Türsab Mardin'de 5. Toplantısını Gerçekleştirdi - Son Dakika
Yerel

Türsab Mardin'de 5. Toplantısını Gerçekleştirdi

Türsab Mardin\'de 5. Toplantısını Gerçekleştirdi

Mardin'de, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından "İnanç ve Kültür Turizmi Sempozyumu" düzenlendi.

21.09.2013 15:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'de, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından "İnanç ve Kültür Turizmi Sempozyumu" düzenlendi.

Sempozyuma, Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi temsilcisi Peder Vasil Kokkinaki, Çanakkale Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, turizm işletmecileri ve çok sayıda davetli katıldı. Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, turizmin ve seyahatin bütünleştirici ve birleştirici bir etkisinin olduğunu belirterek, "Bu yüzden bu sempozyumu önemsiyorum. İnanç turizmi sempozyumunun Mardin'e ve bölgeye katkı sunacağına eminim. Bu sempozyumu düzenleyen ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Daha sonra konuşan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, barış sürecinin bölgeye katkıları olduğunu belirterek, 24 farklı medeniyetin yaşandığı kentte, medeniyetlerin izlerine rastlanmasının kente özellik kattığını vurguladı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, yaptığı açılış konuşmasında, Diyarbakır'da faaliyete geçirdikleri 21'inci Bölge Müdürlüğü'nün bölgede turizmin gelişmesini motive edeceğini ve 25 bin kişilik istihdamın önünü açacağını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in ricasıyla bölge müdürlüğünü oluşturduklarını belirten Ulusoy, "Türkiye'nin her noktasının turizmden pay almasını amaçlıyoruz. Turizmin geliştirilmesi, istihdamın artırılması ve bölgede işsizliğin azaltılması için önemli oranda katkımız olacak. Bölge; tarihi, doğal ve kültürel olarak önemli turizm potansiyeline sahip. Mardin'e ders vermeye değil, ders almaya geldik. Mardin, Urfa ve Diyarbakır'ın eski ihtişamlı günlerine dönmesiyle turizm alanında önemli gelişmeler sağlanacak. Bölgede turizmin gelişmesiyle 25 bini doğrudan olmak üzere toplamda 2.5 milyon kişi bu gelişmeden olumlu etkilenecek. Buralarda yepyeni kent otelleri kuruluyor. Kıyılarda otel yapılması yerine buralarda otel yapılmasını önemsiyoruz. Terör ve şiddetten arındırılmış ortamın ülkeye faydası çok fazla olacak. Bugün biize vize koyanlara sesleniyorum. Yarın biz de onlara vize koyarız. Bizim amacımız tüm dünyada barıştır" dedi.

Birlikte yaşamı, birlikte yaşamayı, birlikte paylaşmayı, 3 semavi dinin ve 3 imparatorluğun yayılmış olduğu bu topraklarda Kadim kent Mardin'e çok güvendiklerini ifade eden Ulusoy konuşmasına şöyle devam etti:

"Şiddet ve terör olaylarından arındırılmış bir ortamın yaşamaya katkı sağlayacak, yaşama katkı sağlarken bu yaşamda önemli bir yeri olan seyahat acentalarının ülkeyi birbirine bağlayan anlayış çerçevesinde ileri bir göreve sahiptir. Bu topraklar yoruldu. Bu topraklar çok çekti. Bu topraklar artık çekmesin. Bu topraklarsa feryadı, binlerce yıl beraber yaşamış olan bu toprakların ki Mardin'de birlikte yaşamayı öğreten önemli kentlerden bir tanesi. Eğer biz, bize Anadolu'ya yayılırsak, oradaki önemli kültürel faaliyetlerin, mutfağın, folklorün, el sanatının unutulmamasını sağlarız. Onun için burada çok değerli meslektaşlarıma görev düşmektedir. Kültürel faaliyetleri yaparken, sosyal yaşamı düşünürken bu dinsel mekanlarda acaba sosyal yaşam nasıldı? Bunu iyice irdelemek lazım. Beraber nasıl yaşamışlar? Bugün Mardin'e gelirken, bunu çok üzülerek ifade etmek itiyorum, eğer siz topraklarınızdan taşınırken yüksek yere doğru çıkarsanız yaşamdan uzaklaşırsınız. Mardin, bize o tipik yaşamı öğretmiştir. Onun için ben burda inanıyorum ki, Mardin'in dokusuna, Mardin'in devletlerine uygun olması lazım."

"YEDİ AYRI İNANCIN ŞEHRİ, MARDİN"

Mardin'de TÜRSAB tarafından beşinci kez düzenlenen "İnanç ve Kültür Turizmi Sempozyumu"nda konuşmacı olarak yer alan Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem ise, "Mardin birlikte yaşamın başkentidir" dedi. Mardin topraklarındaki kültürün önemine dikkat çeken Erdem, "Yedi ayrı inanç, Mardin'de birlikte yaşadılar ve yaşıyorlar. Mardin birlikte yaşamın başkentidir. Mardin'in yüz ölçümü Kıbrıs kadardır ama yapılaşma yer yokmuş gibi sınırlı bölgelerde yapılıyor. Bu da yüksek çirkin binaları ortaya çıkarıyor. Yıkılması gereken binalarında hala yıkılmamış olması bir Mardinli olarak beni üzüyor. Tüm yetkililere sesleniyorum dikey değil yatay yapılaşmaya önem versinler" ifadelerini kullandı. Mardin'de farklı kültürlerin birlikte yaşadığına dikkat çeken Erdem, geçmişten gelen kültürün korunması gerektiğini söyledi. Mardin'de sokakta gezerken, Süryanice, Kürtçe, Türkçe, Ermenice konuşan insanların dostlukla yan yana yürüdüğünü belirten Erdem, "Benim ailem iki kez altışar yıl olmak üzere toplamda on iki yıl sürgün edildik Mardin'den. Bizim mallarımız iki kezde Kürtlere teslim edip gittik ve sürgün sonrası geldiğimizde mallarımızı geri aldık. Komşuluk ve kardeşlik böyle bir şeydir. Mardin'deki bu bir arada yaşam kültürünü tüm dünyaya yaymalıyız" şeklinde konuştu

"MARDİN, UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI OLMA YOLUNDA"

İnanç ve Kültür Turizmi Sempozyumu'nda Mardin Belediye Başkanı Av. Beşir Ayanoğlu da konuşma yaptı. 2009'dan bugüne yaptıkları imar çalışmalarında UNESCO dünya kültür mirası listesine girme hedeflerine yönelik çalışmalar yaptıklarının altını çizen Ayanoğlu, "Mardin, 2009'dan beri yaptığımız UNESCO dünya kültür mirası olma yolunda ilerliyor. 2009'dan beri imar konusunda yaptığımız çalışmalar devam ediyor. Herkes imar konusunda uzman. Ama bu şehir yakıp yıkılırken neredeydiniz. Bu şehir askeri vesayet altındayken neredeydiniz" diye konuştu. Mardin büyükşehir olduktan sonra daha stratejik planlama yaptıklarını belirten Ayanoğlu, "Nüfusumuz yüzde 42'si hala kırsalda yaşıyor. Bunun yanı sıra birçok ilçemiz sit alanı ilan edildiğinden zaten bir şey yapamıyoruz. Bizim elimizde sihirli değnek yok. 1987 yılında yapılan yeni şehir plansız yapıldığı için bunun ceremesini de biz çekiyoruz. Belediyemizin çok ciddi borcu var idi. Bir şeyle bir şeyi kıyaslarken gerçekleri görmek gerek. Ezbere konuşmalarla bu iş olmaz. Ben bu toplantının ve TURSAB'ın bundan sonra yapacağı toplantıları önemsiyorum. TURSAB'ın perspektifi doğrultusunda destek olacağız. Biz turizme önem veriyoruz" dedi. - MARDİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türsab Mardin'de 5. Toplantısını Gerçekleştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement