Balıkesir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, 2015'in ilk 9 ayında ülke genelinde 59 bin 888 farklı marka ve model ürünün denetlendiğini, bu ürünlerin 8 bin 882'sinin uygunsuz bulunarak, bu ürünler için 6 milyon 145 bin 895 lira idari para cezası uygulandığını bildirdi.
Aşuk, yaptığı yazlı açıklamada, vatandaşların günlük hayatta kullandığı asansörlerden elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan otomotiv aksam ve parçalarına kadar birçok ürünün piyasadaki denetimlerinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.
Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) olarak adlandırılan denetim faaliyetleriyle piyasada yer alan ve satışa sunulan ürünlerin güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamayı amaçladıklarını anlatan Aşuk, "Ülkemizin 81 ilindeki il müdürlüklerimiz ve 700'e yakın denetçimiz ile vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için çalışmaktayız. Hem piyasaya arz edilen ürünleri kullanan vatandaşlarımız hem de üreticilerimizi daha yakından bilgilendirebilmek için her yıl bir haftayı 'Ürün Güvenliği Haftası' adı altında bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerine ayırıyoruz" ifadelerini kullandı.
Ürün güvenliği ve PGD faaliyetlerinin doğrudan cezalandırmak yerine, üreticileri bilinçlendirerek güvenli bir piyasa oluşturmayı hedeflediğini bildiren Aşuk, şunları kaydetti:
"Bakanlığın yapıcı yaklaşımına rağmen piyasaya teknik düzenlemesine uygun olmayan, güvensiz ürün arz edenler hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu çerçevede 2015'in ilk 9 ayında 81 ilimizde, 59 bin 888 farklı marka ve model ürün denetlenmiş olup bu ürünlerin 8 bin 882'si uygunsuz bulunmuştur. Uygunsuz bulunan ürünler arasında insan sağlığı can ve mal güvenliği oluşturan 78 ürünün piyasaya arzı yasaklanmış ve bu ürünlerden daha önce piyasaya arz edilenlerin toplatılmasına karar verilmiştir. Yine bu süreçte tespit edilen uygunsuzluklar için 6 milyon 145 bin 895 lira idari para cezası uygulanmıştır."
Aşuk, 12-18 Ekim tarihleri arasının tüm yurtta "Ürün Güvenliği Haftası" olarak değerlendirildiğini, hafta kapsamında kentte görsel duyurular ve toplantılar yapılacağını belirterek, şöyle devam etti:
"Ziyaret edeceğimiz okullarda öğrencilerin konuya dikkatini çekerek, toplumun her yaş ve her kesiminden vatandaşa ulaşarak ürün güvenliğinin önemini anlatmaya çabalıyoruz. Bu nedenle ürün güvenliği konusunda halkımızda farkındalık ve bilinç oluşturulması çok önemli. Bakanlık olarak bize ulaşan her türlü ihbar ve şikayeti mutlak suretle soruşturuyoruz ve kesinlikle şikayet sahibine yapılan işlemler hakkında mevzuatın belirlediği süreler içerisinde bilgi veriyoruz. Denetim sürecinde şikayet sahibinin bilgilerini de gizli bir şekilde muhafaza ediyoruz. Bu çerçevede bakanlığımızın internet sayfasında yer alan ihbar ve şikayet formu, 'Alo 130 Şikayet Hattı' ile ya da doğrudan il müdürlüklerine yazılacak bir dilekçe ile ürün güvenliğiyle ilgili olarak bizlere ulaşabilirsiniz."
Son Dakika › Yerel › Ürün Güvenliği Haftası' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?