MUSA ÖZYÜREK - Türkiye'de son yıllarda küçükbaş hayvan varlığının yaklaşık yüzde 50 artması, koyun ve kuzu eti fiyatının düşmesini sağladı.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, AA muhabirine, karkas koyun etinin kilogramının 18 liradan 12,50 liraya, karkas kuzu etinin 23 liradan 18,50 liraya düştüğünü, sığır etine göre uygun seviyeye geldiğini söyledi.
Üretim artışı ve mevsimsel durumun, fiyatları düşürdüğünü belirten Tunç, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin toplam küçükbaş hayvan varlığı 26 milyondan 40 milyona ulaştı. Bununla birlikte aralık-ocakta doğan kuzular, nisan-mayıs aylarında kesilmeye başlanıyor. Kesim dönemi olması nedeniyle de piyasada bol miktarda koyun ve kuzu eti var. Hem üretimin hem de kesimin artması, fiyatları düşürüyor. Maalesef Türkiye'de koyun ve kuzu eti tüketimi çok düşük. Üretim arttı, tüketim olmayınca ister fiyatlar düştü."
Besicinin, 20 kilogram koyunu 250, 15-18 kilogram kuzuyu 280-300 liraya Et ve Süt Kurumu'na kestirebildiğini ifade eden Tunç, piyasa şartlarında üreticinin kar etmesinin mümkün olmadığını savundu.
Küçükbaş hayvancılık tehlikeye girebilir
Üreticilerin, zarar etmesi durumunda koyun ve kuzu yetiştirmeyi bırakabileceğini öne süren Tunç, "Daha önce koyun para etmediği için besiciler küçükbaş besiciliği bırakmaya başlamıştı. Koyun ve kuzu eti fiyatları çok yükselmişti. Küçükbaş hayvanın bakımı, büyükbaşa göre daha zor. Kazancı da az olunca insanlar bu işi yapmak istemeyecek. Tedbir alınması gerekiyor" diye konuştu.
Tüketicilerin kuzu ve koyun etine yönlendirilmesiyle dana eti üzerindeki yoğunluğun hafifleyeceğini, et fiyatlarının dengeli hale geleceğini belirten Tunç, şöyle devam etti:
"Kuzu üretimi fazla, talep az olunca fiyat düşüyor. Kuzu eti almayan insanlar dana etine yöneliyor, bu da dana etinin fiyatını yükseltiyor. Bu noktada insanları kuzu etine yönlendirebilirsek en azından haftada etle yaptıkları üç yemekten birini kuzu etiyle yapsalar bu sıkıntıların hepsi aşılır. Kuzu eti, dana etine göre çok daha yumuşak, lezzetli ve sağlıklı. Kapalı alanlarda beslenen büyükbaş hayvanlara, güneşe çıkmadığı için D vitamini eksikliğinden vitamin iğnesi yapılıyor. Kuzuda hiçbir şekilde iğne, ilaç kullanılmıyor. Kuzu, 5-6 aylıkken kesildiği, koyun da genelde dışarıda otladığı için iğne yapılmıyor." - Kayseri
Son Dakika › Yerel › Üretim Arttı, Koyun ve Kuzu Eti Ucuzladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)