertaraf tesisleri ile enerji üretim tesisleri hakkında bilgi verdi. Katı Atık Yönetimi alanının Karaman Yolu üzerinde, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinin yanında 1 milyon 720 bin metrekarelik bir alandan oluştuğunu belirten Başkan Akyürek, bu alana yapılacak enerji üretim tesisi ihalesinin uluslararası boyutta takip edilen ve bu aylarda yapılan en büyük ihalelerden biri olduğunu söyledi.
"Konya Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında Katı Atıkların Bertaraf Edilerek Elektrik Enerjisi Elde Edilmesi İçin Gerekli Tesislerin Kurulması ve Sahanın İşletilmesi" ihalesinin tamamlanarak sözleşmenin imzalandığını kaydeden Başkan Akyürek, "İhaleyi kazanan firma yaklaşık olarak 150 milyon Avroluk bir makine parkı oluşturacak. İşletme maliyetiyle birlikte 1 milyarlık bir ihale bu. Şu ana kadar belediyemizin orada altyapı olarak harcadığı miktar 60 milyon lira civarında. Ama bundan sonraki harcama artık firmaya ait olacak. Yap-işlet-devret ve ciro üzerinden pay öde sistemiyle ihale edildi. Büyükşehir Belediyemize, süreç içinde yıllar bazında 3 milyar liraya kadar katkıda bulunmuş olacak. Hem üretimden pay almış olacağız hem de işletme maliyetinden kurtulmuş olacağız. Şehrimiz adına önemli bir yatırım. Türkiye'nin en büyük yatırımlarından birisi. Şu ana kadar katı atık ve enerji üretimi konusunda yapılan ihalelerden en başarılısı. Şehrimiz için hayırlı olsun" dedi.
"Türkiye'deki en büyük tesis"
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından AB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle 1 milyon 720 bin metrekarelik alanda kurulan Konya Katı Atık Yönetimi Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye standartlarını karşılayan Türkiye'deki en büyük tesis olarak gösteriliyor. Proje ile Aslım Katı Atık Depolama Sahasının mevcut kullanılan 30 hektarlık kısmının rehabilitasyonu, düzenli katı atık depolama alanı yapımı, katı atık transfer istasyonu yapımı, katı atık sızıntı suyu arıtma tesisi yapımı, bu tesislerde kullanılacak ekipman ve iş makinelerinin alımı gerçekleştirilecek. Proje kapsamındaki metan gazından elektrik üretim tesisi 4 yılda tamamlanacak. "Konya Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında Katı Atıkların Bertaraf Edilerek Elektrik Enerjisi Elde Edilmesi İçin Gerekli Tesislerin Kurulması ve Sahanın İşletilmesi" işi, yap-işlet-devret ve ciro üzerinden pay öde sistemiyle 42 yıllığına ihale edildi. - KONYA
Son Dakika › Yerel › Türkiye'nin En Büyük Çevre Yatırımlarından Biri Konya'da Hayata Geçiriliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?