Üniversitede Protein Değeri Yüksek Arı Keki Üretildi - Son Dakika
Yerel

Üniversitede Protein Değeri Yüksek Arı Keki Üretildi

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından desteklenen, "Arı Keki" projesiyle protein değeri yüksek ürün elde edildi.

03.11.2015 14:22

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından desteklenen, "Arı Keki" projesiyle protein değeri yüksek ürün elde edildi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bal arıları sayesinde zirai ve bitkisel ürünlerde tozlaşmanın sağlandığını belirterek, ancak son yıllardaki iklim değişiklikleri nedeniyle bal arılarının yaşamasında bazı sorunların ortaya çıktığını kaydetti.

İklim değişiklikleri nedeniyle bitkilerin nektar ve polen yiyecek salınımı oranlarında düşmeler ve bazı bitki türlerinin yok olması nedeniyle de bal arılarının beslenmesinde sıkıntılar yaşandığını aktaran Oskay, bu sıkıntıları çözmek amacıyla arı keki projesi geliştirdiklerini ifade etti.

Türkiye'deki mevcut arı keki üretiminde proteinli keklerin binde dört civarında protein içerdiğini belirten Oskay, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki mevcut arı keki üretiminde proteinli kekler binde dört civarında protein içeriyor ve kullanılan hammadde soya unu da GDO içeren ve aynı zamanda ülkemize ithal olarak giren bir ürün. Beslenme sırasında bazen bu GDO olayı ballara dahi geçebiliyor. Biz, protein kaynağını ülkemizin kaynaklarından kullanabilir miyiz düşüncesi ile çalışmalara başladık. Protein kaynağı olarak arının kullanabileceği, faydalanabileceği maya ekstartı hazırladık. Maya ekstartını arı keki yaparak protein oranı yüksek arı kekini hedefledik."

-"Protein değeri yüksek arı keki ürettik"

Arı keki projesiyle ilgili yaklaşık bir yıldır Ar-Ge çalışmalarını NKÜ ve Tekirdağ KOSGEB desteği ile yürüttüklerini belirten Oskay, şöyle devam etti:

"Projede son aşamaya geldik. Bu ürünümüzün özelliği yüksek protein (yüzde 5) içerdiğinden arıların özellikle erken ilkbahar ve sonbaharda kuluçka gelişimini sağlayacak bir ürün. Doğadaki nektar ve polen kaynağı koloniye geldiği zaman bizim ürettiğimiz keki tüketmek istemiyor. Doğal besin kaynağı varsa koloni de bakmıyor ama içeride yeterli miktarda besin stoğu yoksa o zaman ihtiyacını bizim verdiğimiz kekle karşılamaya çalışıyor. Bunun üzerine çeşitli deneyler ve Ar-Ge çalışmaları yaptık. Çok güzel sonuçlar aldık. O yüzden de ürünümüzü ticarileştirmeye çalışıyoruz. Amacımız, ürünün sonraki safhalarda dış ülkelere ihracatını yapmak."

KOSGEB Tekirdağ Müdürü Tolga Erkan da KOSGEB'in desteklediği projeler kapsamında hayvancılık ve tarımın olmadığını belirterek, ancak arıcılıktaki bazı sorunların giderilmesi üzerine bir Ar-Ge projesine destek verdiklerini söyledi.

Arıcılık sektöründeki en büyük sorunlarından biri kış dönemi veya iklimlerin değişmesinden dolayı arıların aç kalmaları ya da ölümlerine önlem alacak bir proje sunulduğunu belirten Erkan, KOSGEB olarak üniversite sanayi işbirliği kapsamında bu tür Ar-Ge projelerine desteklerinin süreceğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Üniversitede Protein Değeri Yüksek Arı Keki Üretildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement