TTNet Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya, "Gençlerin, girişimcilerin hayallerine ihtiyacımız var. Bize 'Başımıza icat çıkarma' denirdi. Biz de 'Buyurun gelin, hep beraber icat çıkaralım' diyoruz; yaklaşımımız bu" dedi.
Bursa Valiliğinin, Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlediği "Uludağ Ekonomi Zirvesi"nde, "Girişim 2023: Yeni Girişimler Hangi Sektörlerden Gelecek?" başlıklı oturumda konuşan Kaya, birçok alanda yeni servisleri müşterilerle buluşturduklarını ve daha fazlasını yapmak istediklerini söyledi.
Daha fazlasını tek başına yapmanın mümkün olmadığını belirten Kaya, "Bunu sadece yerleşik, büyük şirketlerle yapmamız mümkün değil. Burada gençlerin, girişimcilerin hayallerine ihtiyacımız var. Bize 'Başımıza icat çıkarma' denirdi. Biz de 'Buyurun gelin hep beraber icat çıkaralım' diyoruz; yaklaşımımız bu. Sosyal sorumluluk projesi yapmıyoruz. Kazan-kazan ilişkisi olmazsa bunlar sürdürülemez. 'Şirketinizin yenilik ihtiyacını, şirket dışı inovasyon yoluyla sağlamak istiyoruz' diyoruz; amacımız bu. Dışarıda pek çok farklı fikir var. Dışarıdaki fikirleri alıp kullanabilmek lazım" ifadesini kullandı.
Kaya, dijital girişimcileri destekleyen programları tek çatı altında birleştirdiklerini dile getirdi.
"TTNet Teknoloji Vadisi" adıyla bir program düzenlediklerini hatırlatan Kaya, şöyle devam etti:
"Bu programa geçtiğimiz yıl 700 proje başvurusu oldu. Değerlendirmelerimizi yaptık ve 13'ünü Kuluçka Merkezimize kabul ettik. İzmir, Ankara ve İstanbul'da Kuluçka Merkezimiz var. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile eğitim verdik, bir miktar finansman sağladık, mentorluk yaptık. Bunlardan 3'ü bizim ilgimizi çok daha fazla çekti ve birlikte çalışmaya başladık. TTNet Müzik Servisi için 'Lookin' adında bir uygulamayı piyasaya sürdük. Diyelim yeni bir albüm çıktı, alışveriş yaparken gördünüz, albüm kapağını okutuyorsunuz akıllı telefonunuza, ekranda albümdeki şarkılar listeleniyor, tıklıyorsunuz ve keyifle dinliyorsunuz. Bu uygulama, Kuluçka Merkezimizden çıktı."
"Hayal ve fikir havuzundan yararlanmak lazım"
TTNet Kitap Servisinin yeniden lansmanını gelecek ay yapacaklarını bildiren Kaya, bu servisin yenilenmiş bir şekilde piyasada olacağını ve bunu Türkiye dışına taşımaya hazırlandıklarını anlattı.
Kaya, "Sosyal Networking Platformu" geliştiren 5 genci Cambridge Üniversitesine gönderdiklerini, onların burada çalışmalarına devam edeceklerlerini ve bu platformu büyüteceklerini ifade ederek, "Uygulama piyasaya çıktığında, gelir kazandırmaya başladığında gelirden bir kısmını geliştiren kişilerle paylaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde Teknoloji Vadisinden çok daha başarılı projeleri ticarileştirmiş olarak göreceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.
Büyük şirketlerin inovasyon konusunda çok iddialı olamayacağı düşüncesini aktaran Kaya, "Muazzam paralarla çok büyük Ar-Ge laboratuvarları oluşturabilir, çok büyük yetenekleri kazandırabilirler. Ana işlevde belki bir takım inovasyon yapılır ama 'Yeni bir şeyler yapalım' denildiğinde mutlaka dışarıdaki yetenek, hayal ve fikir havuzundan yararlanmak lazım" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de çok fazla girişimcilik yarışması ve devletin müteşebbisleri destekleyen farklı programları olduğunu vurgulayan Kaya, tek tek, şirket şirket bir şeyler yapmanın çok kolay olmadığını, birlikte çalışmak gerektiğini sözlerine ekledi.
Moderatörlüğünü Accenture Türkiye Genel Müdürü Tolga Ulutaş'ın yaptığı oturumda, Atari Kurucusu Nolan Bushnell, Priceline.com Kurucusu Jeff Hofmann, Green Technologies Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Muhammed Hüseyin, CRDF Global Girişimcilik ve İnovasyon Kıdemli Müdürü Ovidiu Bujorean, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici de birer sunum gerçekleştirdi. - Bursa
Son Dakika › Yerel › Uludağ Ekonomi Zirvesi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?