Yeni Eğitim Öğretim Yılına Doğru - Son Dakika
Yerel

Yeni Eğitim Öğretim Yılına Doğru

Yeni Eğitim Öğretim Yılına Doğru

Rize Milli Eğitim Müdürü Saffet Yıldırım, 67 aydan gün almış çocukların tamamının zorunlu eğitim kapsamına alındıkları için eğitim kurumlarına gelmek durumunda olduğunu belirtti.

08.09.2012 10:20  Güncelleme: 10:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize Milli Eğitim Müdürü Saffet Yıldırım, 67 aydan gün almış çocukların tamamının zorunlu eğitim kapsamına alındıkları için eğitim kurumlarına gelmek durumunda olduğunu belirterek, "Ancak veliler çocuğun gelişimi itibariyle birinci sınıf eğitimini alabilecek yaşta olmadığını düşünüyorsa bunu doktor raporuyla belgelendirmesi gerekiyor" dedi.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni sistemin açıklandığı tarihten itibaren tartışıldığını, bu nedenle vatandaşların kafasının karıştığını belirtti.

Rize'de yeni sistemin bir kargaşa yaşanmadan hayata geçirilmesi için çalışmaları sonuçlandırmaya doğru ilerlediklerini ifade eden Yıldırım,

"Önümüzdeki hafta itibariyle özellikle birinci sınıfa ve okul öncesine kayıt olan çocuklarımızı bir haftalık uyum eğitimine alacağız. Gündemimize yeni giren bu konu hakkında fiziki ve diğer unsurlar itibariyle bütün hazırlıklarımızı ve imkanlarımızı sonuna kadar kullanmış durumdayız. Okullarımızda bu konu ile alakalı gece gündüz yoğun bir çalışma var. Rize olarak yeni eğitim öğretim yılına ve yeni eğitim sistemine hazır olduğumuzu söyleyebilirim" dedi.

Rize'nin toplam nüfusunun 325 bin civarında olduğunu kaydeden Yıldırım, bir önceki yıl itibariyle okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretim kurumlarındaki toplam öğrenci sayısının yaklaşık olarak 65-67 bin olduğunu belirtti.

Bu sene öğrenci sayısında ciddi manada bir artış olduğunu, artışın iki sebepten kaynaklandığını ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz seneler birinci sınıfa yaklaşık 5 bin civarında kayıt olurdu. Bu sene 60-66 ay grubunda da yaklaşık 2 bin 306 tane öğrencimiz var. Bu da toplam 7 bin öğrenciye tekabül ediyor. Biz bunun yaklaşık yüzde yirmisinin okullara kaydının yaptırılacağını düşünüyoruz. Sekizinci sınıftan dokuzuncu sınıfa geçen öğrencilerimizin tamamı bir orta öğretim kurumuyla irtibatlandırılacağı için özellikle dokuzuncu sınıflarda ilimizde yüzde on, onbeşlik bir öğrenci artışı olacak. Eğitim yaşının bir yıl öne çekilmesi, sekizinci sınıflara bu sene diploma verilmemesi nedeniyle öğrenci sayımızda ciddi bir artış olacak. Dolayısıyla bu sene yaklaşık 7 bin civarında birinci sınıfa kayıt olacak öğrencimiz var."

Birinci sınıfa kayıt olacak öğrencilerin 60-66 ay grubu ve 66 aydan büyük olmak üzere iki gruptan oluşacağını belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"Çocuk eğer 66 aydan büyükse zorunlu eğitim kapsamında bir okula yazdırılmak zorunda. 60-66 ay grubunda olanlar ise velilerin takdirlerine bağlı olarak birinci sınıfa kayıt yaptırabilirler. Eğer yeterli görmüyorlar ise 60-66 ay grubunun, doktor raporu almasına gerek yok. Çocuklarını okul öncesi eğitimine kaydırabilirler. Ancak 67 aydan gün almış çocukların tamamı zorunlu eğitim kapsamına alındığı için eğitim kurumlarına gelmek durumundalar. Ancak veliler çocuğun gelişimi itibariyle birinci sınıf eğitimini alabilecek yaşta olmadığını düşünüyorsa bunu doktor raporuyla belgelendirmesi gerekiyor. Doktor raporunu da devlet hastanesinden veya eğitim araştırma hastanelerinin pediatri uzmanlarından veya çocuk doktorlarından almaları gerekiyor. Veliler, çocuklarını, fiziksel ve diğer gelişim özellikleri itibariyle birinci sınıf eğitimini kaldıramayacağını düşünüyorsa bunu da doktor bir rapora bağlamışsa okul öncesi eğitimine kaydırabilirler."

-Öğretmenlerin yeni sisteme hazırlanması -

Yeni sistemin sadece yaş gruplarının tasnifinden ibaret olmadığını söyleyen Yıldırım, öğretim programlarında ve ders işleme metotlarında ciddi manada değişimler olduğunu belirtti. Öğretmenlerin yeni sisteme hazırlanmasıyla ilgili, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın gerekli alt yapıyı ve hazırlıkları bitirdiğini hatırlatan Yıldırım, temel eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin, uzaktan eğitim metoduyla ve uydu kanalından seminere tabi tutulduklarını kaydetti.

Yıldırım, okullar açılmadan önce öğretmenlerin yeni sistemle alakalı yeterli bilgi düzeyine geleceklerini, bundan kimsenin endişe duymaması gerektiğini ifade etti.

-Fatih projesi-

Fatih projesi kapsamında Rize'de üç pilot okul olduğunu söyleyen Yıldırım,

"Geçen sene İmam Hatip Lisesi, Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi'ne etkileşimli tahta takıldı. Dokuzuncu sınıf öğrencilerine 396 civarında tablet dağıtıldı. Bu sene meslek liseleri hariç orta öğretim kurumlarının tamamı olmak üzere 864 adet etkileşimli tahta takılacak. Bu tahtaların 456'sı takıldı. Geriye kalan tahtaların da takılmasına devam ediliyor" dedi.

Muhabir: Serhat Çağdaş

Yayıncı: Murat Kaban - RİZE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yeni Eğitim Öğretim Yılına Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement