Yazar İpek Ongun Ortaokul Öğrencileriyle Buluştu - Son Dakika
Yerel

Yazar İpek Ongun Ortaokul Öğrencileriyle Buluştu

Yazar İpek Ongun Ortaokul Öğrencileriyle Buluştu

Gençlik kitaplarının ünlü yazarı İpek Ongun, okumanın insanın ufkunu açtığını, hoşgörüyü sağlayarak bağnazlıktan ve dar görüşlü olmaktan kurtardığını belirterek, “Mesele bir kitabın sayfalarını öylesine okuyup kapatmak değil, mesele beynimizi açmak, ufkumuzu açmak” dedi.

23.05.2014 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik kitaplarının ünlü yazarı İpek Ongun, okumanın insanın ufkunu açtığını, hoşgörüyü sağlayarak bağnazlıktan ve dar görüşlü olmaktan kurtardığını belirterek, "Mesele bir kitabın sayfalarını öylesine okuyup kapatmak değil, mesele beynimizi açmak, ufkumuzu açmak" dedi.

Mersinlilerin yakından tanıdığı, uzun yıllardır Mersin'de yaşayan yazar İpek Ongun, merkez Yenişehir ilçesindeki Çankaya Ortaokulu Kütüphanecilik Kulübü tarafından düzenlenen söyleşi ve imza gününde öğrencilerle bir araya geldi. Namık Kemal Ortaokulu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlik, Ongun'u anlatan slayt sunumu ve öğrencilerin Ongun ile ilgili düşüncelerini paylaştığı video gösterisi ile başladı. Öğrencilerin övgü dolu sunumlarıyla duygulanan İpek Ongun, söyleşi bölümünde öğrencilere neden ve nasıl okunması gerektiği konusunda önerilerde bulundu.

Her insanın hayatı bir kez yaşadığına ve yapılan hataları tekrar dönüp düzeltme şansı olmadığına vurgu yapan Ongun, bu nedenle ne kadar erken yaşta iyi alışkanlıklar edinilirse hayatın da o kadar daha renkli, daha anlamlı, daha dolu dolu yaşanacağının altını çizdi. Bu iyi alışkanlıklardan okumanın önemi, sorgulayarak düşünen bir beyne sahip olmanın önemi ile sanat ve sporun önemi üzerinde duran Ongun, okumanın insanların ufkunu açtığını kaydetti. Öncelikle okumanın nedeninin sorgulanması gerektiğini ifade eden Ongun, "Mesele bir kitabın sayfalarını öylesine okuyup kapatmak değil, mesele beynimizi açmak, ufkumuzu açmak. Ömrümüz sadece birbiriyle aynı fikirlerden oluşan, kendi ailemiz, eş, dost ve arkadaşlardan oluşan küçük bir daire içinde geçiyor. Oysa bunun dışında kocaman bir dünya var. O dünyada çok değişik insanlar, karakterler, fikirler, felsefeler ve kültürler var. İnsan bu kültürleri okuyarak öğrenir. Farklı kültürleri öğrenmemiz bizim ufkumuzu açar. En önemlisi hoşgörüyü sağlar, bağnazlıktan ve dar görüşlü olmaktan kurtarır. Sizlere okuyun dememizin nedeni ufkunuzun, pencerenizin açık olması ve hoşgörü sahibi olmanız içindir" diye konuştu.

"AKTİF OKUR OLUN"

Okumak kadar nasıl okunması gerektiğinin de önemli olduğunu vurgulayan Ongun, öğrencilere belirli bir tema seçip o konuyla ilgili kitaplar okumak, belli bir zaman içinde aynı ülkenin eserlerini peş peşe okumak ve biyografi okumak gibi verimli ve etkin okuma yöntemlerini anlattı. Öğrencilerden 'aktif okur' olmalarını da isteyen Ongun, "Mesela önünüze bilmediğiniz bir kelime geldi, onu atlamayıp öğrenmek lazım. Okuduğunuz kitapta bilmediğiniz bir şehir veya ülkeden bahsediliyorsa onu üşenmeden haritada bulup öğrenmek lazım. Size en büyük önerim okumak için altın fırsat diyebileceğim yaz tatillerini iyi değerlendirmeniz. Kültürünüzün temel taşlarını döşemek için bu fırsatı çok iyi değerlendirmelisiniz. Bütün bunları söyledikten sonra bizim asıl ulaşmak istediğimiz nokta 'nitelikli okur' vasfıdır. Nitelikli okur, kendi dünya görüşü gelişmiş, kendi beyniyle düşünebilen, kendi kitaplarını kendi görüşüne göre seçebilen duyarlı bir bireydir" ifadelerini kullandı.

Okumanın yanında sorgulayarak düşünen bir beyne sahip olmak gerektiğinin de altını çizen Ongun, "Soru soran insan düşünen bir insandır. Düşünen insan gerçek anlamda özgür bir bireydir. Hayatınızın ipleri sizin elinizde olmalı. Her şeyden önce kendinizi tanımalısınız. Bunu yaparsanız mesleğinizi veya eşinizi seçerken daha isabetli kararlar verirsiniz. İyi alışkanlıkların üçüncüsü olarak da hayatımızdan sanatı ve sporu eksik etmemeliyiz. Uygarlık çizgisinde sanatın yeri çok önemlidir. Sanat olmadığı zaman iki gri çizgide yaşıyoruz demektir. Şuna inanın, hayatımızın bu döneminde iyi alışkanlıklar edindiğimizde ömrümüzün geri kalanı daha anlamlı, daha keyifli, daha dolu dolu geçecektir. 'Keşke'lerinizin az, 'iyi ki'lerinizin çok olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Ongun, daha sonra kitaplarını imzaladı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yazar İpek Ongun Ortaokul Öğrencileriyle Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement