Uludağ Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Yerel

Uludağ Ekonomi Zirvesi

Citibank Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Serra Akçaoğlu, "Çinli yatırımcıların ülkemizde altyapı olsun, otoyollar olsun, teknoloji yatırımları olsun büyük bir iştahı var" dedi.

13.03.2015 16:50

Citibank Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Serra Akçaoğlu, "Çinli yatırımcıların ülkemizde altyapı olsun, otoyollar olsun, teknoloji yatırımları olsun büyük bir iştahı var" dedi.

Akçaoğlu, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, Cahit Paksoy'un moderatörlüğünü yaptığı  "İpek Yolu Canlanıyor: Çin-Türk Ekonomik İlişkilerinin Yarını" başlıklı oturumdaki konuşmasında, Citibank olarak bütün dünyayı inceleyebildiklerini, 100 dolayında ülkede bankalarının bulunduğunu ve Çin'de de 150 yıldır faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Bazı araştırmalara göre, 2050 yılında dünyadaki ticaret aktivitelerinin yüzde 80'inin gelişmekte olan ülkelerden geleceğinin öngörüldüğünü belirten Akçaoğlu, bunun ciddi bir oran olduğunu anlattı.

Akçaoğlu, başka bir araştırmada ise 2030 yılında beklenen dünyadaki en büyük gayrisafi milli hasılanın Çin'de oluşacağı bilgisini vererek, şöyle devam etti:

"2000'li yılların başlarında Türkiye'nin Çin ile ticareti 1 milyar doların altındaydı, 2014 rakamlarına bakarsak da 27 milyar dolar. Tabii bu hiç yeterli değil ancak bir gelişme var. Biraz daha incelediğimizde 27 milyar doların büyük çoğunluğu ithalat. 3 milyar doların altında bir ihracat görüyoruz. İki hükümet arasında da anlaşma 2020 yılında bu rakamları ortam çalışmalarımızla 100 milyar dolara getirme hedefimiz var. İki ülkenin de birçok avantajı var. En büyük avantajlarından biri, tarihten gelen İpek Yolu ile iki ülkenin de bankacılık sektörü çok kuvvetli. Her iki ülkede de çok değerli girişimciler, yatırımcılar var. Her iki ülkenin kuvvetli olduğu taraflar var. Örneklerden biri, altyapı yatırımlarına baktığımızda Çinli yatırımcıların ülkemizde altyapı olsun, otoyollar olsun, teknoloji yatırımları olsun büyük bir iştahı var. Aynı zamanda ülkemize baktığımızda birçok yabancı sermayeli firma Türkiye'yi bölge merkezi haline getirmiş durumda ve gitgide daha fazla bunu görüyoruz. Çok daha fazla yabancı sermayeli firmanın iştahının arttığını görüyoruz."

Çin tarafından bakıldığında ise ülkede giderek artan bir orta sınıf olduğuna dikkati çeken Akçaoğlu, tarım, ilaç sektörü ve katma değeri olan ürünlerde çok büyük potansiyel gördüklerini ifade etti.

"İpek Yolu'nun doğusu ve batısında enerjiye ihtiyaç var"

Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü ise Çin'in bugün 10 trilyon doların üzerinde gayrisafi yurt içi hasılası olduğunu bildirdi.

Dünyanın en önemli hidrokarbonlarının, geçmişte İpek Yolu olarak bilinen güzergahtan geçtiğini dile getiren Dördüncü, "Bu yolun hem doğusunda hem batısında bu enerjiye olan ihtiyaç hakikaten çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Dördüncü, ipek ticaretinin milattan önceki yıllarda başladığını ve o zamanlar sadece Çin'de üretildiğini ve altın değerinde olduğunu anımsattı. Bu malların daha sonra Avrupa'ya getirildiğini anlatan Dördüncü, şunları kaydetti:

"Güneyden de Baharat Yolu olmuş ama bugün o yol artık enerji yolu. Bir tarafında Çin, bir tarafında da Avrupa'ya bağlantısı itibarıyla Asya'nın Avrupa'ya uzanan, 'Küçük Asya' denilen Anadolu yani bizim ülkemiz. Bu çok stratejik bir şey. İş dünyasının bir üyesi olarak Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilere biraz üzülerek bakıyorum. Çok büyük bir ekonomi. Çin'in ihracatı yaklaşık 2,4 trilyon dolar. 300 küsur milyon dolarlık bir cari fazlası var. Bunun yanında nereden bakarsanız bakın 2 milyar dolar civarında ihracat yapabiliyoruz. Bunun karşılığında 23-24 milyar dolarlık ithalatımız var. Ülkemizin cari açığının çok önemli bir kısmı ticaretten geliyor. Aldığımızın sattığımızdan çok daha fazla olmasından kaynaklanan bir şey. Cari açığımızın neredeyse yüzde 26'sı Çin ile ticaretimizden ortaya çıkıyor. Bir Türk iş adamı olarak beni ne rahatsız ediyor dediğim zaman, bu ticaretteki dengesizlik rahatsız ediyor. Akkök Grubu olarak Çin'e ciddi ihracat yapan bir grubuz. Bu ihracatın artması bizim için de çok önemli."

"İlişkilerimize önem vermeliyiz"

China Road and Bridge Construction Türkiye Genel Müdürü Fang Xiaoqian da Türkiye ve Çin'in hala birbirini çok iyi tanımadığını savundu.

Çinlilerin büyük bölümünün Türkiye'yi sadece Sultan Ahmet Camii ile tanıdığını vurgulayan Xiaoqian, "Aynı şey Türk vatandaşları için de geçerli. Çin çok büyük, tarihsel ve uzun geçmişi olan bir ülke. İki ülkenin pek çok ortak özelliği mevcut. Bu nedenle ilişkilerimize önem vermeliyiz. Bir iş yapacaksanız öncelikle normal ilişkisiniz olduğu kişilerle yapın, birbirinizi tanıyın" ifadesini kullandı.

Chinapower Başkan Vekili Liu Xuefeng, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda sürekli kafa yorduklarını ancak buna bir cevap bulamadıklarını dile getirdi.

Geçmişte İpek Yolu'nun altında bir sır olduğunu, bu yolla hiç kopmayan bir iletişimin sağlandığını anlatan Xuefeng, "Ekonominin globalleşmesiyle mesafeler daha da kısalmaya başladı. Artık birbirimizi öğrenmemiz lazım. Birbirimizi iyi tanıyalım ki daha olumlu adımlar atalım. Çin pazarı muazzam. Bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun için sağlam adımlar atılması gerekli" görüşlerini dile getirdi.

China UnionPay Başkanı Wenchao Shi, Türkiye'den ülkesine ihracatın artmasını istediklerini belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uludağ Ekonomi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement