BEHÇET ALKAN - Suriye'de Türkmenler'in yaşadığı Bayırbucak bölgesinde hasta ve yaralılara acil müdahalede bulunulan Yamadı Sahra Hastanesi'ndeki sağlık görevlileri, kısıtlı imkanlarla hizmet vermeye çalışıyor.
Hastane Müdürü Mustafa Sakallı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yamadı köyünde savaşın başladığı ilk günlerden beri cephe hattından ve köylerden gelen yaralıları sağlıklarına kavuşturmaya çalıştıklarını belirtti.
Bayırbucak'taki iki hastaneden büyüğü olan Yamadı Sahra Hastanesi'nde, başta ortopedi ve cerrahi malzemeler olmak üzere birçok ihtiyaçları bulunduğunu ifade eden Sakallı, şöyle devam etti:
"Ameliyathanemiz var ama bir genel cerrah, bir de ortopedi doktorumuz var. Bilgisayarlı tomografi makinemiz var ama onu çalıştırmak için UPS cihazımız yok. Ortopedi malzemeleri, damar kesiklerine karşı cerrahi malzemeler, serum ve sargı bezlerine çok ihtiyaç duyuyoruz."
"Ağır yaralı ise Türkiye'ye sevk ediyoruz"
Son dönemde rejim birlikleri ve Rusların saldırıları nedeniyle diğer köylerdeki insanların da sınıra yakın olan Yamadı köyüne geldiklerine işaret eden Sakallı, cephe hattından gelen yaralılar dışında yaklaşık 10 bin sivile de hizmet vermeye çalıştıklarını dile getirdi.
Sakallı, şunları söyledi:
"Yamadı Sahra Hastanesi'nde acil müdahalede bulunabiliyoruz ama ağır yaralı ise Türkiye'ye mecburen sevk ediyoruz. Elimizde ambulans var ama sadece yaralı taşıyabiliyoruz, içi boş. Biz, ona da ambulans diyoruz. Türkmendağı'nın en büyük hastanesiyiz ama donanımlı ambulansımız bile yok, acilen donanımı olan ambulansa ihtiyacımız var. En azından nakil sırasında can kaybımız olmaz. Damarları kesilen, büyük şarapnel parçası denk gelen ağır yaralıları, Türkiye'ye sevk ediyoruz. Şarapnel nedeniyle oluşan kırıklar, deri yırtıkları gibi durumlara müdahale edebiliyoruz."
"Yoğun bakım ünitesi yok"
Hastanede gönüllü çalışan sağlık görevlilerinden Ahmet Cevaş ise birçok ilaç ve ameliyat malzemesini temin etmekte sıkıntı yaşadıklarını vurgulayarak "Yaralıları bazı durumlarda ameliyata alıyoruz ancak ameliyat sonrası hastayı yatıracağımız yoğun bakım ünitesi yok" dedi.
Savaştan önce Lazkiye'deki bir hastanede çalıştığını, yaklaşık 3 yıldır ise Yamadı köyündeki hastanede görev yaptığını anlatan gönüllü sağlık çalışanlarından Samir Sait de şunları kaydetti:
"Hastanemiz tıbbi malzemeler yönünden çok zayıf. Burası küçük bir hastane. Yaralı muhaliflerin yanı sıra siviller de gelince buradaki yükümüz artıyor, yetişmek mümkün olmuyor. Hastane ortamlarında kullanılabilecek her türlü malzemeye acilen ihtiyacımız var."
Son Dakika › Yerel › Türkmendağı'nda Donanımlı Ambulansa İhtiyaç Var' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?