"Yargı-Medya İlişkilerinin Geliştirilmesi" Projesi - Son Dakika
Yerel

"Yargı-Medya İlişkilerinin Geliştirilmesi" Projesi

Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Öztürk: "Amaç yargıya ilişkin haberlerin sunumunda sağlıklı bilgi akışını oluşturarak, kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamaktır"

27.12.2013 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Celal Öztürk, " Türkiye'de Yargı-Medya İlişkilerinin Geliştirilmesi" projesinde amacın, yargıya ilişkin haberlerin sunumunda bilgi akışının sağlıklı hale getirilerek kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamak olduğunu söyledi.

"Türkiye'de Yargı-Medya İlişkilerinin Geliştirilmesi" projesi kapsamında, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Celal Öztürk, Basın Savcısı ve Adliye Basın Sözcüsü Mehmet Demirel, Jandarma ve Emniyet temsilcileri, Aydın Adliyesi'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Celal Öztürk, yaptığı konuşmada, Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü "Türkiye'de Yargı –Medya İlişkilerinin Geliştirilmesi" projesi ile yargı ve medya ilişkilerinin güçlendirilmesinin hedeflendiğini bildirerek, yargı ile olan ilişkilerde basın açıklaması yapmak üzere Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından basın sözcülerinin belirlendiğini söyledi. Bu konuyla ilgili Almanya ve Hollanda'daki uygulamaları yerinde incelediklerini ifade eden Öztürk, "Amaç yargıya ilişkin haberlerin sunumunda sağlıklı bilgi akışını oluşturarak kamuoyunun bilgi almasını sağlamaktır. Bu proje kapsamında devam eden süreç içerisinde gazeteciler ve savcılar eğitimlere tabii tutulacaklar. Bu konuda Aydın Gazeteciler Cemiyeti'yle toplantı yaparak işleyiş hakkında fikir alış verişinde bulunduk" diye konuştu.

Aydın Cumhuriyet Savcısı ve  Basın Sözcüsü Mehmet Demirel de, Bilgi ve iletişim teknolojilerinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte haberin okuyucuya ulaşmasının kolaylaştığını, kamuoyunun ülkede meydana gelen adli olaylarla ilgilenerek, bilgi edinme ihtiyacı duyduğunu belirtti.

Soruşturma evresinde kamuoyunun doğru bilgilendirilmemesi sebebiyle bazen gerçeğe aykırı haberlerin yayınlanabildiğini, bu durumda kişilerin masumiyet karinesinin ve kişilik haklarının zarar görebildiğini belirten Demirel, "Medyanın bilgi alma ve toplum bilgilendirme hakkı ile soruşturmanın gizliliği, masumiyet karinesi ve kişilik haklarının korunması arasında denge kurularak medya mensuplarının yargıyla olan ilişkilerinin güçlendirilmesi sayesinde doğru bilgilerin temin edilmesine imkan sağlanması, adalete ve yargıya olan güveni arttıracaktır" dedi.

Toplantıda medya mensuplarına, hazırlık soruşturması ve yargılama süreçleri anlatılarak, haberler konusunda izlenmesi gereken yol, yerel basın arasında adliyenin iletişimini sağlayacak "basın sözcülüğü"nün işleyişi anlatıldı, örnek haberler üzerinden değerlendirmeler yapıldı. - Aydın

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Yargı-Medya İlişkilerinin Geliştirilmesi' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement