Uluslararası Öğrenci Akademisi" Konferansı - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Öğrenci Akademisi" Konferansı

Uluslararası Öğrenci Akademisi" Konferansı

Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile Kayseri Medeniyetin Burçları Derneği tarafından "Uluslararası Öğrenci Akademisi" konferansı düzenlendi.

18.04.2014 09:59

Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile Kayseri Medeniyetin Burçları Derneği tarafından "Uluslararası Öğrenci Akademisi" konferansı düzenlendi.

Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş (KCETAŞ) Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programa Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Alkan konuşmacı olarak katıldı.

Alkan, öğrencilere Türk siyasal tarihini ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan başlayarak günümüze kadar yaşanan tarihi süreci anlattı.

Alkan, seminerde gündemdeki tartışmalara değinerek, bugün yaşanan tartışmaların kaynağında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin olduğunu söyledi.

Osmanlı'da siyasal hareketlerin hanedan üyeleri ve bürokratlar tarafından gerçekleştirildiğini belirten Alkan, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan günümüze kadar siyasal hareketlerin birçoğunun askerler tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürdü.

Özellikle Türkiye geleneğinde cumhurbaşkanlarının asker kökenli olduğuna dikkat çeken Alkan, "O dönemde yürütülen sistemde asker kökenli cumhurbaşkanlarının ülkeyi darbeye ihtiyaç olmadan yönetebileceği düşüncesidir. Ancak Turgut Özal'ın cumhurbaşkanı olması ile ilk defa Türkiye'de bir sivil cumhurbaşkanı oldu. Daha sonra Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül cumhurbaşkanı oldu. 1990'lardan sonra sivil cumhurbaşkanları geldi. Ancak, Demirel ve Sezer'in kişiliğinde asker etkisinin sürdüğünü söyleyebiliriz. Gül ile beraber bu da anlamını yitirdi" dedi.

Gül'ün cumhurbaşkanlığına seçilmesinin meclis yoluyla olduğunu vurgulayan Alkan, şöyle devam etti:

"2007'de yapılan değişiklikle cumhurbaşkanı halk tarafından seçilir oldu. Bizde cumhurbaşkanı çok güçlüdür. Yargı, üniversite atamalarında, devlet denetleme kurulu aracılığıyla bütün kurumlara bir denetleme yapabilmesiyle çok güçlü bir kurumdur. Bu yetkilerini kullandığı zaman sistemi kilitliyor veya yönlendirebiliyor.Aslında bugün yaşanan tartışmaların ana kaynağında Cumhurbaşkanlığı seçimleri vardır."

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Genel Sosyoloji ve Metodoloji Anabilim Dalı Doç. Dr. Lütfi Sunar ise haritalar üzerinde sunum yaptı.

Haritaların görüldüğü kadar masum olmadığını belirten Sunar, okullarımızda ve günlük yaşamda kullanılan haritalarda, Avrupa'nın merkeze konularak bir dünya şekillendirilmeye çalışıldığını kaydetti. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uluslararası Öğrenci Akademisi' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement